Έκθεση Ζωγραφικής Κορωπιωτών Εικαστικών

φιλοξενήθηκαν έργα των Γιάννη Πρόφη, Αγγελικής Τσεβά, Ματούλας Ντούνη και Αθηνάς Χατζή

Η ζωγραφική, όπως συμβαίνει και με όλες τις μορφές τέχνης, αντανακλά την ψυχοσύνθεση κάθε λαού στη γη και γεννά διάφορες τεχνοτροπίες και στυλ. Εδώ εντοπίζεται και η δυσκολία του να αντιληφθεί κανείς την έκφραση του ύφους. Το ύφος μπορεί να εντοπίζεται τόσο ως ιστορικό φαινόμενο και να συμβαδίζει με εποχές και ιστορικές περιόδους, όσο και ως προσωπικό χαρακτηριστικό, δηλαδή ως ειδοποιός διαφορά που κάνει τους καλλιτέχνες να αυτοπροσδιορίζονται και να ξεχωρίζουν ο ένας από τον άλλο. 

Σίγουρα δε μπορούμε να κάνουμε λόγο για ανώτερα ή κατώτερα στυλ, όπως και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για σημαντικότερες ή λιγότερο σημαντικές τέχνες. Ακόμα περισσότερο για κουλτούρες. Αιώνες αγωνίστηκαν οι άνθρωποι για να διαπιστώσουν ότι οι έννοιες κουλτούρα και πολιτισμός δεν υπάγονται σε κάποια αξιολογικά κριτήρια, επομένως και μπορούν να υπάρχουν μόνο στον πληθυντικό αριθμό υποστηρίζοντας έτσι και την ισοτιμία τους.

Στο διήμερο 24 και 25 Μαΐου 2025 διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού (ΕΚΤ&Π) στον κήπο του Κέντρου, Αντ. Κιμπιζή 5 στο Κορωπί, Έκθεση Ζωγραφικής Κορωπιωτών Εικαστικών. Στην Έκθεση στην οποία φιλοξενήθηκαν έργα των Γιάννη Πρόφη, Αγγελικής Τσεβά, Ματούλας Ντούνη και Αθηνάς Χατζή, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν το πώς οι διάφορες έννοιες και προσωπικές θέσεις εκφράζονται, συγχρονικά και διαχρονικά, μέσα από τη ζωγραφική. Οι εικαστικές δημιουργίες και των τεσσάρων Κορωπιωτών καλλιτεχνών έχουν τη μοναδική ιδιότητα να αφηγούνται. Με έμμεσες ή άμεσες αναφορές στον ελληνικό πολιτισμό – στη αρχαία ή βυζαντινή ή νεότερη έκφανσή του- στην εμμονή σε ζητήματα παράδοσης, στην έκφραση συναισθημάτων που γεννά ο χώρος που ζούμε – ύπαιθρος ή αστικό τοπίο- ή τέλος, στην έκφραση του φυσικού κόσμου, άλλοτε με ρεαλιστικές και άλλοτε με περισσότερο σύγχρονες προσεγγίσεις.

Η Έκθεση Ζωγραφικής αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των παρουσιάσεων γνωριμίας με τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του πολιτισμού της πόλης του Κορωπίου.

Οι διάφορες διοργανώσεις, εκφράζουν και υλοποιούν έναν από τους βασικούς στόχους του ΕΚΤΠ. Την προβολή του τοπικού στοιχείου μέσα από τις διάφορες μορφές τέχνης, και παράλληλα, τη γνωριμία με το έργο των Κορωπιωτών καλλιτεχνών, ερευνητών, επιστημόνων και συγγραφέων.