8 Οκτωβρίου στο Καλλιμάρμαρο

H Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Περιφέρεια Αττικής συνδιοργανώνουν στις 8 Οκτωβρίου στο Καλλιμάρμαρο επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Επετειακή εκδήλωση με τίτλο «Μικρασία: Όσο σε θυμάμαι, ζεις!» συνδιοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Περιφέρεια Αττικής. Η εκδήλωση η οποία θα γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 7.30 μ.μ., πραγματοποιείται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και θα συμμετάσχουν συμβολικά 1.922 παιδιά και νέοι, μέλη 55 χορωδιών και παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων από Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε  σε συνέντευξη τύπου στην οποία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλ. Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος. Στην συνέντευξη παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Oικονομικών Ν. Πέππας, ο Γ. Αραβίδης Μαέστρος της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, ο Γ. Δεμελής διευθυντής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μαέστροι των Μουσικών Συνόλων και των χορωδιακών, εκπρόσωποι των χορευτικών συνόλων καθώς και οι καλλιτέχνες Αρετή Κετιμέ και Σοφία Μάνου. Στη βραδιά συμμετέχουν επίσης ο Δημήτρης Μπάσης και ως αφηγητής ο Θανάσης Βισκαδουράκης.

Το αφιέρωμα έχει επίσης τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ» της οικογένειας Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Η είσοδος θα είναι ΔΩΡΕΑΝ, με δελτία εισόδου από την ιστοσελίδα ticketservices.gr

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου εκφράστηκαν θερμές ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ν. Πέππα για την έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής τόσο στη συγκεκριμένη εκδήλωση όσο και σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που στόχο τους έχουν τόσο την ανακούφιση ευπαθών συμπολιτών μας, όσο και την προστασία γυναικών και παιδιών από φαινόμενα βίας.

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη

 Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «με αυτή τη συναυλία τιμούμε τον ανυπέρβλητο πολιτισμό των Μικρασιατών και συμβάλουμε προκειμένου να παραμείνει ζωντανή η συλλογική μνήμη» και πρόσθεσε:

«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ σήμερα, για να αναγγείλουμε την πραγματοποίηση μιας σημαντικής συναυλίας από την Εκκλησία της Ελλάδος για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στην οποία συμμετέχουμε ως συνδιοργανωτές, στο πλαίσιο και των εκδηλώσεων με τις οποίες η Περιφέρεια Αττικής τιμά τη θλιβερή αυτή επέτειο. «Η Μικρασία ζει». Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερος τίτλος για αυτή τη συναυλία, ένα σύνθημα που αποτυπώνει το αίσθημα όλου του Ελληνισμού για τις χαμένες, αλλά όχι λησμονημένες πατρογονικές εστίες μας. Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι ένας βασικός πυλώνας για να μείνει για πάντα ζωντανή η συλλογική ιστορική μνήμη, για να μείνει άσβεστη η πίστη και η ελπίδα, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Η θυσία του Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης θα δείχνει σε όλους μας για πάντα τον δρόμο της τιμής και του καθήκοντος, αναδεικνύοντας παράλληλα το κτηνώδες πρόσωπο των δραστών αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας, που ακόμα και σήμερα – μετά από 100 χρόνια – παραμένει ατιμώρητο. Μετά την καταστροφή, η Αττική γη άνοιξε την αγκαλιά της και έγινε η δεύτερη πατρίδα των περισσότερων Μικρασιατών, που έχτισαν εδώ τη νέα ζωή τους, μέσα από δυσκολίες και πόνο. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, μαζί με τα ελάχιστα υπάρχοντά τους, έφεραν εδώ και την πιο πολύτιμη περιουσία τους: τον ανυπέρβλητο πολιτισμό τους, που για τρεις χιλιάδες χρόνια αποτέλεσε τη γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Ένα πολύτιμο τεκμήριο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη κουλτούρα μας. Αυτόν τον πολιτισμό θα τιμήσουμε στις 8 Οκτωβρίου, μέσα από τις συγκλονιστικές ερμηνείες του Δημήτρη Μπάση, της Αρετής Κετιμέ και της Σοφία Μάνου – που έχουν συνδέσει την πορεία τους με το παραδοσιακό μας τραγούδι – την σύμπραξη των πάντα δραστήριων Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, την αφήγηση του Θανάση Βισκαδουράκη, αλλά και τη συμμετοχή όλων των χορευτικών και μουσικών συλλόγων, που με την επίμονη προσπάθειά τους, αθόρυβα και διακριτικά, κρατούν ζωντανή την ελληνικότατη μικρασιατική παράδοση. Γιατί η τέχνη είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρούμε ζωντανή τη συλλογική μνήμη, τόσο για τους θριάμβους όσο και για τις τραγωδίες που έζησε το έθνος, ώστε να αξιοποιούμε τα διδάγματα της ιστορίας για να χαράσσουμε την πορεία της πατρίδας προς το αύριο. Εξάλλου, ο πολιτισμός είναι το βασικό στοιχείο που διέκρινε ανέκαθεν τον Ελληνισμό, αυτό που τον κράτησε ενωμένο στις πιο δύσκολες και επικίνδυνες περιπέτειες, αυτό που σήμερα του προσφέρει την πιο αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον. Εύχομαι κάθε επιτυχία, σας περιμένουμε όλες και όλους στη συναυλία, για να στείλουμε με μια φωνή το ηχηρό μήνυμά μας: Η Μικρασία ζει και θα ζει για πάντα στις καρδιές μας».

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 223 guests και κανένα μέλος