Θα στεγάσει το λαογραφικό Μουσείο Μεσογείων

Με χρηματοδότηση ύψους 1.8 εκ. ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής

 Ένα κτίριο με μεγάλη ιστορία, κόσμημα για την Κερατέα του Δήμου Λαυρεωτικής αλλά και την ευρύτερη περιοχή, πρόκειται να ζωντανέψει και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό των Μεσογείων, με την υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης για χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής ύψους 1.8 εκ. ευρώ.

Ο λόγος για το διατηρητέο κτήριο «Οικία Μπία», που βρίσκεται στον ιστορικό πυρήνα του Δημοτικού Διαμερίσματος Κερατέας και θα στεγάσει το λαογραφικό μουσείο των Μεσόγειων, ενώ παράλληλα θα αναδειχθεί και ως ένας χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και ανάδειξης πολιτισμού για τους κατοίκους της Κερατέας του Δήμου Λαυρεωτικής. Η υλοποίηση του εμβληματικού αυτού έργου ξεκινά άμεσα μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής Δ. Λουκά, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινού.

Η αποκατάσταση αφορά τρία ανεξάρτητα κτίσματα τα οποία έχουν κτιστεί στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα, εκ των οποίων το ένα είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτήριο μνημείο και έργο τέχνης. Για το λόγο αυτό, η σύμβαση προβλέπει ειδικές εργασίες που αφορούν στη συντήρηση και αποκατάσταση του ζωγραφικού διάκοσμου οροφογραφιών και τοιχογραφιών, του περίτεχνου μαρμάρινου εξώστη, τα διακοσμητικά κονιάματα όψεων, το παραδοσιακό διακοσμητικό δάπεδο πλακιδίων, ορθομαρμαρώσεις, διακοσμητικά στοιχεία πλίνθων γεισωμάτων, αποκατάσταση συστήματος μαρμάρινου πατητηριού παραγωγής κρασιού, παραδοσιακή εστία (τζάκι) κ.λ.π.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αυγερινός σε σχετική δήλωσή του ανέφερε:

«Στην Περιφέρεια Αττικής, με τον Περιφερειάρχη μας Γιώργο Πατούλη, εργαζόμαστε όλοι και προσβλέπουμε στην ανάδειξη αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση των τοπικών ορόσημων κάθε περιοχής. Στην Κερατέα το διατηρητέο κτήριο «Οικία Μπία» είναι ένα τέτοιο ορόσημο και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ως Περιφέρεια συνεισφέρουμε σημαντικά με χρηματοδότηση ύψους 1.8 εκ. ευρώ από ιδίους πόρους, για να αποδώσουμε στους πολίτες της Κερατέας και των Μεσογείων ένα έργο με ισχυρό πολιτιστικό πρόσημο για την περιοχή και τους κατοίκους της».

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 155 guests και κανένα μέλος