TO ΠΡΩΤΟ ARTISTS RESIDENCY PROJECT ΣΤΗΝ DOMUS ART GALLERY, στη Βάρη Αττικής

 

CONCEPT ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: MANUELA DE LEONARDIS

 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Merima Fetahovic (Σερβία/Ιταλία), Giusy Lauriola (Ιταλία), Stella Sevastopoulos (Αθήνα).

Διοργάνωση: Domus Art Gallery Athens (οδός Προύσης 28, Βάρη, 16672 Αθήνα)

Για περισσότερες πληροφορίες: επικοινωνήστε με την Domus Art Gallery (+306907477997, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Ιστοσελίδα: www.domusartgalleryathens.com

Διάρκεια: 2-12 Ιουνίου 2022

Ανοιχτό στούντιο/έκθεση έργων: Πέμπτη 9 Ιουνίου, 6-11μ.μ.

Επισκέψεις κατά τη διάρκεια τoυ residency: 9π.μ.- 1μ.μ., 2-12 Ιουνίου, κατόπιν ραντεβού (+306907477997).

ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ δει εκείνες τις vintage ελληνικές καρτ ποστάλ της Αθήνας, που κυκλοφορούν στα τουριστικά μαγαζιά, που έχουν μπει σε εκθέσεις ακόμα, και που πολλοί έχουν κρατήσει ως αναμνηστικά. Τι κρύβεται όμως κάτω από την επιφάνειά τους; Η Ιταλίδα επιμελήτρια Manuela De Leonardis, η οποία έχει 9 τέτοιες καρτ-ποστάλ, που είχαν σταλεί από την Αθήνα στην Ιταλία, από το 1964 έως το 1983, τις βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Αυτό το αρχειακό υλικό θα αποτελέσει πλέον το εφαλτήριο από το οποίο τρεις καλλιτέχνες θα βουτήξουν στον διάλογο, αλλά και στην άγνωστη αθηναϊκή επικράτεια, κατά τη διάρκεια ενός καλλιτεχνικού residency που θα πραγματοποιηθεί στην Domus Art Gallery Athens, με τίτλο «Χαιρετίσματα από την Αθήνα». Οι καλλιτέχνες Giusy Lauriola και Merima Fetahovic θα μεταβούν από τη Ρώμη (μαζί με την επημελήτρια Manuela de Leonardis, που έχει την Ρώμη ως βάση της), και θα συναντηθούν με την καλλιτέχνη Stella Sevastopoulos (Στέλλα Σεβαστοπούλου) προκειμένου να εξερευνήσουν το θέμα, για το οποίο έχουν ήδη δημιουργήσει προπαρασκευαστικές εργασίες, κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Οι τρεις καλλιτέχνες έχουν προσκληθεί από τη Διευθύντρια της Domus Art Gallery, την Glenda Lorenzani, να λάβουν μέρος στο δεκαήμερο residency (με την επιμέλεια της Manuela De Leonardis), που θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί, 2-12 Ιουνίου. Και ο στόχος; Για να προχωρήσουμε παραπέρα από την καρτ ποστάλ εικόνα της Αθήνας. Να εξετάσουμε πτυχές της Αθήνας που δεν έχουν διερευνηθεί (αν και η έμπνευση από το αρχειακό υλικό είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος αυτού του έργου). Το residency «Χαιρετίσματα από την Αθήνα» υπόσχεται να δει την Αθήνα από καινούργια οπτική.

Μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης δημιουργικής σκέψης, οι τρεις καλλιτέχνες έχουν ήδη επικεντρωθεί σε πολύ διαφορετικές πτυχές της Αθήνας στην προπαρασκευαστική τους εργασία, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο στάδιο αυτού του project (Απρίλιος/Μάιος). Εδώ είναι μερικές από τις κατευθύνσεις που πήραν: Η Giusy Lauriola έχει επικεντρωθεί στην προνομιακή θέση της Εταίρας, στην αρχαία ελληνική κοινωνία, στον μύθο της Εριγόνης και στον ρόλο της γυναίκας. Η Merima Fetahovic έχει επικεντρωθεί στα διαφορετικά πρόσωπα της Θεάς Αθηνάς (η οποία θα μετατραπεί σε κεραμική εγκατάσταση), ενώ η Stella Sevastopoulos εξερεύνησε τα λουλούδια της αρχαιότητας, συνδέοντας τη φύση, και τον πολιτισμό στην δημιουργική πορεία της.

Τα τρία στάδια:

Στο πρώτο στάδιο, τον Απρίλιο/Μάιο, οι καλλιτέχνες ανέπτυξαν την έρευνά τους σχετικά με το θέμα του residency. Το δεύτερο στάδιο, αποτελεί το residency, που θα πραγματοποιηθεί στην Domus Art Gallery, Αθήνα (2-12 Ιουνίου). Κατά τη διάρκεια του residency, θα παράγονται έργα τέχνης από κάθε καλλιτέχνη, σε συνεχή διάλογο με την επιμελήτρια, την διευθύντρια, και τους άλλους καλλιτέχνες. Το τρίτο στάδιο, είναι η πραγματοποίηση ανοιχτού στούντιο/έκθεσης, που θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του residency, την Πέμπτη 9 Ιουνίου (6-9 μ.μ.), όπου όποιος θέλει να δει τα έργα σε εξέλιξη και να μιλήσει με τους καλλιτέχνες, την επιμελήτρια και την διευθύντρια, θα έχει την ευκαιρία. Κατά τη διάρκεια του residency (2-12 Ιουνίου), οι καλλιτέχνες θα εργάζονται μεταξύ 9π.μ.-1μ.μ. Όσοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επίσκεψη αυτές τις ώρες, μπορούν να το οργανώσουν κατόπιν ραντεβού.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

Merima Fetahovic

Η Merima Fetahovic γεννήθηκε στο Νόβι Σαντ (Σερβία) το 1979. Αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται στη Ρώμη. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Νόβι Σαντ (Σερβία) το 2003, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Tomislav Todorovic. Βραβεύτηκε ως η πιο πολλά υποσχόμενη καλλιτέχνης της γλυπτικής στο πανεπιστήμιό της. Η κεραμική είναι το υλικό με το οποίο έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής της παραγωγής. Τα τελευταία 15 χρόνια, βελτιώνει την τεχνική του raku. Είναι μέλος του SULUV - Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (Ένωση Καλλιτεχνών της Βοϊβοντίνα). Έχει εκθέσει τα έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

 

Η Giusy Lauriola γεννήθηκε στη Ρώμη το 1960, όπου ζει και εργάζεται. Ήταν μία από τις φιναλίστ του βραβείου Celeste το 2007 και του βραβείου Capitoline Wolf το 2020. Έλαβε την τιμητική διάκριση από το Circle Foundation for the Arts 2020 και κέρδισε το διαγωνισμό του Μουσείου Pier Maria Rossi το 2015. Θα βρείτε τα έργα τέχνης της στο Μουσείο Τέχνης της Οικογένειας Κοπελούζου της Αθήνας, στη Συλλογή Τέχνης του San Paolo Invest στη Ρώμη και σε άλλες ιδιωτικές και διεθνείς συλλογές. Μπορούμε να τη βρούμε ακόμη και στην έκδοση του 2020 του «Atlas Modern Art» (εκδώσεις De Agostini), που είναι η πιο ολοκληρωμένη συλλογή Ιταλών καλλιτεχνών από το 1950 έως σήμερα. Η Lauriola έχει εκθέσει σε πολλές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.

 

Stella Sevastopoulos

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 270 guests και κανένα μέλος