“Ως καλλιτέχνης θέλησα να φωνάξω δυνατά για τη γυναίκα χορεύοντας..."

της Αργυρώς Σαμιώτη

Χανιά, Μακρινίτσα, Γλυκά Νερά, Αγία Βαρβάρα, Φολέγανδρος, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη. Το 2021 ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε κόκκινος από τον πρωτοφανή αριθμό γυναικών που δολοφονήθηκαν με ειδεχθή τρόπο. Ήταν γυναίκες διαφορετικών εθνικοτήτων, ηλικιών, οικονομικής κατάστασης και μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου, που ζούσαν απ’ άκρη σε άκρη της χώρας. Κοινό τους ήταν ότι όλες έχασαν τη ζωή τους από τους συζύγους, τους συντρόφους, τους πρώην, τους εν διαστάσει συζύγους τους. Άνδρες ζηλόφθονους, βίαιους, αλλά και άνδρες που η συμπεριφορά τους δεν επέτρεπε σε κανέναν να τους υποψιαστεί. Και παρόλο που ο όρος “γυναικοκτονία” στην Ελλάδα αμφισβητείται από πολλούς και δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα νομικά, ένα πράγμα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν: Ήταν γυναίκες και ήταν 17.

Στη μνήμη αυτών των 17 γυναικών, η χορογράφος και δασκάλα χορού Ηλέκτρα Βενετσάνου ετοίμασε μια χορογραφία-κραυγή στην έμφυλη βία, που εξαπλώνεται στην Ελλάδα σαν μια δεύτερη πανδημία. Πρόκειται για μια ελεύθερη χορογραφία με στοιχεία afro-cuban.

“Ως καλλιτέχνης θέλησα να φωνάξω δυνατά για τη γυναίκα χορεύοντας. Μαζευτήκαμε λοιπόν, 17 γυναίκες -όσες ακριβώς δολοφονήθηκαν το 2021-, καθώς και ένα παιδί, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν παιδιά που έμειναν ορφανά σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις. Θέλησα να αποδώσουμε ένα φόρο τιμής στις αδικοχαμένες αυτές γυναίκες, αλλά και να αφυπνίσουμε και να περάσουμε ένα μήνυμα στον κόσμο χορεύοντας. Για να μην υπάρξει ποτέ καμία Γαρυφαλλιά, καμία Καρολάιν. Για να ζούμε την κάθε μέρα αρμονικά και ο κάθε άνθρωπος να αντιμετωπίζει τον απέναντί του ως ίσος προς ίσο” ανέφερε η Ηλέκτρα Βενετσάνου. 

Οι 17 γυναίκες ντύθηκαν στα λευκά, συμβολίζοντας την αθωότητα των γυναικών που χάθηκαν και χόρεψαν ξυπόλυτες μια χορογραφία που από την αρχή ως το τέλος προκαλεί έναν συνδυασμό συγκίνησης και οργής.

 https://www.youtube.com/watch?v=Q7lx1HY1cPI

Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 576 guests και κανένα μέλος