Διπλωματικές αντιπροσωπείες από 14 χώρες τίμησαν τη μνήμη των 4.100 θυμάτων του ναυαγίου του νορβηγικού πλοίου ORIA, 76 χρόνια μετά τη μεγάλη ναυτική τραγωδία.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Σαρωνικού σε συνεργασία με τον Δήμο Λαυρεωτικής και τον Σύνδεσμο Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή», με την πολύτιμη αρωγή της Πρεσβείας της Ιταλίας και υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών της Αθήνας π. Σεβαστιανός Ροσσολάτος,  ενώ αναγνώσθηκαν οι μαρτυρίες του διασωθέντα του ναυαγίου Giuseppe Guarisco από μαθητές της Ιταλικής Σχολής Αθηνών και ενός ντόπιου ψαρά  (όπως αυτή διασώθηκε από τις μνήμες του γιου του Γιάννη) από μέλη του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Σαρωνικού.

Στεφάνια κατέθεσαν οι Δήμαρχοι Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, ο Υποναύαρχος Δημήτριος Σούφρας (Ενόπλες Δυνάμεις), ο Πρέσβης της Ιταλίας Efisio Luigi Marras, εκπρόσωποι των Πρεσβειών Ελβετίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Κύπρου, Αλβανίας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Πολωνίας, Ρωσίας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Σλοβακίας και Σερβίας, ο Σύνδεσμος «Χρυσή Τομή» Κερατέας και η Ιταλική Σχολή Αθηνών.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας Μανώλη Τσαλικίδη,  τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής, τον Ιταλό Πρέσβη Efisio Luigi Marras, τον Πρόεδρο της «Χρυσής Τομής» και εκπρόσωπος της «ΑΡΙΣΤΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΜΚΕ».

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου ανέφερε μεταξύ άλλων: ''η σημερινή ημέρα είναι μέρα συλλογικής μνήμης και διατυπώνει με σαφήνεια μηνύματα ειρήνης και φιλίας των λαών, επαναδιατυπώνει το διαρκές αίτημα για συνύπαρξη και συνεργασία με τους λαούς της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και μάλιστα σε μια περίοδο έντασης και συγκρούσεων".

oria 2020 2Στη συνέχεια προχώρησαν στη φύτευση εκατοντάδων κυπαρισσιών στον χώρο γύρω από το μνημείο, μετά από πρωτοβουλία της ΜΚΟ, «ΑΡΙΣΤΩΝ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΜΚΕ», από ομάδες εθελοντών. Η όλη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εθελοντικών δράσεων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον «Όλοι μαζί μπορούμε!».

Στόχος είναι να φυτευθούν σταδιακά 4.100 ορθόκλαδα κυπαρίσσια, όσες οι και οι ψυχές που χάθηκαν στο ναυάγιο.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού τόνισε ότι για  τα δέντρα αυτά προβλέπεται επταετής συνεχής και συστηματική φροντίδα περιποίησης, ποτισμάτων, προστασίας, συντήρησης ή τυχόν αντικατάστασης προκειμένου να έχουμε ένα αποτέλεσμα που διαχρονικά θα κοσμεί και θα τιμά τον τόπο, θα αναβαθμίζει περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή.

Στην εκδήλωση μνήμης παραβρέθηκαν ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής Πάνος Σκουρολιάκος, τo ζεύγος Αθανάσιος και  Μαρίνα Μαρτίνου με την ευγενική χορηγία των οποίων έγινε το μνημείο του ORIA,  Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι του Δήμου Σαρωνικού, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και οι οποίες συμμετείχαν ενεργά στη δενδροφύτευση.

Η ιστορία του ORIA

Το Όρια (SS Oria) ήταν νορβηγικό ατμόπλοιο το οποίο βυθίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1944, προκαλώντας τον θάνατο περίπου 4.100 Ιταλών αιχμαλώτων πολέμου. Η βύθισή του αποτέλεσε την 4η μεγαλύτερη ναυτική τραγωδία στην ιστορία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και την χειρότερη απώλεια ζωών από βύθιση ενός μόνο πλοίου στη Μεσόγειο.

Το φθινόπωρο του 1943, μετά την παράδοση των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα στους Γερμανούς, οι Γερμανοί έπρεπε να μεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου δια θαλάσσης. Αυτές οι μεταφορές συχνά γίνονταν με ακατάλληλα σκάφη, στοιβάζοντας αιχμαλώτους στα αμπάρια των πλοίων και χωρίς την τήρηση κανόνων ασφαλείας.  

Το Oria ήταν ένα από τα σκάφη που επιλέχθηκαν για τη μεταφορά Ιταλών αιχμαλώτων. Στις 11 Φεβρουαρίου 1944 απέπλευσε από τη Ρόδο με προορισμό τον Πειραιά, μεταφέροντας 4.046 Ιταλούς αιχμαλώτους (43 αξιωματικούς, 118 υπαξιωματικούς και 3.885 στρατιώτες), 90 Γερμανούς σε υπηρεσία και το πλήρωμά του. Την επόμενη ημέρα το πλοίο έπεσε σε καταιγίδα, εξετράπη της πορείας και προσέκρουσε στα βράχια της νησίδας Πάτροκλος, ανοικτά του ακρωτηρίου Σούνιο, άνοιξε αμέσως ρήγμα και βυθίστηκε. Κάποια πλοία, φτάνοντας λόγω κακοκαιρίας 3 ημέρες μετά στο ναυάγιο, διέσωσαν 6 Ιταλούς, 21 Γερμανούς, τον Νορβηγό καπετάνιο και τον Έλληνα μηχανικό.  Όλοι οι υπόλοιποι έχασαν τη ζωή τους συμπεριλαμβανομένων και 21 Ελλήνων του πληρώματος.

Από την αρχή και για πολλά χρόνια, το ναυάγιο του Όρια περιβλήθηκε από ένα πέπλο σιωπής. Οι γερμανικές αρχές κατοχής απέκρυψαν το γεγονός. Στο μέγεθος της τραγωδίας είχαν αποφασιστική συμβολή οι συνθήκες στοίβαξης και εγκλεισμού των, έτσι κι αλλιώς υπεράριθμων, Ιταλών στα αμπάρια του σκάφους.

Η υπόθεση του ναυαγίου του Όρια ήλθε στην επιφάνεια το 2006, έπειτα από σχετικές έρευνες του δύτη Αριστοτέλη Ζερβούδη, που ανακάλυψε το ναυάγιο το 1999. Η ταυτοποίηση του ναυαγίου από τον Αρ. Ζερβούδη έγινε το 2001, μετά από έρευνα στα αρχεία της Γερμανικής Ναυτικής Διοίκησης. Το 2002 ο Αριστοτέλης Ζερβούδης, μετά από τις έρευνες που είχε κάνει στο βυθό με τους δύτες Αντώνη Γκάφα και Δημήτρη Καρτέρη, δημοσιοποίησε την πρώτη έγκυρη αναφορά για την κατάσταση του ναυαγισμένου Oria.

Για τίς υπηρεσίες του και την συνεισφορά του στίς καταδυτικές αποστολές, απονεμήθηκε στον Αριστοτέλη Ζερβούδη ο τίτλος του Ιππότη και το μετάλιο του Τάγματος του Αστέρα της Ιταλίας (Cavaliere dell' Ordine della Stella d' Italia) απο τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 544 guests και κανένα μέλος