10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, 8-9 Φεβρουαρίου 2020

 

Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα Δήμου Παλλήνης, Κλειτάρχου και Αριστείδου, τηλ. 2106619937

Ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στη χώρα μας και διεθνώς διοργανώνεται για δέκατη συνεχή χρονιά στον Δήμο Παλλήνης. Στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης των αξιών κάποιοι φιλοσοφικά σκεπτόμενοι συμπολίτες μας αναδεικνύουν την ανθρωπιστική και διαφωτιστική φιλοσοφία του Επίκουρου στο 10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας το Σαββατοκύριακο 8-9 Φεβρουαρίου 2020. Το Πανελλήνιο Συμπόσιο διοργανώνεται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από τον Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης» στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, στον αρχαίο Γαργηττό, τόπο καταγωγής του φιλοσόφου Επίκουρου.

Στο εφετινό επετειακό 10ο Συμπόσιο την έναρξη του οποίου θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος, μεταξύ άλλων θεμάτων, θα προβληθεί από διακεκριμένους ομιλητές που έχουν προσκληθεί η διαχρονική συνεισφορά του Επίκουρου στην ανθρώπινη σκέψη. Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης θα αναφερθεί στην ανθρωπιστικό χαρακτήρα της Επικούρειας φιλοσοφίας, ο Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Χρούσος θα αναδείξει την επικούρεια προσέγγιση της διαχείρισης του στρες, ο Καθηγητής Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Λιόλιος θα παρουσιάσει την ατομική φυσική του Επίκουρου, ο Επίτιμος Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος θα εστιάσει στην επικούρεια αντίληψη για την ύπαρξη πολλών κόσμων στο Σύμπαν, ο Ακαδημαϊκός-Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στις ΗΠΑ Σταμάτης Κριμιζής θα αναφερθεί στην σύγχρονη εξερεύνηση για την πιθανή ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες, όπως είχε προβλέψει ο Επίκουρος, και ο Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βαγγέλης Πρωτοπαπαδάκης θα αναδείξει την επικούρεια βιολογική ηθική (βιοηθική). Οι επιστήμονες θα συμμετάσχουν και στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο τέλος της πρώτης μέρας του Συμποσίου την οποία θα συντονίσει ο Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Κήπου Αθηνών Χρήστος Γιαπιτζάκης.

Την ευθύνη των υπόλοιπων εισηγήσεων την έχουν αναλάβει τα μέλη των Κήπων τα οποία αναφέρονται εδώ με τη σειρά εκφώνησης των εργασιών τους και τη θεματολογία τους. Η δικηγόρος Μαρτέλα Σινάνη "εισαγωγή στην επικουρεια φιλοσοφία" , ο πληροφορικός Τάκης Παναγιωτόπουλος και ο δικηγόρος Αντώνης Μπιλίσης για την "συνεισφορά του Επίκουρου στην φιλοσοφία", η διατροφολόγος Dr. Κλέα Νομικού “περί φιλοσοφικής διερεύνησης της διατροφής, ο γιατρός Δημήτρης Άλτας "η επιστήμη ως μέσο και ως αυτοσκοπός" ο εκδότης (εκδ. ΘΥΡΑΘΕΝ ) Γιάννης Αβραμίδης " οι πολύτιμες πέτρες της φιλοσοφίας", ο ασφαλιστής Ευάγγελος Μίχος "περί του σκοπού της ζωής", ο Μηνάς Πατσουράκης και ο Αριστοτέλης Κερασοβίτης περί “ηθικής φιλοσοφίας”, ο Λεωνίδας Αλεξανδρίδης “περί της επικούρειας φιλοσοφικής κληρονομιάς”. Μετά το πέρας των εισηγήσεων της δεύτερης ημέρας του Συμποσίου θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συντονίσει ο Αντώνης Μπιλίσης. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Συμποσίου περιλαμβάνει την θεατρική απόδοση μίας σκηνής από το φιλοσοφικό έργο του Χρήστου Γιαπιτζάκη "Ένας ευτυχισμένος Έλληνας", που αναφέρεται στον Επίκουρο.

Για δέκατη συνεχή χρονιά, στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας δίνεται η ευκαιρία για βιωματική προσέγγιση της Επικούρειας φιλοσοφίας, η οποία προσφέρει μια διαχρονική πνευματική θωράκιση απέναντι στα πανανθρώπινα κοινωνικά, πολιτισμικά και οικονομικά αδιέξοδα. Το επιστημονικό, ανθρωπιστικό και ψυχοθεραπευτικό μήνυμα του Επίκουρου εκφράζει τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο προσέγγισης μιας ευδαιμονικής ζωής, με φιλία και αλληλεγγύη, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς, που διαφέρει ουσιωδώς από το πρόταγμα και την απαίτηση της "ευημερίας" όπως το αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι πολίτες σήμερα στη χώρα μας και διεθνώς.

Πληροφορίες στο: www. epicuros.gr

και στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, τηλ. 2106619937.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 81 guests και κανένα μέλος