Εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιουλίου έως 14 Οκτωβρίου 2019

 Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργανώνει, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, την περιοδική έκθεση «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή», η οποία εγκαινιάζεται την Παρασκευή 12 Ιουλίου (ώρα 20:00), στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Ιδρύματος, στον Πύργο της Τήνου.

Η έκθεση φιλοδοξεί να καταδείξει τη συμβολή των Κυκλάδων στον Μυκηναϊκό πολιτισμό στο Αιγαίο παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, άγνωστες στο ευρύ κοινό αρχαιότητες και συνθέτοντας ένα πανόραμα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στις Κυκλάδες. Περισσότερα από 150 επιλεγμένα αντικείμενα, αντιπροσωπευτικά έργα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας, ειδωλοπλαστικής, κοσμηματοποιίας, αποκαλύπτουν όψεις της θαυμαστής πολιτισμικής κληρονομιάς του Μυκηναϊκού κόσμου, πηγής έμπνευσης για τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Για πρώτη φορά εκτίθενται στο κοινό τα ευρήματα του μικρών διαστάσεων αλλά σπάνιου για ολόκληρο το Αιγαίο μυκηναϊκού θολωτού τάφου στην Αγία Θέκλα, στη βόρεια Τήνο. Το μνημείο αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες διάνοιξης δρόμου και τα υπολείμματά του ανασκάφηκαν από τον αείμνηστο τηνιακό αρχαιολόγο Γεώργιο Δεσπίνη, το 1979. Τόπος ταφής ενός γένους «αριστοκρατών», ο τάφος της Αγίας Θέκλας (13ος-12ος αι. π.Χ.) είχε χρησιμοποιηθεί για πολλαπλές ταφές. Είναι ένας από τους μόλις τρεις γνωστούς θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους στις Κυκλάδες και αποτελεί τη μοναδική, προς το παρόν, επιβεβαιωμένη μυκηναϊκή θέση στο νησί. Τα πολύτιμα ευρήματά του αποκαλύπτουν το υψηλό πολιτισμικό επίπεδο της εποχής, αναδεικνύοντας πτυχές του Μυκηναϊκού πολιτισμού.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται αρχαία έργα και από άλλες σημαντικές προϊστορικές θέσεις στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα από τη Νάξο, τη Δήλο, τη Μύκονο, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σίφνο, τη Θήρα και την Κέα, δίνοντας για πρώτη φορά μια εικόνα της φυσιογνωμίας και της σπουδαιότητας του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο Κυκλαδικό αρχιπέλαγος. Την αφήγηση, πλαισιωμένη από οπτικοακουστικές παραγωγές, συνθέτουν ενότητες μέσα από τις οποίες φωτίζονται βασικοί άξονες της ζωής των ανθρώπων της εποχής, όπως ο καθημερινός βίος, η λατρεία, τα ταφικά έθιμα, ο πόλεμος.

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο, έκδοση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιουλίου έως 14 Οκτωβρίου 2019

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

Κλειστά: 15 Αυγούστου

 

 

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01

Τ: 2283031290 | www.piop.gr

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 169 guests και κανένα μέλος