Σαχνούρ Βαγκινάγκ Αζναβουριάν

Φεύγοντας ο Σεπτέμβριος του 2018, πήρε μαζί του, τον πλήρη ημερών μεγάλο τραγουδιστή, τραγουδοποιό, ηθοποιό, διπλωμάτη και ιππότη ταγμάτων, που το όνομά του ήταν Σαχνούρ Βαγκινάγκ Αζναβουριάν και το καλλιτεχνικό του, που με αυτό ήταν γνωστός σε όλο τον κόσμο, Σαρλ Αζναβούρ!

Οι γονείς του ήταν Αρμένιοι και εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκε εκεί η αδελφή του Αΐντα, αλλά η επιθυμία τους ήταν να πάνε στην Αμερική, για μια καλύτερη ζωή!!

Εγκαταστάθηκαν τελικά στο Παρίσι και εκεί γεννήθηκε στις 22 Μαΐου του 1924 ο γιος τους Σαρλ!!

Ο πατέρας του, ο Μίσα ήταν γιος του μάγειρα του Tσάρου της Ρωσίας Νικόλαου του Β’, και ήταν σπουδαίος βαρύτονος, ενώ η μητέρα του Κναρ, είχε έρθει στη Θεσσλονίκη, αφού είχε γλυτώσει από την Γενοκτονία των Αρμενίων, που πραγματοποιήθηκε από τους Τούρκους, τον Απρίλιο του 1915, ένα χρόνο μετά από τον πρώτο διωγμό των Ελλήνων Ιώνων της Μικράς Ασίας, που προετοίμασε και άνοιξε την όρεξη των σφαγαίων των λαών, Τούρκων, οι οποίοι το 1922 έσφαξαν και ξερίζωσαν τους Έλληνες της Ιωνικής Γης, που επί 3.000 χρόνια υπήρξε η κοιτίδα του ελληνικού και κατ’ επέκταση του παγκόσμιου πολιτισμού!!!

Η Κναρ ήταν κόρη πλούσιου Αρμένιου έμπορου που ζούσε με την οικογένειά της στην σκλαβωμένη από τους Τούρκους Αρμενία. Είχε γίνει ηθοποιός και μαζί με τον σύζυγό της τον Μίσα έδωσαν στο γιό τους Σαρλ, από πολύ μικρή ηλικία, μουσική παιδεία και από πέντε ετών συνόδευε τον πατέρα του σε Παριζιάνικα βαριετέ παίζοντας κιθάρα!!

Στα εννέα του χρόνια εγκατέλειψε το σχολείο του και παρά την αντίθετη γνώμη των γονιών του εκείνος συνέχισε την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία με το όνομα Αζναβούρ!!

Σε μια από εκείνες τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες είχε την τύχη να γνωριστεί με την Εντίθ Πιάφ, την οποία ακολούθησε στις περιοδείες της και είχε μια καλή συνεργασία μαζί της!!

Από τότε άρχισε να γράφει τα περιβόητα «θλιμμένα τραγούδια», επηρεασμένος από τις δημιουργίες του Αρμένιου Σαγιάτ Νοβά του 18ου αιώνα, καθώς και του Ομάρ Καγιάμ, δημιουργώντας τραγούδια που έγιναν παγκόσμιες επιτυχίες και σημάδεψαν την δεκαετία του 1960!!!

aznavour albumΟ μεγάλος τραγουδιστής είχε ερμηνεύσει περισσότερα από 1200 τραγούδια, κυρίως στην αγγλική, αλλά και στη γαλλική, ισπανική, ιταλική και γερμανική γλώσσα!!

Οι καλλιτεχνικές του δραστηριότητες επεκτάθηκαν σε όλον σχεδόν τον κόσμο φτάνοντας μέχρι την Άπω Ανατολή!!

Τον είχε κερδίσει ο κινηματογράφος, στον οποίο είχε λάβει μέρος σε 60 ταινίες, ενώ διάφορες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δίσκοι, που είχε πουλήσει είχαν φτάσει τα 180.000.000!!!

Είχε γνωριστεί με την μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη, και είχε συνεργαστεί μαζί της, όπως και με άλλους καλλιτέχνες διεθνούς κύρους!!

Ο Σαρλ Αζναβούρ έγινε γνωστός για την μοναδική φωνή τενόρου που διέθετε, με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά της, που ήταν η καθαρότητα στις ψηλές νότες και η χάλκινη και βαθιά στις χαμηλές!!!

Πρόεδροι κρατών, Πάπες, βασιλικές οικογένειες και ανθρωπιστικές εκδηλώσεις είχαν απολαύσει την υπέροχη φωνή του!!

Δεν ξέχασε ποτέ την Αρμένικη καταγωγή του και συμπαραστάθηκε στο βασανισμένο Αρμενικό λαό πολλές φορές, όπως στο μεγάλο σεισμό του 1988 που είχε ισοπεδώσει την πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν!!

Η τελευταία του επίσκεψη στη χώρα των προγόνων του ήταν το 2014, όπου μαζί με άλλες προσωπικότητες διεθνούς φήμης, κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο που είχε κατασκευαστεί προς τιμήν της μνήμης των χιλιάδων νεκρών Αρμενίων, που είχαν χάσει άδικα την ζωή τους στη γενοκτονία από τους Τούρκους, αρχόμενη από τις 24 Απριλίου του 1915!!

Τιμήθηκε πάρα πολλές φορές με σπουδαία βραβεία και έλαβε μέρος σε πάμπολλες συναυλίες· η τελευταία του πραγματοποιήθηκε στο ΝΗΚ ΗΑll στην Οσάκα της Ιαπωνίας!!

Υπήρξε ο μοναδικός καλλιτέχνης, που προς τιμήν του ανεγέρθη μνημείο με τον ανδριάντα του!!

Το 1995 ο Αζναβούρ ανέλαβε τη θέση του πρέσβη και του μόνιμου αντιπροσώπου της Αρμενίας στην ΟΥΝΕΣΚΟ και έγινε μέλος του Ταμείου Διεθνούς Συμβουλίου Επιτροπών της Αρμενίας, όπου επίσημα αναγνωρίστηκε σαν μια εξέχουσα δημόσια προσωπικότητα της Αρμενίας αλλά και σαν ένας ήρωας του αρμενικού λαού!!

Επισκέφθηκε πολλές φορές την Αρμενία και πάντα για να προσφέρει βοήθεια και σαν ένδειξη ελάχιστης τιμής προς το πρόσωπό του, η Αρμενία έδωσε το όνομά του σε δύο μεγάλες πλατείες, μία στην πρωτεύουσα Ερεβάν και μία στην πόλη Γκιουμρί!!

Ο Αζναβούρ υπήρξε αναμφισβήτητα ένας προικισμένος καλλιτέχνης και ποτέ δεν έδωσε σημασία στα ζηλόφθονα σχόλια που γίνονταν γύρω από το κοντό του ανάστημα, που ήταν μόλις 1,60 μ. και από τη μη όμορφη εμφάνισή του!!!

Η προσωπική του ζωή ήταν τρικυμιώδης, με τρείς γάμους, από τους οποίους απέκτησε έξι παιδιά!

aznavour ullaΤο 1990 είχε δώσει πληροφορίες για τη ζωή του στην συγγραφέα και σκηνοθέτη Μίκαελ Κάλλαν, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για το γύρισμα μιας ταινίας, που γυρίστηκε στο εσωτερικό του σπιτιού του και στη γύρω περιοχή, στο Πορτ Γκριμόντ στην νότια Γαλλία!!

Τελευταία κατοικούσε στο Σαιντ Συλπίς στο Βω της Ελβετίας και στο χωριό Μούριες της νότιας Γαλλίας, από όπου ανακοινώθηκε από αντιπρόσωπό του ο θάνατός του, την 1η Οκτωβρίου του 2018, σε ηλικία 94 ετών!!!

Ο Αζναβούρ ήταν από τους πιο δημοφιλείς τραγουδιστές της Γαλλίας με συνεχή παρουσία και παραγωγή στη μουσική βιομηχανία και με μια καριέρα που ξεπέρασε τα 70 χρόνια!!

Θεωρήθηκε σαν τον Φρανκ Σινάτρα της Γαλλίας και ο κριτικός της μουσικής Στίβεν Χόλντεν περιέγραψε τον Αζναβούρ σαν την «θεότητα της γαλλικής μουσικής»!!

Υπήρξε ο πιο δημοφιλής Αρμένιος της εποχής του και αναγνωρίστηκε σαν ο καλύτερος ερμηνευτής του αιώνα!!

Στις 5 Οκτωβρίου η Γαλλία αποχαιρέτησε τον Σαρλ με μια τελετή στην Esplanade des invalids, στο χώρο που κατευθύνονται με τιμή οι διακεκριμένοι, οι άξιοι, οι πρωτεύσαντες πολίτες και τον επικήδειο λόγο τον έδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που ήταν ένα εγκώμιο στον εκλιπόντα!!

Ο Σαρλ Αζναβούρ έζησε ως συνειδητός και συνεπής Γάλλος πολίτης με το φορτίο της ιστορίας του και με το βλέμμα του στραμμένο στο μακρινό ορίζοντα της λατρεμένης του πατρίδας της Αρμενίας!!

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχρισε τον εκλιπόντα συμπολίτη, τραβαδούρο- ποιητή, συνοδοιπόρο με τους μεγάλους Γάλλους ποιητές, τελειώνοντας ότι: «οι ποιητές δεν πεθαίνουν ποτέ»!!!

Αντίο αρμένικο αηδόνι!!!

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 216 guests και κανένα μέλος