Αποκατάσταση του διατηρητέου κτίσματος

 

Στην τελική ευθεία μπαίνει το έργο της «Αποκατάστασης διατηρητέου κτίσματος για τη δημιουργία Μουσείου Κεραμικής – ΑΚΕΛ “ΠΑΝΟΣ ΒΑΛΣΑΜΑΚΗΣ” και της διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου στο Λαύριο Αττικής» μετά την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο (18/1) της σύναψης και των όρων τροποποίησης – παράτασης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Λαυρεωτικής και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου. Η Προγραμματική Σύμβαση παρατείνεται έως 26.1.2020 ώστε να είναι σε ισχύ έως την ολοκλήρωση του έργου και την οριστική παραλαβή του.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 846.945,94€ (με ΦΠΑ) είναι ενταγμένο στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής και έχει ως αντικείμενο τη μετατροπή του διατηρητέου βιομηχανικού κτιρίου –μνημείου, που βρίσκεται εντός του Δημόσιου Ακινήτου ΑΒΚ 710, σε μουσείο κεραμικής. Το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση – εκμετάλλευση των δύο κενών δεξαμενών καθίζησης και την κάλυψή τους με μια στατικά ανεξάρτητη μεταλλική κατασκευή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου ήταν ο εισηγητής και μίλησε ακόμη ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ) Αναστάσιος Βλάδος, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα της ΕΜΕΛ τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία του Μουσείου Κεραμικής, με τη συγκέντρωση 600 περίπου αντιπροσωπευτικών κεραμικών της ΑΚΕΛ (Ανώνυμης Κεραμευτικής Εταιρείας Λαυρίου), συνεχίζοντας τις προσπάθειες τού σπουδαίου εικαστικού – κεραμίστα Πάνου Βαλσαμάκη (1900 – 1986), θεμελιωτή της έντεχνης κεραμικής στην Ελλάδα.

Με την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου πολιτιστικής υποδομής, στόχος είναι το Λαύριο να καταστεί σοβαρός πόλος πολιτιστικής δραστηριότητας.

 

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 151 επισκέπτες και κανένα μέλος