προσιδιάζει στο φιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας
 
 
Ο καπιταλισμός ως κοινωνικο-οικονομικό σύστημα διαχείρισης των ανθρώπινων υποθέσεων, κατά το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, δέχτηκε την αυστηρότερη κριτική, κυρίως από την αριστερή διανόηση της σχολής του μαρξισμού. Η κύρια κατηγορία που του προσάπτεται είναι ότι γεννάει τις κοινωνικές και ταξικές ανισότητες και τον ανταγωνισμό στον κόσμο.
 
Ο συγγραφέας του βιβλίου, Δημ. Τσαρδάκης διδάκτωρ φιλοσοφίας του παν/μιου Johann Wolfgang Goethe της Φραγκφούρτης και ομ. καθηγητής του παν/μίου Πατρών, “Οι επτά ψυχές του καπιταλισμού” επιχειρεί να ανατρέψει αυτή την εικόνα.
 
Με τα μεθοδολογικά εργαλεία της ανθρωπολογίας και της ψυχογενετικής επιχειρεί μία ανάλυση του καπιταλιστικού φαινομένου, το οποίο έχει τις ρίζες του στις ενδιάθετες ψυχογενετικές ενορμήσεις του ανθρώπινου είδους του Homo Sapiens.
 
Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία μακροχρόνια ιστορική διαδικασία αντιπαράθεσης του ανθρώπου με την φύση και τα προϊόντα της, που είναι και προϊόντα του πολιτισμού.
 
Συνεπώς, το “σωματίδιο” του καπιταλισμού θα πρέπει να αναζητηθεί στην πρώτη περίφραξη γης και στις ενδιάθετες ψυχογενετικές ενορμήσεις του Sapiens, οι οποίες, με τη σειρά τους, καναλιζάρουν και χειραγωγούν τα συστήματα αναγκών της κοινωνίας και κατευθύνουν τις κοινωνικές και φαντασιακές επενδύσεις.
 
Το βιβλίο στο σύνολό του είναι μία ανθρωπολογική και ψυχογενετική ανάλυση του καπιταλισμού, μία άποψη που προσιδιάζει περισσότερο στο φιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας.
Κεντρική διάθεση Εκδόσεις Σκαραβαίος,
Παπάγου 6, Βούλα, Τηλ. 210 8959.004
 

Οι Εκδόσεις ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΣ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευρυάλη Βούλας παρουσιάζουν το βιβλίο
“Οι επτά ψυχές του Καπιταλισμού” του συγγραφέα Δημήτρη Τσαρδάκη, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 11 π.μ. στην Πνευματική Εστία Βούλας (Ζεφύρου 2 Βούλα)
 
Παρουσιάζουν:
Κώστας Βενετσάνος δημοσιογράφος
Δημήτρης Τσαρδάκης Δρ. φιλοσοφίας
Δημήτρης Καρούσης οικονομολόγος
 
Παρεμβαίνουν:
Κοινοβουλευτικά πρόσωπα
 
 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 121 guests και κανένα μέλος