Στην εγγυτάτη ορτσάρουμε / το λόγο για να βρούμε, την αιτία...
Α. Μπουζιάνη

 

Αποχώρησαν από την εκδήλωση με το αίσθημα ότι “πήραν κάτι”· τους γέμισε η βραδιά. Γέμισαν οι “μπαταρίες τους” όπως λέει η νεολαία.

Ηταν πράγματι μία πνευματική ανάταση. Όλοι οι ομιλητές, ο ένας καλύτερος από τον άλλον, μπήκαν σε μονοπάτια ιστορικά, μυθοπλασίας, φιλοσοφίας, και ο καθένας μετέφερε στο κοινό κάτι θετικό, μια πεμπτουσία!

Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Τραγούδια της Καλντέρας και του Πιτθέα” του Δημήτρη Καρούση, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

karousis filopoulosΟι εκδόσεις Σκαραβαίος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Ευρυάλη Βούλας” σε συνεργασία με τον ποιητή Δημήτρη Καρούση παρουσίασαν το βιβλίο του: «Τραγούδια της Καλντέρας και του Πιτθέα” με πολλούς, διαλεκτούς ομιλητές.

Η Γιούλη Χρονοπούλου ανέλυσε την ποίηση τού Δ. Καρούση σαν μέσα από μικροσκόπιο: «πηγάζει από τη βάσανό του και στοχεύει στη λύτρωση τη δική του και των άλλων. Εκπορεύεται από την εμπειρία, τη μνήμη, την παρατήρηση και μετουσιώνεται σε στοχασμό. Εδράζεται σε αξίες ανθρωπιστικές, πανανθρώπινες και εκφέρεται ως κάλεσμα σε αγώνα, ως μήνυμα ψυχικής ανεξαρτησίας. Είναι μια ανυπότακτη κραυγή...»

Ο τ. υπουργός - ποιητής Γ. Καλός, ως Τροιζήνιος σχολίασε ότι με τον Δ. Καρούση τους συνδέει, όχι η πολιτική αλλά η Τροιζηνιακή γη. Την τροιζηνιακή γή που τον ενέπνευσε και έγραψε...

Ο συγγραφέας-φιλόσοφος Δ. Ράπτης, ο οποίος ανταπέδωσε όπως είπε παρέμβαση του Δ. Καρούση στα φιλοσοφικά του πονήματα που κυκλοφορήσαμε, οι εκδόσεις Σκαραβαίος, τον περασμένο χρόνο με τίτλο: «Η διαλεκτική στη Γνώση και τη Ζωή», κάνοντας στίχους.

«Αυτή η παρέμβασή του, με έβαλε στον πειρασμό να του το ανταποδώσω. Να αναγνώσω αυτή την ποιητική συλλογή, όχι μόνο ως φιλότεχνος, αλλά και με το μάτι τού (έμπειρου, επιτρέψτε μου να πω) φιλοσοφικού διανοητή, ώστε να ανακαλύψω και να ξεσκεπάσω τη φιλοσοφική διάσταση της γραφής του. Ήμουν βέβαιος ότι θα υποβόσκει κάτι τέτοιο, γιατί ο συγκεκριμένος ποιητής δεν είναι απλά ένας εραστής της γλώσσας και της έμμετρης γραφής, αλλά ένας άνθρωπος που σε όλη του τη ζωή στοχάζεται και συμμετέχει στους κοινωνικούς αγώνες».

Καιρός πολύς που μπάρκαρα / σ΄ ένα σκαρί παλιό, ταξιδεμένο / που από καιρούς και θάλασσες / και των κρατούντων το σκοταδισμό / πολλές φορές, είναι δαρμένο.

...

Στην εγγυτάτη ορτσάρουμε / το λόγο για να βρούμε, την αιτία / για την ουσία της Ύπαρξης, για τη Ζωή.

Ουσία της ύπαρξης, αλήθεια των αρχών, αρχές της αλήθειας… Μα αυτά είναι ο ορισμός της φιλοσοφίας! κατέληξε ο Δ. Ράπτης.

kalntera panelΣτη συνέχεια μίλησε ο εκδότης Κώστας Βενετσάνος ο οποίος αναρωτήθηκε τί είναι ποίηση και τόνισε: «Η ποίηση πρέπει να έχει ρυθμό, μέτρο. Ελεύθερο; Ελεύθερο αλλά μέτρο. Το μέτρο έχει και ένα σκοπό στην ποίηση· την απομνημόνευση». Και για να αποδείξει το “βάρος” που έδιναν οι αρχαίοι στην ποίηση σημείωσε «Να μην ξεχνάμε ότι από τις εννέα μούσες οι πέντε ήταν αφιερωμένες στην ποίηση!»

Οι ομιλίες έκλεισαν με τον Δημήτρη Καρούση, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων εμφανώς συγκινημένος: «Ότι έχω να καταθέσω και να κοινωνήσω μαζί σας, για την Τροιζηνία, τον Πόρο, τον κόσμο που μας περιβάλλει, τη φύση, τις καταστάσεις, τα γεγονότα, τους προβληματισμούς μου, τα αισθήματά μου, την αγανάκτησή μου, το θαυμασμό μου, την πίκρα, τη χαρά μου, το γέλιο και το κλάμα μου τα καταθέτω και τα κοινωνώ μαζί σας στους στίχους, στις στροφές των ποιημάτων. Είναι γεγονός στους δύσκολους καιρούς, παρηγοριά, ανθόνερο κι ανάσα για την ανάταση της ψυχής μας είναι τα έργα των ποιητών...».

Στα ενδιάμεσα των ομιλιών, ακούγονταν απαγγελίες ποιημάτων από τους ηθοποιούς Δ. Μάριζας, Ι. Κοντέλλης, Αικ. Γρηγορίου και Πέρσα Σέργη και τραγούδια με στίχους μελοποιημένους από τον συνθέτη Νικόλα Παπακωνσταντίνου και τους μουσικούς Χριστίνα Γκουντέλια στο πιάνο, Κων/να Ρούσσου στο φλάουτο και Φοίβο Μπαζά, σαξόφωνο - κρουστά.

kalntera mousikoi

Α. Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 121 guests και κανένα μέλος