Ηταν μία εκδήλωση με αξιώσεις και ο κόσμος έφυγε με ανάταση ψυχής!

 

Mουσικο-ποιητική βραδιά με απρόσμενο δέσιμο ποίησης, κλασικής και μοντέρνας, μουσικής και τραγουδιού, απαγγελίας και μελοποίησης καθήλωσε ένα πυκνό και εκλεκτό ακροατήριο, στην αίθουσα “Ιωνία” στη Βούλα, την περασμένη Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, με τίτλο: “Ξύλο, Πανί και Θάλασσα”.

Η εκδήλωση αποτελείτο από τριά μέρη με παρουσίαση του βιβλίου “Αμαρυλλίς”, του Θεόκριτου, σε μετάφραση από το αρχαίο κείμενο της καθηγήτριας Παν/μίου Βούλας Λαμπροπούλου.

Το βιβλίο “Αμαρυλλίς” είναι έκδοση του Συλλόγου “Οι φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη”, κι αυτό γιατί ο Γεώργιος Δροσίνης συνδέεται με το όνομα “Αμαρυλλίς”, αφού το σπίτι του στην Κηφισιά το ονόμασε “Αμαρυλλίς” καθώς και το πρώτο του αναγνωρισμένο έργο.

Συντονίστρια ήταν η Βούλα Λαμπροπούλου, η οποία είναι ιδιαίτερα ταλαντούχα σ’ ότι καταπιάνεται.

Την παρουσίαση του βιβλίου με πολύ ωραία ανάλυση έκανε η, επίσης, καθηγήτρια παν/μίου Ειρήνη Πέππα.

H “Aμαρυλλίς” αναφέρεται σε έναν αιγοβοσκό, που είναι ερωτοχτυπημένος με την Αμαρυλλίδα, αλλά εκείνη δεν του δίνει καμμία σημασία...

«Τραγουδώ ερωτικά άσματα για την Αμαρυλλίδα, τώρα που τις αίγες σαλαγάει ο Τίτυρος στις πλαγιές του βουνού...

...Τώρα κατάλαβα τον έρωτα. Είναι ένας σκληρός θεός / λες και θήλασε γάλα λέαινας και ανατράφηκε», μεταφράζει από το αρχαίο κείμενο η Βούλα Λαμπροπούλου.

Το πρώτο μέρος έκλεισε με απαγγελίες ποιημάτων του Γ. Δροσίνη. Ποιήματα που δείχνουν τον φλογερό πατριωτισμό του και την αγάπη του για την Ελλάδα. Τις απαγγελίες έκανε η ηθοποιός και φιλόλογος Μάρθα Παπαδοπούλου.

Ακολούθησαν μουσικά ακούσματα από την υψίφωνο Ζ. Χατζηφωτίου με συνοδεία κιθάρας από τον σολίστ Μ. Τουμανίδη.

Στο 2ο μέρος έγινε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Δημοσθένη Δόγκα, επικεφαλής της δημοτικής Παράταξης “Δημοτική Βούληση” στα 3Β.

Είναι γεγονός ότι το ποιητικό ταλέντο του Δημοσθένη Δόγκα, ήταν μία αποκάλυψη για πολλούς από τους παρευρισκόμενους. Ευαίσθητος, τρυφερός, προβληματισμένος, ευπατρίδης. Δικός του και ο τίτλος της εκδήλωσης, “Ξύλο, Πανί και θάλασσα”, παρμένος από την ποιητική του συλλογή. Τρεις εμπνευσμένες λέξεις, που σηματοδοτούν την αέναη ζωή στον πλανήτη!

xilo pani 2

Παρεμβλήθηκαν μελοποιημένα ποιήματα του Δ. Δόγκα από τον συνθέτη Νίκο Φυλακτό, που τα απέδωσε σε πρώτη εκτέλεση στο πιάνο και τραγουδήθηκαν από την Ζ. Χατζηφωτίου, και απήγγειλαν η Μ. Παπαδοπούλου και η Σωσώ Χονδρογιάννη.

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια εμπνευσμένα από την αγάπη του Δημοσθένη Δόγκα για τη θάλασσα, αλλά και τραγούδια από την ελληνόφωνη Απουλία της Κάτω Ιταλίας.

Ηταν μία εκδήλωση με αξιώσεις και ο κόσμος έφυγε με ανάταση ψυχής!

Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος καθώς και ο βουλευτής Θαν. Μπούρας.

Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε το βιβλίο της Βούλας Λαμπροπούλου “Περικαλλείς κήποι στο Βυζάντιο”, προσφορά της Έλμας Δόγκα, μητέρας του Δημοσθένη Δόγκα.

Αννα Μπουζιάνη

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 267 guests και κανένα μέλος