Oι δράσεις αφορούν στις μεταμορφώσεις της φωτιάς στους αρχαιολογικούς χώρους Ανατ. Αττικής

 

Η πανελλαδική δράση «Περιβάλλον και Πολιτισμός», που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει στόχο την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του.

Το θέμα της φετινής εκστρατείας «Παντέχνου πυρός σέλας – Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» εμπνέεται από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου και, επομένως, οι δράσεις αφορούν στις μεταμορφώσεις της φωτιάς, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν το διττό της χαρακτήρα: αιτία καταστροφής αφενός, αφετέρου διαχρονικό σύμβολο δύναμης, ενέργειας, φωτός και αισιοδοξίας.

Oι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από 20 έως 30 Οκτωβρίου, όπως παρακάτω.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, συμμετέχοντας και εφέτος στον εορτασμό διοργανώνει θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στα μουσεία του Μαραθώνα, της Βραυρώνας και στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών καθώς και στους αρχαιολογικούς χώρους του Ιερού των Αιγυπτίων θεών Μαραθώνος στο έλος «Μπρεξίζας» και των αρχαίων μεταλλουργικών εργαστηρίων στην περιοχή Αρύ Κερατέας. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Άρτεμις και φωτιά»

Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 ( 9:00 – 12:00) Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο για παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και περιλαμβάνει τρεις εκπαιδευτικές ενότητες. α) Αφήγηση παραμυθιού βασισμένου στο μύθο της Περσεφόνης.

β) Ξενάγηση στο μουσείο με θέμα τη σχέση της Αρτέμιδος με τη φωτιά, καθώς και τη χρήση της φωτιάς.

γ) Παιχνίδι με ζωγραφική και φωτογραφίες εκθεμάτων με θέμα «Άρτεμις και φωτιά».

Δηλώσεις συμμετοχής: Κ. Πέτρου, Κ. Νικολάκη, τηλ.: 22990-27340, 22990 27020

 

Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Ο μύθος της φωτιάς»

Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 (9:30-11:30). Περιλαμβάνει δύο εκπαιδευτικές ενότητες:

α) Αφήγηση παραμυθιού: «Κόκκινη κλωστή δεμένη, στη φωτιά παραδομένη, φύσηξέ τη για να σβήσει, παραμύθι ν’ αρχινήσει… .ο μύθος της φωτιάς». Ακολουθεί συζήτηση.

β) Παιχνίδι: Στέλνοντας μηνύματα με … φρυκτωρίες. Η φωτιά ως μέσο μετάδοσης μηνυμάτων. Τα παιδιά γίνονται φρυκτωροί (κρατώντας φακούς αντί για δάδα) και μεταδίδουν μηνύματα.

Δηλώσεις συμμετοχής: Στ. Κατσανδρή, τηλ.: 210-2466122 (Αρχ. Συλλογή Αχαρνών)

Διεύθυνση: Φιλαδελφείας 76, Αχαρνές

 

Μαραθώνας: «Οι λύχνοι της Ίσιδας»

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 (09:00-14:00)

Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

Πρόγραμμα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τους Αιγύπτιους θεούς που λατρεύονταν στο ιερό του Μαραθώνα και θα μάθουν για την «λυχνοκαΐα» και το «νυκτέλιον», νυκτερινές εορτές της Ίσιδας που τελούνταν με αναμμένους λύχνους.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου (10:00-14:00)

Αρχαιολογικός χώρος Ιερού των Αιγυπτίων θεών Μαραθώνος στο έλος «Μπρεξίζας»

Πρόγραμμα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τους Αιγύπτιους θεούς που λατρεύονταν στο ιερό, το μνημείο και τα αρχαιολογικά ευρήματα, μέσα από παιχνίδι για τον μύθο του ταξιδιού της Ίσιδας και την αναζήτηση του Όσιρι.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 (12:00-14:00)

Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

Θεματική ξενάγηση για ενήλικες και οικογένειες. Θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των μοναδικών τελετουργικών λύχνων μεγάλου μεγέθους αλλά και των κοινότερων αναθηματικών λύχνων από το ιερό των Αιγυπτίων θεών του Μαραθώνα. Θα ακολουθήσει αφήγηση μύθων σχετικών με τη φωτιά.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Φωτιάδη Καλλιόπη, τηλ.: 22940 55155 (Αρχ. Μουσείο Μαραθώνα), 697-1994920

(για τις συμμετοχές σχολείων θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας)

Διεύθυνση: Πλαταιών 114, Βρανάς, Μαραθώνας.

Ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος αρχαίων μεταλλουργικών εργαστηρίων

στην περιοχή Αρύ ΔΕ Κερατέας, Δήμου Λαυρεωτικής

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Η κοιλάδα και οι κλιτύες των γύρω υψωμάτων στο Αρύ Κερατέας είναι γεμάτες από ορατά κατάλοιπα των αρχαίων μεταλλουργικών εργαστηρίων και μεταλλευτικών έργων.

Σημείο συνάντησης: Άγιος Παντελεήμων Αναβύσσου, ώρα 10:30 π.μ. (βλ. χάρτη και συνημμένο αρχείο, όπου σημειώνεται το σημείο συνάντησης και εναλλακτικά η διαδρομή μέχρι την αρχή της περιήγησης από την Κερατέα)

Απαιτούνται κλειστά παπούτσια, μακρύ παντελόνι, αδιάβροχο και νερό.

Πληροφορίες: Ανδρέας Καπετάνιος, τηλ.: 2103216700, εσωτ. 148, 22920 22817 (Αρχ. Μουσείο Λαυρίου)

Η είσοδος στους χώρους που θα επισκεφθούν, όσοι συμμετέχουν θα είναι ελεύθερη. Στους επισκέπτες θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 474 επισκέπτες και κανένα μέλος