Με μουσική, χορό και εδέσματα

 

Ενα εξαιρετικό νέο ξεκίνημα έκαναν οι Ηπειρώτες των Νοτίων Προαστίων “Ο Ρόβας” στα νέα τους γραφεία (Μ. Ασίας 3 στη Βούλα), την περασμένη Κυριακή 9 Οκτωβρίου.

Μία άρτια οργανωμένη εκδήλωση που ξεκίνησε με τον αγιασμό, ακολούθησε κέρασμα με πολλά εδέσματα που πρόσφεραν επαγγελματίες Ηπειρώτες της περιοχής και στη συνέχεια η ζωντανή ορχήστρα “Λαλητάδες” έπαιξε παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου.

Η μουσική άγγιξε το ηπειρώτικο συναίσθημα και δεν άργησε να στηθεί τρικούβερτος χορός.

Ο χώρος εξαιρετικά διαμορφωμένος, πολύς ο κόσμος, δεν κατάφερε να μπει όλος μέσα στις αίθουσες.

agiasmos ipeirotes 3

Ο πρόεδρος του “Ρόβα”, γνωστός ενεργός πολίτης της περιοχής, Πέτρος Θανόπουλος, μετά τον αγιασμό, χαιρέτισε με ολιγόλεπτη αλλά μεστή ομιλία, λέγοντας: «Εκ μέρους του Δ.Σ. του “Συνδέσμου Ηπειρωτών Νοτίων Προαστίων “Ο Ρόβας”, σας ευχαριστώ για την παρουσία του νέου μας γραφείου και για τα ευγενικά αισθήματα που τρέφερε για την Ήπειρο. Την Ήπειρο που ο Αριστοτέλης πριν 2300 χρόνια αποκάλεσε “Ελλάδα την αρχαία”. Την Ήπειρο που γέννησε τους Γραικούς μετονομασθέντες σε “Έλληνες”. Την Ήπειρο που Κλαύδιος Πτολεμαίος ανέφερε ως “Αρχέγονος Ελλάς Ήπειρος”.

Την Ήπειρο που από τους ιερείς του Μαντείου της Δωδώνης “Σελλούς” προέκυψε το όνομα “Ελλάς”. Την Ήπειρο που αποτέλεσε μια πρώτη εστία των Ιώνων και των Δωριέων.

Την Ήπειρο που εγέννησε τους “εθνικούς ευεργέτες”, που είναι οι μεγαλύτεροι ευεργέτες του έθνους.

Οι πλούσιες δωρεές τους υπήρξαν καταλυτικές για τη μόρφωση, τον πολιτισμό, τη διαπαιδαγώγηση, την ανόρθωση σε μια εποχή που ο αναλφαβιτισμός στην κυρίως Ελλάδα ήταν 95% του πληθυσμού. Στην εποχή που το Κολωνάκι ήταν κατσικάδικο.

Ήταν τροφοδότες και προάγγελοι της νεοελληνικής μας αναγέννησης!

agiasmos ipeirotes 2

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Η Ακαδημία Αθηνών, Το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, Το Ζάππειο Μέγαρο, Η Μητρόπολη Αθηνών, Το Αστεροσκοπείο Αθηνών, Η Εθνική Τράπεζα, Η Γενάδιος Βιβλιοθήκη, Η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή, Το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Το γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, Το Τοσίτσειο, Το Αρσάκειο Παρθεναγωγείο, Το Θωρηκτό Αβέρωφ, Τη Σχολή των Ευελπίδων, Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αυτές είναι κάποιες από τις 3.962 δωρεές και κληροδοτήματα που εδώρησαν στην Αθήνα για την κάλυψη εθνικών αναγκών. Έδωσαν μεγάλη σημασία στην διάδοση της παιδείας στην Ελλάδα.

Μεγάλες δωρεές συγκράτησαν για πολλά χρόνια φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις παροικίες Ελλήνων στην Ευρώπη και στην Αίγυπτο για να διατηρηθεί η “Εθνική Συνείδηση”.

agiasmos ipeirotes 

Σκοπός της λειτουργίας του γραφείου μας είναι να αναδείξει αυτές τις αιώνιες αξίες, της προσφοράς προς την πατρίδα.

Είναι ανάγκη σήμερα στις δύσκολες στιγμές που περνάμε να δώσομε θάρρος, όνειρα και όραμα στους νέους, προβάλλοντας την φιλοπατρία και την προσφορά που εδίδαξαν οι Ηπειρώτες Ευεργέτες, που ενήργησαν ως Πανέλληνες και όχι ως τοπικιστές κάνοντας δωρεές μόνο στην Ήπειρο.

Στην Ήπειρο που η αδιαφορία των ιθυνόντων την κατέστησε την πτωχότερη επαρχία της Ευρώπης!

Οι νέοι μας πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχει και ένας άλλος τρόπος σκέψης και δράσης, αυτός της προσφοράς και όχι του άκρατου εγωισμού που είχε σαν συνέπεια την πτώχευση της πατρίδας μας.

Αυτός είναι ο σκοπός που θα υπηρετήσει αυτό το γραφείο μαζί με την παραδοσιακή μουσική μας, που κατά δημοσίευμα της εφημερίδας “New York Times” των ΗΠΑ ανήκει στις σαγηνευτικότερες παραδοσιακές μουσικές του κόσμου.

Κλείνοντας, ευχαριστώ και εκ μέρους του Διοικητικού μας Συμβουλίου όλους τους χορηγούς, που μας πρόσφεραν πολλά και πλούσια δώρα».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο επίτιμος πρόεδρος του “Ρόβα” Βασίλης Βενέτης και ο αντιπρόεδρος της Πανειπηρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Κώστας Κονής.

H πλειοψηφούσα δημοτική αρχή παντελώς απούσα.

Παρών στην εκδήλωση η βουλευτής Γεωργία Μαρτίνου, ο επικεφαλής της “Δημοτικής Βούλησης” Δημοσθένης Δόγκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημ. Κιούκης, Μαρία Σίνα, Δ. Μπελετσιώτης.

Αννα Μπουζιάνη

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 276 guests και κανένα μέλος