Ο Δήμος Περιστερίου οργάνωσε εκδήλωση με θέμα: «Αρβανίτες και Παράδοση: Σαρξ εκ της σαρκός μου» στις 21 Μαρτίου στο συνεδριακό – πολιτιστικό κέντρο του Δήμου.

Η εκδήλωση που περιλάμβανε ομιλίες, χορό και τραγούδι, προβολή βίντεο («Αρβανίτες τυλιγμένοι…στην ανέμη!»), αλλά και αφήγηση του Αρβανίτικου παραμυθιού από τη Μάνδρα Αττικής «Το Γεράκι».

Για την αρβανίτικη διάλεκτο μίλησε ο ερευνητής Κων/νος Ραχούτης και για την κοινωνία και τον πολιτισμό των Αρβανιτών η Δ/ντρια Ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγήτρια και Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Ανδρομάχη Οικονόμου.

Παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια από τις γυναίκες του Συλλόγου Αρβανιτών Ασπροπύργου, ενώ τραγούδησαν ο μουσικός – τραγουδιστής και καθηγητής παραδοσιακής μουσικής Παναγιώτης Λάλεζας, αλλά και ο τραγουδιστής Σπύρος Μπρέμπος.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η καθηγήτρια του 7ου Στην εκδήλωση συμμετείχε και μίλησε, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, με την ιδιότητα και του Αρχαιολόγου – Ερευνητή – Φιλόλογου, με θέμα «Η συμβολή των Αρβανιτών στην Επανάσταση του 1821», η οποία απέσπασε το θερμό χειροκρότημα του κοινού

Στην ομιλία του ο Π. Φιλίππου τόνισε ότι η απελευθέρωση της Αθήνας στις 25 Απριλίου 1821 οφείλεται στους Αρβανίτες κατοίκους των χωριών της Βόρειας Αττικής και των Μεσογείων με επικεφαλής τον Χασιώτη οπλαρχηγό Μελέτη Βασιλείου. Πρότεινε δε να καθιερωθεί η 25 Απριλίου ως ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Τούρκους.

Παράλληλα λειτούργησε έκθεση βιβλίου, από την πλούσια προσωπική συλλογή του Π. Φιλίππου, με θέμα τους Αρβανίτες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος, Ανδρέας Παχατουρίδης, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση.

arvanites filippou

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 35 guests και κανένα μέλος