Τη δημιουργία ενός μοναδικού καταδυτικού πάρκου, εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας, στον ευρύτερο χώρο του Ευβοϊκού κόλπου δρομολόγησαν η Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Πολιτισμού με τους Δήμους Λαυρεωτικής και Μαραθώνα.
 

Για το καταδυτικό πάρκο υψηλότατων προδιαγραφών (ένα «υποβρύχιο μουσείο») με περιεχόμενο ναυάγια από τους ύστερους αρχαϊκούς χρόνους έως και τους βυζαντινούς, χαρτογραφημένα από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων ήδη από το 2006, αλλά και παράλληλη ανάδειξη του μοναδικού σε ποικιλία υποθαλάσσιου πλούτου της περιοχής. Ήδη με το ΦΕΚ 2069/Β/21-9-2015 ολοκληρώθηκε η διαδικασία κήρυξης-οριοθέτησης 19 ενάλιων χώρων στη θαλάσσια περιοχή του Ν. Ευβοϊκού για την αποτελεσματικότερη προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων. Eχουν ήδη προωθηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, για την άμεση υλοποίηση του έργου.

Το πάρκο θα αποτελείται από έξι επισκέψιμους χώρους: Νησιωτικό σύμπλεγμα Στύρων, Νήσος Καβαλλιανή – Όρμος Αλμυροποτάμου, Νησιωτικό σύμπλεγμα Πεταλιών, Πορτολάφια Εύβοιας – Νήσος Ακιό, Μακρόνησος, Λαυρεωτική.

Πιο συγκεκριμένα, δρομολογείται η δημιουργία καταδυτικού πάρκου υψηλών προδιαγραφών.

Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην τόνωση της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών, στην τουριστική ανάπτυξη, στην πολιτιστική προβολή των μοναδικών ενάλιων μνημείων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στη δήλωσή της η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα δρομολογούμε μια εξαιρετική υπόθεση, πρόκειται για καταδυτικό πάρκο, ένα υποβρύχιο μουσείο αρχαίων ναυαγίων. Όταν οι δημόσιοι φορείς, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, οι Δήμοι και η Περιφέρεια Αττικής θέλουν τότε και μπορούν. Αθόρυβα, χωρίς υστεροβουλίες και τυμπανοκρουσίες, μήνες τώρα εργαζόμαστε για ένα αίτημα δεκαετιών.

Πρόκειται για μια πρόκληση και ταυτόχρονα μια ευκαιρία. Μια πρόκληση γιατί επιτέλους η πατρίδα μας μπορεί και πρέπει να μπει στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού και βεβαίως αποτελεί μια ευκαιρία, όσον αφορά στην ανάταξη συνολικά της ελληνικής οικονομίας.

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μπαλτά, καθώς και τον προκάτοχό του τον κ. Ξυδάκη, από τον οποίο πήρε τη σκυτάλη, για όλο αυτό το χρονικό διάστημα που εργαστήκαμε από κοινού για ένα σπουδαίο σχέδιο.

Ευχαριστώ και τους δυο Δημάρχους, το Δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά και Μαραθώνα Ηλία Ψηνάκη, που από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε συνέργεια, ώστε του χρόνου το καλοκαίρι να μπορέσουμε να βάλουμε την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού».

Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, υπογράμμισε τη σημασία και την πρωτοτυπία της πρωτοβουλίας καθώς και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας με την Περιφέρεια και τους δύο δήμους.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς δεσμεύεται και καλωσορίζει τη μεγάλη αυτή πρόκληση. «Μια τέτοια πρωτοβουλία για ένα “υποβρύχιο μουσείο”, έρχεται να εναρμονιστεί ανεμπόδιστα με το πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο της περιοχής, με το αρχαιότερο θέατρο στον κόσμο, αυτό του Θορικού αλλά και το Ναό του Ποσειδώνα», δήλωσε.

Τέλος, οι δήμαρχοι Μαραθώνα και Λαυρεωτικής, τόνισαν ότι το καταδυτικό πάρκο θα έχει ευεργετικά οφέλη, τονώνοντας τις τοπικές οικονομίες και τον τουρισμό.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 113 επισκέπτες και κανένα μέλος