Σε μια ατμόσφαιρα όπου κυριαρχούσαν έντονα συναισθήματα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στο Μαρκόπουλο εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου - λευκώματος "Μνήμες Τρύγου στα Μεσόγεια Αττικής" του Δημήτρη Μπούκη.

 

Όλοι οι ομιλητές με ιδιαίτερη ευαισθησία αναφέρθηκαν στα βιώματα που είχαν από τις εικόνες του τρύγου στα Μεσόγεια και κυρίως στη μεγάλη συμβολή της παραγωγής κρασιού στη στήριξη των οικογενειών της περιοχής και των τοπικών κοινωνιών.

"Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις πολλές φωτογραφίες, η ίδια μας η ιστορία"

 

Μ’ αυτή τη φράση ξεκίνησε την ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στην ιστορία της αμπελουργίας των Μεσογείων που ξανάρχεται στη μνήμη όλων μέσα από τις κιτρινισμένες και πολυκαιρισμένες φωτογραφίες του βιβλίου που αποτελεί μια τεράστια συμβολή στην προσπάθεια για γνώση της ιστορίας των Μεσογείων και των συνηθειών των ανθρώπων της περιοχής, πολλές από τις οποίες έχουν εκλείψει στις μέρες μας.

 

Στη συνέχεια μίλησε για τις προσπάθειες της Περιφέρειας Αττικής για την αναβάθμιση και ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.

 

Πληροφόρησε το κοινό ότι η Περιφέρεια συμμετέχει με πολλούς παραγωγούς - από την Ανατολική Αττική κυρίως - στην Παγκόσμια Έκθεση για τον Πρωτογενή Τομέα EXPO 2015 στο Μιλάνο, παρουσιάζοντας στον κόσμο την ποιοτικά αξεπέραστη παραγωγή της σε προϊόντα όπως λάδι, μέλι, κρασί, φιστίκι, βότανα κλπ, αλλά επίσης την ιστορία, τον πολιτισμό, το μοναδικό φυσικό της περιβάλλον, τα πανέμορφα νησιά της και τον ήρεμο Σαρωνικό της κόλπο.

 

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Π. Φιλίππου τόνισε ότι σύντομα η Περιφέρεια Αττικής θα ανακοινώσει προγράμματα στήριξης για όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα και ευχήθηκε να ακολουθήσουν εκτός από τις "Μνήμες Τρύγου", ανάλογες εκδόσεις που θα αναδείξουν την ιστορία, αλλά και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες και τέχνες της περιοχής και θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη από τις παλαιότερες στις νεότερες γενιές.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 116 guests και κανένα μέλος