Με δεκάδες πρόσωπα γεμάτα ενθουσιασμό, πλημμύρισε το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου το απόγευμα της Παρασκευής, 3/4/2015, που πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης Φωτογραφίας και Εγγράφων, με θέμα: Η Ιστορία του τόπου μας «Το Μαρκόπουλο των Μεσογείων», η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα συλλογικό έργο που μας ακουμπά όλους τους πολίτες!

Τα Πρόσωπα που παρουσιάστηκαν μέσα από τις φωτογραφίες, είναι αυτά στα οποία οφείλουν την πλούσια ιστορία και παράδοση του τόπου και τα οποία συνοδεύει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, που αφορά στην ευρύτερη περιοχή, την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα.

Οι Εικόνες «μίλησαν» από μόνες τους, για τη ζωή και τους κατοίκους. Πολλές ήταν οι σχολικές φωτογραφίες, άλλοτε με παπούτσια, άλλοτε χωρίς, μόνο κορίτσια ή μόνο αγόρια, γυμναστικές επιδείξεις στο Συνεταιρισμό «ΜΑΡΚΟ» και πολλές ακόμα πληροφορίες, που αφορούν τα σχολεία, τους μαθητές και το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε εποχής.

Τα Έγγραφα, αποτέλεσαν επίσης ένα μέσο για την στοιχειοθέτηση της ιστορίας του τόπου! Συμβόλαια αγοροπωλησιών, που φανέρωναν τον πλούτο ή όχι των κατοίκων, αλλά και τις δομές της τότε κοινωνίας, ανακοινώσεις θανάτων, που αφορούσαν στις περιόδους πολέμου και δοκιμασίας της χώρας μας, αλλά και «βραβεία», μέσα από τα οποία γνώρισαν τους ήρωες, όπως ακόμη και εισιτήρια, που έδειξαν τις δραστηριότητες του κόσμου.

Ακόμη, έγινε καταγραφή των Μνημείων και των σημαντικότερων σημείων της περιοχής: ο Ναός της Αρτέμιδας στη Βραυρώνα, οι φράγκικοι πύργοι, η ιστορία του λιμανιού στο Πόρτο Ράφτη κ.α.

Ο χώρος στον οποίο πραγματοποιείται η Έκθεση, αποτελεί ένα μνημειώδες νεοκλασσικό κτίριο, το οποίο θεμελιώθηκε το 1902 με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού και σχέδια του μηχανικού Ανδρέα Καλλία και φέτος συμπληρώνει τα 111 χρόνια λειτουργίας. Το 1904 λειτούργησε ως το πρώτο δημοτικό σχολείο της εποχής, χρήση που διατήρησε μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν. Οι Δημοτικές Αρχές το αξιοποίησαν στη συνέχεια ως Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα, αλλά και ως χώρο εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, εκθέσεων και ομιλιών, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Κέντρου.

Η ιδεά ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2014, όπου ο Δήμος απηύθυνε κάλεσμα - ανοιχτή πρόσκληση στους συμπολίτες και αρμόδιους φορείς, για τον εμπλουτισμό του ήδη υπάρχοντος αρχείου του Δήμου Μαρκοπούλου, με φωτογραφίες και έγγραφα, σχετικά με την πόλη, της περιόδου 1880 – 1950. Η ανταπόκριση ήταν σημαντική και μετά από μία 8μηνη διαδικασία συλλογής, ακολούθησε απογραφή, μελέτη και αξιολόγηση του υλικού. Η ποσότητα που συγκεντρώθηκε ήταν εντυπωσιακά μεγάλη και δεν ήταν δυνατό να εκτεθεί στο σύνολό της, ώστε να καταφέρουν να παρουσιάσουν τη μοναδική αυτή συλλογή για την πόλη, σε θεματικές ενότητες.

Ο Δήμος και η “Βραυρώνιος” ευχαριστούν όλους τους πολίτες για την ανταπόκρισή τους, με την παραχώρηση πολύτιμου ιστορικού υλικού, αλλά και το Μουσείο Μπενάκη, που παραχώρησε φωτογραφικό υλικό από την συλλογή του.

Επίσης ευχαρίστησαν τους χορηγούς για τον μπουφέ που πρόσφεραν.

Τέλος, ευχαριστούμε την ΚΑΒΑ «Κάβειρος»

Πιστεύουμε ότι αξίζει σε κάθε Μαρκοπουλιώτη και όχι μόνο να επισκεφθεί την Έκθεση, η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα, έως και τις 30-4-2015 και θα είναι ανοιχτή στο κοινό, τις καθημερινές, 6.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στα εγκαίνια παρευρέθη ο δήμαρχος Σωτήρης Μενείτης και μεγάλο μέρος του Δ.Σ.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού & Κοινωνικής Πρόνοιας κα Μαρία Κιμπιζή, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Χρήστος Δρίτσας, ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Βραυρώνιος» κος Νίκος Ορφανός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και της Κ.Δ.Ε.Μ., κος Γιάννης Πολίτης, ο επικεφαλής του «Σχεδίου Δράσης» κος Λεωνίδας Μπέης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Ζωή Γιαννάκη και κα Μπίλυ Δρίτσα.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 240 guests και κανένα μέλος