Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 22/3/2015, η προγραμματισμένη συναυλία – αφιέρωμα για την 25η Μαρτίου και την ελληνική μουσική, με θέμα: «Ένα τραγούδι… ένας χορός… μια ιστορία…», στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Άρτεμις», που διοργάνωσαν ο Δήμος Μαρκοπούλου, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρησή του (Κ.Δ.Ε.Μ.) και το 1ο Γυμνάσιο Μαρκοπούλου.

Εντυπωσιακή η μεγάλη συμμετοχή, εντυπωσιακή και η μουσική πανδαισία, την οποία επιμελήθηκε η καθηγήτρια Μουσικής του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου, Μαρία Μουσέτη, που είχε τη διεύθυνση και τη διδασκαλία της χορωδίας, βάζοντας όλους στο πνεύμα της Εθνικής Επετείου «αγγίζοντας την ψυχή μας», όπως είπαν οι θεατές.

Ορχήστρα καταξιωμένων μουσικών, πλαισιωμένη από την χορωδία «Μουσικές Αποχρώσεις» του 1ου Γυμνασίου Μαρκοπούλου, μαθητές από το 1ο Λύκειο Μαρκοπούλου και φοιτητές του τόπου, που υπήρξαν μέλη της Χορωδίας και συνεχίζουν με την ευγενική συμμετοχή τους να τη στηρίζουν, χάρισε στους παρευρισκόμενους όμορφες δυνατές στιγμές πνευματικής ανάτασης και εθνικής υπερηφάνειας, δίνοντας μηνύματα αισιοδοξίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ευγενικά ο ακούραστος συνεχιστής της παράδοσής μας Λάκης Χαλκιάς, που με το σπάνιο μέταλλο και την εκφραστικότητα της φωνής του, έδωσε τη δική του μοναδική πινελιά στην συναυλία.

Η εκδήλωση βασίστηκε σε πέντε θεματικές ενότητες: Αρχαία Ελλάδα, Βυζαντινή μουσική, Δημοτικό τραγούδι, μικρασιάτικο ρεμπέτικο, λαϊκό και νεώτερο έντεχνο τραγούδι.

Πηγή των στοιχείων αποτέλεσε το βιβλίο «2.500 χρόνια Ελληνική Μουσική» από τον Όμηρο μέχρι σήμερα, του Λάκη Χαλκιά – έκδοση του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής και παρουσίαση του Οργανισμού του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, μεταφρασμένο σε πέντε γλώσσες, το οποίο συνεχώς επανεκδίδεται. Στην έναρξη της εκδήλωσης, μετά από ομιλία του Λάκη Χαλκιά σχετική με το βιβλίο, παρουσιάστηκε εικοσάλεπτο βίντεο με αποσπάσματα της παράστασης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε το 1995. Η τελική ηχογράφηση του έργου έγινε στο Studio του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τον Οκτώβριο του 1999.

«Ύμνος εις Μούσαν», «Τη υπερμάχω!», «Κάλαντα της Άνοιξης», «Ως πότε παλληκάρια», «Τζαβέλαινα», «Παιδιά της Σαμαρίνας», «Μήλο μου Κόκκινο», «Έχε γεια Παναγιά», «Ήμουνα Μάγκας μια φορά», «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Ένα το Χελιδόνι», «Ακορντεόν», «Την Ρωμιοσύνη μην την κλαις» … Τραγούδια που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να σιγοτραγουδήσουν όλοι μαζί, κάνοντας ένα ταξίδι στην μουσική της Ελλάδας στη γλώσσα, τους χορούς και την ιστορία μας.

Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει σε όλα τα παιδιά, στην Μαρία Μουσέτη και στον Λάκη Χαλκιά, που οι φωνές τους ενώθηκαν σ’ ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας, δημιουργίας και πνευματικής ανάτασης, κόντρα στα απαισιόδοξα μηνύματα των καιρών μας.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου ευχαριστεί θερμά όλους όσοι υποστήριξαν το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα, δίνοντας υπόσχεση για πραγματοποίηση αντίστοιχων ποιοτικών εκδηλώσεων και στο μέλλον!

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 337 guests και κανένα μέλος