Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

On line με την Εθνική Λυρική Σκηνή
Από Τρίτη 30 Ιούνιος 2020
Έως Τετάρτη 29 Ιούλιος 2020

Διαδικτυακό Φεστιβάλ


 

Ανοιξη στα Απαλαχια

  • 02 Ιουν 2020 | Ώρα έναρξης: 20.00 |  Το βίντεο θα παραμείνει online έως 2/7

 

Άνοιξη στα Απαλάχια – Άαρον Κόπλαντ

Σόλο αναφορά στη Μάρθα Γκράχαμ Έλενα Τοπαλίδου

Ένα από τα διασημότερα έργα του Αμερικανού συνθέτη Άαρον Κόπλαντ, η Άνοιξη στα Απαλάχια για ορχήστρα δωματίου δεκατριών οργάνων, γράφτηκε μετά από παραγγελία της διάσημης χορογράφου Μάρθας Γκράχαμ και του Ιδρύματος Κούλιτζ. Πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ουάσινγκτον στις 30 Οκτωβρίου 1944 με την ίδια την Γκράχαμ στον κεντρικό ρόλο, σε μια παράσταση με σκηνικό του διάσημου Ιαπωνoαμερικάνου γλύπτη και αρχιτέκτονα Ισάμου Νογκούτσι. Το 1945 ο συνθέτης δημιούργησε από το μπαλέτο μια συμπυκνωμένη Σουίτα για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα και μια δεύτερη για το αρχικό σύνολο δεκατριών οργάνων, οι οποίες έκτοτε παρουσιάζονται αυτόνομα σε προγράμματα συναυλιών. Για το έργο αυτό ο Κόπλαντ τιμήθηκε το 1945 με το Βραβείο Πούλιτζερ για τη μουσική αλλά και με το Βραβείο του Κύκλου Κριτικών της Νέας Υόρκης.

Οι δεκατρείς μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΛΣ ερμηνεύουν το έργο στη μεγάλη Αίθουσα Δοκιμών της Ορχήστρας στο ΚΠΙΣΝ, τηρώντας τις αποστάσεις των δύο μέτρων, ενώ το σπαρακτικό σόλο της σπουδαίας μορφής του ελληνικού χορού Έλενας Τοπαλίδου σε ένα αθηναϊκό δάσος είναι ένας μικρός φόρος τιμής στην εμβληματική Μάρθα Γκράχαμ, χάρη στην οποία δημιουργήθηκε το κορυφαίο έργο του Κόπλαντ. 76 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση στη Νέα Υόρκη, η Άνοιξη στα Απαλάχια εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να σηματοδοτεί τη μεγάλη απλότητα και αμεσότητα της μουσικής, αλλά και τη διαχρονική δύναμη του σύγχρονου χορού.

Διάρκεια βίντεο: 24 λεπτά

Οι δύο μουσικοί επέλεξαν τα έργα αυτά καθώς τους θυμίζουν μιαν άνοιξη χωρίς περιορισμούς, ταυτόχρονα όμως επειδή μέσα από τη χαρμολύπη της μουσικής γίνεται αναφορά στο δράμα που ζει ο πλανήτης από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού.

Στο φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με θέα την αγορά του ΚΠΙΣΝ τοποθετήθηκαν τρεις μαρίμπες. Σε αντίστιξη με τις εικόνες της άδειας Αθήνας που φέρνουν στον νου τις μέρες του περιορισμού, οι μαγευτικοί ήχοι των κρουστών μας προϊδεάζουν για την έξοδο σε μια άνοιξη χωρίς περιορισμούς.

Διάρκεια βίντεο: 20 λεπτά

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 110 guests και κανένα μέλος