Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

«ΝΤΟΝ ΚΑΡΛΟ» ΤΟΥ ΤΖΟΥΖΕΠΠΕ ΒΕΡΝΤΙ
Πέμπτη 02 Ιανουάριος 2020, 19:00

Η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (ΚΠΙΣΝ)


 

Την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19.00 η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» σας προσκαλεί να παρακολουθήσουμε την όπερα του Τζουζέππε Βέρντι «Ντον Κάρλο» σε μουσική διεύθυνση του Φιλίπ Ωγκέν και σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Νίκολας Χάιτνερ στη Μεγάλη Αίθουσα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Ο «Ντον Κάρλο», η σημαντικότερη μεγαλόπρεπη όπερα του Βέρντι, παρουσιάζεται - στην ιταλική πεντάπρακτη εκδοχή (Μόντενα) - για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια εντυπωσιακή παραγωγή.  Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Κόβεντ Γκάρντεν το 2008 και αποτελεί μια συμπαραγωγή της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, της Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης και της Εθνικής Όπερας της Νορβηγίας (Όσλο).

Ερμηνεύουν: Αλεξάντερ Βινογκράντοφ (Φίλιππος Β΄), Μαρσέλο Πουέντε (Ντον Κάρλο), Δημήτρης Πλατανιάς (Ροντρίγκο), Ράφαλ Σίβεκ (Μέγας Ιεροεξεταστής), Δημήτρης Κασιούμης (Μοναχός), Τσέλια Κοστέα (Ελισάβετ των Βαλουά), Έλενα Ζίντκοβα (Πριγκίπισσα Έμπολι),  Γιάννης Κάβουρας (Kόμης της Λέρμας / Προάγγελος ) και άλλοι διακεκριμένοι ερμηνευτές.

  • · Συμμετοχή:  Ζώνη  Ε΄: 38€ μέλη & νέοι / 40€ μη μέλη Ζώνη Δ΄: 48€ μέλη & νέοι / 50€ μη μέλη (περιλαμβάνεται εισιτήριο όπερας και πούλμαν). 
  • · Αναχώρηση πούλμαν ώρα  17:30  από την Κεντρική Πλατεία Κερατέας.
  • · Προθεσμία κρατήσεων μέχρι 20/12 (περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων).
  • · Πληροφορίες-κρατήσεις  στα τηλέφωνα:  6972351959, 6984912459.

Λίγα λόγια για το έργο:

Βασισμένος στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Φρήντριχ Σίλλερ, ο «Ντον Κάρλο» είναι μια όπερα γεμάτη εντυπωσιακές άριες, ντουέτα και επιβλητικά σύνολα, ταυτόχρονα όμως είναι ένα έργο με βαθιά ανθρώπινους χαρακτήρες, οι οποίοι αγωνίζονται να ισορροπήσουν ανάμεσα στα συναισθήματά τους και στο καθήκον. Η πολυεπίπεδη πολιτική διάσταση, με τη σύγκρουση ανάμεσα στην κοσμική εξουσία και την Εκκλησία, ανάμεσα στον φιλελευθερισμό και την απολυταρχία, ενδιέφερε ιδιαίτερα τον διασημότερο συνθέτη του ιταλικού ρομαντισμού.

Η υπόθεση της όπερας δεν έχει μεγάλη σχέση με ιστορικά γεγονότα, αλλά αντιθέτως μπλέκει πραγματικά με φανταστικά πρόσωπα και εκτυλίσσεται παράλληλα σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά τα συναισθήματα του Ντον Κάρλο, διαδόχου του θρόνου της Ισπανίας, για την Ελισάβετ των Βαλουά, η οποία, ενώ αρχικά προοριζόταν για εκείνον, τελικά για πολιτικούς λόγους παντρεύτηκε τον πατέρα του Φίλιππο Β΄. Το δεύτερο είναι πολιτικό και αφορά τον αυταρχικό τρόπο με τον οποίο διοικούσαν οι Ισπανοί τη Φλάνδρα.  Ο «Ντον Κάρλο» θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του Βέρντι και το πιο επιτυχημένο παράδειγμα του είδους της γαλλικής μεγαλόπρεπης όπερας.

 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 113 guests και κανένα μέλος