Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΙΚΟΥ
Κυριακή 03 Φεβρουάριος 2019, 10:30

                             ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμικού ήταν ένας χώρος που συχνά επισκέπτονταν οι Αθηναίοι, γιατί αφενός βρισκόταν σε ευχάριστο περιβάλλον, σε μία κοιλάδα που διέσχιζε ο ποταμός Ηριδανός και αφετέρου από εδώ ξεκινούσαν δύο σημαντικοί και ιεροί δρόμοι η Ιερά οδός που οδηγούσε στην Ελευσίνα και η οδός των Παναθηναίων που οδηγούσε στην Ακρόπολη. Από εδώ επίσης ξεκινούσε και η Αλέα που κατέληγε στην Ακαδημία του Πλάτωνα.  

Θα ξεκινήσουμε από τον Κεραμικό, χώρος στον οποίο αρχικά κατασκευάζονταν τα περίφημα αττικά αγγεία και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε   το "Δημόσιο Σήμα" ή "Πολυάνδρειον", δηλ το νεκροταφείο, όπου ενταφίαζαν "δημοσία δαπάνη", την τέφρα των "εν πολέμω πεσόντων Αθηναίων". Εδώ, ο Περικλής εκφώνησε τον περίφημο "Επιτάφιο" λόγο του, που μας μεταφέρει ο Θουκυδίδης, για να τιμήσει τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Θα περιηγηθούμε τον οχυρωματικό περίβολο που χώριζε τον Κεραμικό από το Άστυ, το Δίπυλο ( Κεραμικές ή Θριάσειες Πύλες),   την Ιερά Πύλη, και την οδό Κεραμικού και το "Πομπείον", οικοδόμημα για την προετοιμασία των πομπών. Όλα αυτά τα μνημεία σχετίζονταν με μεγάλες τελετές, όπως τα Ελευσίνια Μυστήρια και τα Παναθήναια, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε εξαίρετα γλυπτά που κοσμούν τάφους επιφανών Αθηναίων στην οδό των τάφων

Επίσης θα επισκεφθούμε το Μουσείο Κεραμικού, πού περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία νεκρικών αγγείων, κτερισμάτων, όπως και σημαντικών αναθηματικών γλυπτών, που όλα προέρχονται από το χώρο, αφού στον Κεραμικό οι Αθηναίοι έθαβαν τους νεκρούς τους για περισσότερο από 1500 χρόνια.

Την ξενάγηση θα κάνει ο ιστορικός Μάκης Σταύρου

Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο αυτή την Κυριακή είναι ελεύθερη

Η συνάντηση θα είναι στις 10.30 πμ στο σταθμό ΗΣΑΠ στο Θησείο

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής

Νόρα Πολυδούρη   6949138298 

                  

Υπενθυμίζουμε ότι η δήλωση συμμετοχής στις ξεναγήσεις είναι απαραίτητη για την καλλίτερη οργάνωση της ξενάγησης

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 138 guests και κανένα μέλος