...Από το Δημοτικό Συμβούλιο Κορωπίου
Πολλά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν και προ ημερησίας, αλλά και τα προγραμματισμένα στο Δ.Σ. του Δήμου Κρωπίας την περασμένη Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου. Μικρές κόντρες, με εξαίρεση της Μ. Γκίκα, για την έγκαιρη ενημέρωση, απορρίψεις ενστάσεων και “ανομολόγητες” ομοφωνίες...
Παράλειψη του υπαλλήλου η διανομή των προσκλήσεων
Τις ξέχασε μέσα στο αυτοκίνητο
Ήταν η απάντηση του προέδρου Αν. Χρήστου στη διαμαρτυρία της μειοψηφίας ότι δεν πήραν τις προσκλήσεις του Συλλόγου Αγίας Μαρίνας που καλούσε για ενημέρωση σχετικά με την Λομπάρδα.
Αρνητική η αντίδραση της Μαρίας Γκίκα, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι το γνώριζε η μειοψηφία, αφού ο ανηψιός του Δ. Κιούση μοίραζε ανακοινώσεις της παράταξής τους στη συγκέντρωση της Κυριακής, στο Σύλλογο.
Και αναλώθηκε σε ένα λογύδριο, πώς ο δείνα δεν έβαλε την κόρη του στο Τοπικό Συμβούλιο Νέων, πώς ο τάδε έβαλε το γιό του, περί μαθημάτων δημοκρατίας και άλλα τοιαύτα, που απείχαν παρασάγγας από το θέμα που εσυζητείτο. Και μάλιστα με πολύ άκομψο τρόπο.
Στις διαμαρτυρίες της μειοψηφίας για τα λεγόμενα της Μ. Γκίκα ο πρόεδρος απάντησε: Μπορεί καθένας από τους συμβούλους να εκφράζεται, αλλά ένα βήμα παραπάνω ξεπερνάει κάποια όρια.
Μάλλον τα ξεπέρασε τα όρια η δημοτική σύμβουλος, κύριε Πρόεδρε.
Κτηματολόγιο στο Κορωπί
Ενημέρωση για το Κτηματολόγιο ζήτησε ο επικεφαλής της μειοψηφίας Δ. Κιούσης, αλλά τους είχε προλάβει ο πρόεδρος, αφού όπως είπε υπάρχει στην ατζέντα του Συμβουλίου ως ενημέρωση στο τέλος του.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι το Κτηματολόγιο έχει δημιουργήσει προβλήματα στους κατοίκους του Κορωπίου γιατί το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής το έχει χαρακτηρίσει αστικό, με αποτέλεσμα να καλούνται οι έχοντες κληροτεμάχια να πληρώνουν δύο και τρεις φορές.
Η πρόταση του Δήμου, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Σερ. Κόλλιας, ήταν να μπουν οι περιοχές που έχουν Γεν. Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) και οι ζώνες οικιστικού ελέγχου σαν αστική περιοχή και μόνο. Παρ’ όλα αυτά η εταιρία Κτηματολόγιο Α.Ε. έχει βάλει τα Μετόχια, το Βορό και μία περιοχή στα Λευκά Πεύκα και στον Καρελά. Κατ’ αυτούς είναι τόσο πυκνοδομημένη που θεωρείται αστική. Είναι θέμα ακρίβειας αποτύπωσης, μας είπαν όταν στριμώχτηκαν. Το ίδιο πρόβλημα, έχουν και τα Καλύβια και η Κερατέα και το Μαρκόπουλο.
Ακόμη τα όρια δεν είναι ξεκαθαρισμένα με τα όρια της Βάρης, στη Σούριζα από τη βάση και μέσα. Τα καταγράφει το Κτηματολόγιο, αλλά δεν ορίζει Δήμο. Άλλο ένα πρόβλημα είναι στα Καλύβια και στην Παιανία που οριοθετούν από την Κεκροπία του Γεωργίτση και πέρα ως Παιανία.
Ελαβαν υπόψη τους, όπως είπε ο δήμαρχος, την απογραφή της Στατιστικής Υπηρεσίας το 2000. Ενημέρωσε δε ότι το Κτηματολόγιο θα έρθει προς συζήτηση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις για την πεζοδρόμηση του κέντρου
Ενστάσεις κατά της πεζοδρόμησης τμήματος της Λεωφ. Βασ. Κωνσταντίνου είχαν καταθέσει τέσσερις κάτοικοι της περιοχής οι οποίες απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η κυκλοφοριακή μελέτη έχει εγκριθεί με την απόφαση 299/05, κατά της οποίας προσέφυγαν οι κάτοικοι ζητώντας να μην υλοποιηθεί η πεζοδρόμηση, γιατί δεν θα ενισχυθεί το εμπορικό κέντρο με φυσική συνέπεια την οικονομική ζημία των επιχειρήσεων που εδρεύουν κατά μήκος της υπό πρότασης πεζοδρόμησης, διότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στηρίζονται στη διερχόμενη κίνηση». Επίσης διατείνονται ότι με την πεζοδρόμηση θα ενισχυθεί η δημιουργία κέντρων αναψυχής (μπαρ, καφετέριες, φαστ φουντ κλπ.) με αποτέλεσμα την όχληση και την υποβάθμιση της περιοχής.
Ο Δημ. Κιούσης δήλωσε ότι «είμαστε αντίθετοι με το σκεπτικό αυτής της πολεοδόμησης και αποδεχόμαστε τις ενστάσεις. Η κυκλοφοριακή μελέτη, το έχω δηλώσει και πάλι στο Δ.Σ. δεν είναι αξιόπιστη».
Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις
Μάτια γάτας (κάτι αγκαθωτά μεταλλικά πλαίσια με φωσφορίζοντα φώτα φυτεμένα στην άσφαλτο), και παλλόμενο φανάρι, αποφάσισαν να τοποθετήσουν στις διασταυρώσεις με την οδό Κολοκοτρώνη, που έχουν γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνες.
Εκκλησία οι αθλοπαιδιές!
Σε προηγούμενη απόφασή του (142/08) το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει πρότασης τροποποίησης του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου της «Παραλίας Αγίου Δημητρίου». Η τροποποίηση αφορούσε αλλαγή χρήσης του ΚΦ87 χαρακτηρισμένου χώρου ως αθλοπαιδιές σε εκκλησία, τα 2,250τ.μ. και σε παιδική χαρά τα 750τ.μ.
Κατά της απόφασης κατέθεσαν ενστάσεις τρεις κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι σημειώνουν ότι ο Κ.Φ. δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως χώρος εκκλησίας διότι η περιοχή έχει μεγαλύτερη ανάγκη από χώρους άθλησης.
Να επισημάνουμε ότι ο χώρος είναι κοινόχρηστος και ότι κοντά υπάρχει εκκλησία, ο Αγιος Δημήτριος, που έδωσε και το όνομα στον οικισμό.
Οι αιτιάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ότι θα είναι ενοριακός ο ναός και ότι το έχουν ζητήσει με υπογραφές πάρα πολλοί κάτοικοι.
Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε τις ενστάσεις των κατοίκων, εμμένοντας στην απόφασή του για εκκλησία, παρά το ότι όπως είπε ο αντιδήμαρχος Σερ. Κόλλιας ο χώρος αυτός έχει δεσμευτεί από το 1994. Είναι δεσμευμένος για αθλητικές χρήσεις. Τώρα τίθεται το θέμα να γίνει μία εκκλησία (πόσο θα πάρει) και το υπόλοιπο να παραμείνει αθλητικές χρήσεις.
Πράγματι μας γεννιέται απορία. Είναι δυνατόν να ακυρώνουν έναν κοινόχρηστο χώρο χαρακτηρισμένο από το 1994 για αθλητικές χρήσεις και να το κάνουν εκκλησία!
Δεν είμαστε κατά της εκκλησίας, αλλά θεωρούμε ότι προέχει η «ανάσα» των παιδιών, η άθληση που λείπει δραματικά. Και αφού καθυστέρησαν δραματικά να υλοποιήσουν την απόφαση για αθλητικές εγκαταστάσεις, αντί να προχωρήσουν την ακυρώνουν!
Είναι λυπηρό, η ψηφοθηρία να είναι πρώτιστο κίνητρο! Ποιος να τολμήσει να πάει κόντρα στην «εκκλησία» και στις υπογραφές 1200 κατοίκων! Δοκιμάσατε να ρωτήσετε τους κατοίκους της περιοχής μεταξύ των αθλοπαιδιών, του πρασίνου και της εκκλησίας, τι θα προτιμούσαν. Όχι βέβαια.
Στους θρησκευόμενους απαντώ ότι τα θρησκευτικά του καθήκοντα ο καθείς, μπορεί να τα επιτελέσει οπουδήποτε. Δεν είναι απαραίτητο να πάει στην εκκλησία. Αλλωστε ο Θεός είναι πανταχού παρών. Εχουν καταντήσει τον οίκον του θεού οίκον εμπορίου…
Πολεοδόμηση στο Κίτσι
Δύο προτάσεις κατέθεσαν οι μελετητές για την πολεοδόμηση στο Κίτσι. Η διαφορά της μιας με την άλλη είναι ο ποδηλατόδρομος. Ψηφίστηκε η πρόταση με τον ποδηλατόδρομο και τις προσεχείς ημέρες θα αναρτηθεί προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι και να υποβάλουν τυχόν ενστάσεις.
Η περιοχή είναι χωρισμένη σε δύο γειτονιές. Η γειτονιά προς τη Βάρη έχει πρόβλημα με το ρέμα και τα δασικά. Το ρέμα είναι μπαζωμένο και σε άλλα σημεία κτισμένο και έχει εξαφανιστεί τελείως! Σ’ αυτό το κομμάτι δεν γίνεται ανάρτηση, εξήγησε ο μελετητής Παππάς. Είναι ενταγμένο στο ΓΠΣ.
Είναι δηλωμένο το 60% μόνο των ιδιοκτητών. Αυτοί που δεν θα δηλώσουν δεν θα μπορούν να κάνουν δήλωση ιδιοκτησίας, και το μεγάλο πρόβλημα θα το έχουν όταν κυρωθεί η πράξη εφαρμογής, που θα πρέπει να κάνουν μεταβολές, να πληρώνουν μεγάλα ποσά, εξήγησε ο μελετητής. Και πρέπει να επισημανθεί αυτό, για να καταλάβουν οι κάτοικοι ότι πρέπει να δηλώσουν το ακίνητό τους.
Θα επανέλθουμε για το θέμα με περισσότερα στοιχεία.