Oι καταστροφικές πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας (24/10/14) χτύπησαν για άλλη μια φορά πολλούς Δήμους της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά.

Τα ρέματα “ξύπνησαν” πάνω στα βουνά και ξεχύθηκαν μέσα στις πόλεις, εκεί που πάντα ήταν η κοίτη τους, αλλά τους την έκλεισαν σπίτια, μαγαζιά, αυτοκίνητα, δρόμοι.

Μεγάλες οι καταστροφές, χαμένες περιουσίες και κόποι μιας ζωής.

Δύσκολα θα ορθοποδήσουν αυτοί οι άνθρωποι που επλήγησαν...

Η Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε με τα συνεργεία της από την πρώτη στιγμή, στην πρώτη γραμμή.

plymires-2Τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, ξεκίνησαν οι καταγραφές των ζημιών που προκλήθηκαν στις επιχειρήσεις από τις πλημμύρες. Στην καταγραφή προβαίνουν οι Επιτροπές της Περιφέρειας Αττικής ύστερα από σχετική αίτηση αποζημίωσης, η οποία πρέπει να κατατεθεί από τις επιχειρήσεις (όπως ορίζονται στο άρθρο 36 του ν. 2459/1977, ΦΕΚ Α 17), στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 15 – 17, 115 47, Αθήνα, τηλέφωνα επικοινωνίας: 2132063663, 2132063655). Πάνω από 150 αιτήσεις έχουν κατατεθεί. Η Διεύθυνση Βιομηχανικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας είναι αρμόδια για την καταβολή των ενισχύσεων στους Δικαιούχους. Πρέπει να συμπληρώσουν μία αίτηση οι πληγείσες επιχειρήσεις σχετικά με τις ζημίες από τις πλημμύρες. Το fax της πολιτικής προστασίας είναι 2132063638.

Παράλληλα η Περιφέρεια Αττικής υπέβαλλε προς την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων ΥΑΣ αίτημα για τη λήψη απόφασης οριοθέτησης περιοχών για την αποκατάσταση των ζημιών λόγω των πλημμυρών της 24ης Οκτωβρίου 2014, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 36 του Ν. 2459/1997 ( ΦΕΚ Α΄ 17 ), στην αριθ. 20725/Β.979/10-05-11 ΥΑ ( ΦΕΚ Β΄ 1207 ) και στην αριθ. 938/ΑΖ11/15-04-98 εγκύκλιο του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ.

Στο αίτημα εκτιμάται ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών για έργα που χρήζουν άμεσης προτεραιότητας ανέρχεται σε 900.000,00 ευρώ περίπου και υπογραμμίζεται ότι: «οι ζημιές αυτές πρέπει να αποκατασταθούν αμέσως και επειδή η συνήθης διαδικασία σύνταξης και έγκρισης μελετών κ.λπ. είναι χρονοβόρα, παρακαλούμε να εξετάσετε και να αποφασίσετε την περίπτωση εκτέλεσης των εργασιών αποκατάστασης με κατεπείγουσες διαδικασίες».

Η εκτίμηση του κόστους θα υποβληθεί μόλις ολοκληρωθεί η ενημέρωση της Περιφέρειας από τους πληγέντες δήμους.

Επίσης στο αίτημα ζητείται να «οριοθετηθεί το σύνολο των δήμων των αναφερομένων στη συνημμένη έκθεση – πρόταση για την αποκατάσταση των ζημιών σε αυτές.

Ακόμη, πέραν της καταγραφής ζημιών σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους προξενήθηκαν σημαντικές ζημιές και σε έργα υποδομής (δρόμοι, δίκτυα, καταπτώσεις πρανών ρεμάτων κ.λπ.). Η αποκατάσταση των ζημιών αυτών κρίνεται επείγουσα και άμεσης προτεραιότητας καθόσον σε επόμενη, μικρότερης έντασης, νεροποντή θα προκύψουν νέες σοβαρότερες ζημιές.

Παράλληλα στο αίτημα που εστάλη επισυνάφθηκε η αναλυτική έκθεση – πρόταση οριοθέτησης περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 24ης Οκτωβρίου 2014, σύμφωνα με τις αυτοψίες μηχανικών της Περιφέρειας Αττικής και τις αναφορές των Δήμων.

Τέλος, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής απέστειλε, Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, προς τους δημάρχους της Περιφέρειας, οδηγίες σχετικά με την οικονομική ενίσχυση πληγέντων για την κάλυψη πρώτων αναγκών, σχετικά με τις αποζημιώσεις καθώς και την αποκατάσταση πληγέντων κτιρίων.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 111 guests και κανένα μέλος