Πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βούλας (22/9), μετά την καλοκαιρινή ραστώνη. Πρώτη και βαρύνουσας σημασίας, αφού μέσα στην ημερήσια διάταξη μεταξύ άλλων είχε τέσσερα θέματα, το εξής ένα: Προέγκριση  ή μη ίδρυση καταστήματος που πρόκειται να λειτουργήσει ως Εστιατόριο – Αναψυκτήριο επ’ ονόματι της εταιρίας Απολλώνιες Ακτές Α.Ε...

Ιστορική απόφαση για το Δήμο Βούλας 

Η Β’ πλαζ,  για αθλοπαιδιές και κολύμβηση

Απουσίαζε ο Δήμαρχος...

Πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βούλας (22/9), μετά την καλοκαιρινή ραστώνη. Πρώτη και βαρύνουσας σημασίας, αφού μέσα στην ημερήσια διάταξη μεταξύ άλλων είχε τέσσερα θέματα, το εξής ένα: Προέγκριση  ή μη ίδρυση καταστήματος που πρόκειται να λειτουργήσει ως Εστιατόριο – Αναψυκτήριο επ’ ονόματι της εταιρίας Απολλώνιες Ακτές Α.Ε. Αυτό επί τέσσερα: Δηλαδή τέσσερα καταστήματα με διαφορετικές διαστάσεις έκαστο (μικρούς εσωτερικούς χώρους και τεράστιους υπαίθρους!), με το ίδιο αντικείμενο και τα τέσσερα.

Ολοι οι σύμβουλοι παρόντες. Ο Δήμαρχος απουσιάζει (τυχαία;). Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αγγελος Αποστολάτος, έρχεται υποβασταζόμενος, αφού πριν λίγες ημέρες έπαθε κάταγμα σε σπόνδυλο από πτώση, (μεγάλο ρίσκο για την υγεία του η παρουσία του εκεί).

Ζητάει λοιπόν να προταχθούν τα τέσσερα θέματα των Απολλωνίων Ακτών που έχουν σειρά ως τελευταία στην ημερήσια διάταξη και ο πρόεδρος Ανδρέας Κάσδαγλης το αποδέχεται.


Να ενημερώσουμε εδώ, ότι σύμφωνα με τον νέο κώδικα, οι άδειες λειτουργίας καταστημάτων δίδονται από τη Δημαρχιακή Επιτροπή. Όμως το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, και ο Αγγ. Αποστολάτος είχε ζητήσει τον Ιούλιο, όταν έφεραν να ψηφίσουν τη διαγραφή προστίμου της ίδιας εταιρίας, τέτοια θέματα να έρχονται στα Δημοτικά Συμβούλια προς συζήτηση, πράγμα που γίνεται σήμερα.


Ο πρόεδρος Ανδρέας Κάσδαγλης διάβασε μία δήλωση όλων των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας στην οποία απορρίπτεται η προέγκριση των καταστημάτων. Την παραθέτουμε:


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι το Δημοτικό Συμβούλιο Βούλας θεωρώντας ότι εκφράζει τη λαϊκή βούληση των βουλιωτών σχετικά με τις χρήσεις στο Β’ αλίπεδο Βούλας, κρίνει ότι η αιτούμενη προέγκριση για εστιατόριο-αναψυκτήριο στη Β’ Πλαζ δεν είναι σύμφωνη με τις προβλεπόμενες χρήσεις, στο από  19.4.2001 μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Βούλας και της εταιρίας ΕΤΑ Α.Ε. και εγκρίθηκε με το από  96/2001 απόφαση του Δ.Σ., αλλά ούτε και με τις προγενέστερες αποφάσεις του Δ.Σ. Βούλας στις οποίες αυτό αναφέρεται.

Οι αποφάσεις αυτές, δηλδή οι υπ’ αρ. 2/2000 και η 46/1998, στην οποία η προηγούμενη εμμένει, δεν επιτρέπουν τη λειτουργία τέτοιου είδους καταστημάτων ούτε νέες κατασκευές. Εξάλλου η ίδια απαγόρευση περιλαμβάνεται και στις υπ’ αρ. 1/2002 και 15/2002 αποφάσεις του Δ.Σ., με τις οποίες αυτό γνωμοδότησε για τις χρήσεις στις οργανωμένες ακτές κολύμβησης της Βούλας δηλαδή Α’ και Β’ πλαζ.

Θεωρεί ακόμη ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν υφιστάμενα κτίρια στο Β’ Αλίπεδο Βούλας, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η παράγραφος 2 περίπτωση β και γ του άρθρου 4 του Προεδρικού Διατάγματος της 5 Μαρτίου 2004.

Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί ακόμη ότι η έννοια του Μνημονίου και των προαναφερθεισών αποφάσεων του Δ.Σ. είναι ότι με αυτές περιορίζονται οι επιτρεπόμενες από το Προεδρικό Διάταγμα της 5/3/04 χρήσεις, καθόσον αυτό μεν προβλέπει τις επιτρεπόμενες χρήσεις στην παραλιακή ζώνη της Αττικής και το Φαληρικό όρμο μέχρι την Αγία Μαρίνα, ενώ τα προαναφερθέντα έγγραφα (Μνημόνιο και αποφάσεις του Δ.Σ.) εξειδικεύουν περιοριστικά τις επιθυμητές χρήσεις στην οργανωμένη ακτή κολύμβησης στο Β’ Αλίπεδο και οι οποίες πρέπει να γίνουν σεβαστές τόσο από εμάς όσο και από την αιτούσα εταιρεία.

Τέλος, με την ύπαρξη των εστιατορίων αλλάζει η Μορφή της Πλαζ ως αποκλειστικού χώρου κολύμβησης και αθλοπαιδιών και μετατρέπεται σε χώρο νυκτερινής διασκέδασης.

Για τους παραπάνω λόγους οι υπογράφοντες Δημοτικοί Σύμβουλοι δηλώνουμε ότι καταψηφίζουμε την αιτούμενη προέγκριση σαν πρώτη ενέργεια και με στόχο την παραχώρηση της Β πλαζ στο Δήμο Βούλας.


Ανδρέας Κάσδαγλης πρόεδρος, Γρ. Κωνσταντέλλος, Γ. Χατζηϊωάννου, Δ. Κιούκης αντιδήμαρχοι, Μ. Μαυραγάνη Γραμ., Ν. Ψαλίδας, Αρης Δημακόπουλος, Δ. Δαβάκης, Ευθ. Ρουσσάκης, Δημ. Βαμβασάκης, Παν. Σωτηρόπουλος.

Είναι η τρίτη φορά που γίνεται επιδρομή στη Β’ πλαζ. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι για ένα επιχειρηματικό σχήμα δεν είναι και τόσο συμφέρον η εκμετάλλευσή της, ως αποκλειστική πλαζ. Γι’ αυτό έχουμε διάφορα κρούσματα ανά πέντε χρόνια. Το 1999 το πρώτο. Με την αντίδραση όλων μας, με γενικές συνελεύσεις, όλοι ενωμένοι το αποτρέψαμε. Το 2003 επανήλθαν για aqua land, το αποτρέψαμε όλοι ενωμένοι.


Ελπίζω και αυτή τη φορά όλοι ενωμένοι να το αποτρέψουμε, συμπλήρωσε ο πρόεδρος Ανδρέας Κάσδαγλης, ο οποίος σημειωτέον από την πρώτη στιγμή που άρχισαν οι εργασίες στη Β’ πλαζ αντέδρασε.


Υπερέβη εαυτόν ο Αποστολάτος


apostolatos.jpgΚύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πολύ. Σας συγχαίρω και εσάς  και όσους συμβούλους της πλειοψηφίας  θα ψηφίσουν την εισήγηση του Δημάρχου.

Ο πρόεδρος διακόπτει: Συγγνώμη δεν υπάρχει εισήγηση του Δημάρχου. Απλώς είναι αίτηση των συμβούλων.

Αποστολάτος: Δεν εξαιρώ κανέναν, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε προεκλογική περίοδο. Αυτή τη στιγμή καλούμεθα να αποφασίσουμε, αν μια δεύτερη κατάσταση σαν αυτή που έχουμε απέναντι από το Ασκληπιείο της Βούλας, και χορεύει όλο το Νοσοκομείο, όπου εκεί φιλοξενήθηκα, χορεύουν οι ασθενείς, χορεύουν οι περίοικοι. Άλλη μια τέτοια κατάσταση πάει να δημιουργηθεί και εδώ. Και ας τα αφήσουν οι επιχειρηματίες. Κατάστημα 40τ.μ. αίθουσα 400τ.μ. υπαίθριος χώρος. Τι είναι αυτό; 500 τετρ. μαγαζί νυχτερινό.

Καφετέριες και εστιατόρια είναι γεμάτη η παραλία, όχι μόνο η δικιά μας αλλά όλος ο  Σαρωνικός. Φτάνει πια. Το εύκολο κέρδος είναι τη νύχτα. Το ξέρουν όλοι, το ξέρουμε εμείς, το ξέρουν οι κάτοικοι.

Κύριε πρόεδρε σας συγχαίρω για την ομόφωνη απόφαση, που γνωρίζω ότι ξεκίνησε από εσάς, συγχαίρω τους συμβούλους της πλειοψηφίας αλλά και της μειοψηφίας και μετά την τοποθέτηση και του κ. Θανόπουλου, αίρω κάθε επιφύλαξη και στο πρόσωπό του.

Και μία πρόταση: Φέρτε σε ένα συμβούλιο, αφού συζητήσουμε με τους κατοίκους, την αξιοποίηση της περιοχής αυτής, ότι κάναμε στο Ασκληπιείο και αποτρέψαμε την πώληση. Να αλλάξουμε χαρακτήρα να είναι για ναυταθλητικές δραστηριότητες για το Δήμο μας. Για κολυμβητική δεξαμενή για τα παιδιά μας, να είναι ο θερινός μας κινηματογράφος, που μας λείπει και μία ελεύθερη πλαζ για τους δημότες και φίλους. Ετσι θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο έργο. Και κάντε το εσείς, στη δική σας θητεία. Σε σας θα ανήκουν τα εύγε. Και κάντε όσο είναι νωρίς, γιατί όπως είπατε κάθε 5 χρόνια εμφανίζονται. Είναι φιλέτο, είναι φιλέτο. Δώστε την παραλία, αφήστε το χώρο ελεύθερο.

Ολοι οι Δήμοι από το Φάληρο μέχρι τη Βάρκιζα, όλοι ζητούν τις παραλίες τους και τις πήρανε. Και όχι μόνο τις πήρανε αλλά πήρανε και λεφτά για να τις αξιοποιήσουνε. Κάντε και εσείς αυτό, έχουμε κι εμείς τη δύναμη έχουμε κι εμείς φωνή. Ευχαριστώ.

Ο Αγγελος Αποστολάτος απεχώρησε καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που πράγματι είχε γεμίσει την αίθουσα συνεδριάσεων.


Στο ίδιο κλίμα μίλησαν και οι άλλοι σύμβουλοι. Ο Πέτρος Θανόπουλος ανέπτυξε ένα ιστορικό, που έχει ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην παραλία, που δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη.


Νανά Κάραγιαν: Θα κάνω μια μικρή αναδρομή, η οποία θα βοηθήσει τους κατοίκους. Μια αναδρομή τριών μηνών.

karagian.jpgΣτα δύο χρόνια που είμαστε αντιπολίτευση, από το δικό μας συνδυασμό έχει μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο προ ημερησίας το θέμα της β’ πλαζ. Ο Δήμαρχος, μία έλεγε θα πάμε στον εισαγγελέα, μία έχει αλλάξει ο σύμβουλος και πρέπει να τον ενημερώσω, και μας πήγαινε από τον Αννα στον Καϊάφα.

Από κάτοικο που βρέθηκε τυχαία στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά, μάθαμε ότι χαρίσανε τα πρόστιμα στις Απολλώνιες Ακτές, οι οποίες απέσυραν την αγωγή γι’ αυτό το λόγο.

Στη συνέχεια ήρθε στο Δ.Σ. (28/7) ως θέμα το σβήσιμο των προστίμων των Απολλώνιων Ακτών. Μετά δύο ημέρες είχαμε  Δημαρχιακή Επιτροπή,  όπου υπήρχαν 5 θέματα για προέγκριση 4 καταστημάτων στη Β’ πλαζ. Εγιναν διάφορες συζητήσεις και δεν προχώρησε. Εκεί, επεσήμανα στο Δήμαρχο, το θέμα των αδειών και των προστίμων και τόνισα ότι έπρεπε να μας ενημερώσει, μου απάντησε ότι «δεν είχα καμία υποχρέωση να σας ενημερώσω!».

Ο Δήμαρχος περιέργως έλειπε και τότε που ήταν να συζητηθεί το θέμα και ανεβλήθη, όπως λείπει και σήμερα.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο (27/9) ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αποσύρεται το θέμα των προστίμων και ο Α. Αποστολάτος επεσήμανε ότι λόγω της σοβαρότητάς τους, αυτά τα θέματα πρέπει να έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Οπως αποδεικνύεται με το από 23/5/08 έγγραφο με αρ. πρ. 1161 της Πολεοδομίας, μηδενίζονται τα βεβαιωθέντα πρόστιμα  με ποσά που αγγίζουν το  1.500.000€ από τις “Απολλώνιες Ακτές”. Εχουν σταλεί για βεβαίωση στην Sania EΠΕ. Πιάσε τ’ αυγό και κούρευτο, που λέει ο λαός.

Καταλήγει η Ν. Κάραγιαν: πρώτα έπρεπε να έρθει η διαγραφή των προστίμων και μετά να έρθει θέμα προέγκρισης των καταστημάτων.


Εκείνο που έχω να πω – δεν έχω βέβαια πρακτικά από τη Δημαρχιακή Επιτροπή, - όμως ο δήμαρχος ενώπιον και των εκπροσώπων των Απολλωνίων ακτών, είπε ότι έχει αντιδράσεις και από συμβούλους του, όμως η εισήγηση που θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι θετική. 

Πρόεδρος: Δεν έχει κάνει εισήγηση ο κ. Δήμαρχος.

Κάραγιαν: Ωραία, εμάς μας δήλωσε στη Δ.Ε. ότι θα είναι θετική.


Γρ. Κωνσταντέλλος:

kostantelos.jpg…η Εμπορευματοποίηση των πάντων και ειδικότερα ενός αγαθού που λέγεται παραλία χρήση και περιβάλλον, όχι τώρα, αλλά τις τελευταίες τρεις – τέσσερις δεκαετίες, σε πανελλήνια κλίμακα έχει πάρει διαστάσεις γάγγραινας. Αν δείτε τα ωραιότερα κομμάτια σε όλη τη χώρα, αυτά είναι οι οργανωμένες πλαζ, που στην αρχή ο ΕΟΤ και αργότερα οι ιδιώτες εκμεταλλεύθηκαν, ή κάποια ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ, σε πανέμορφα παραδοσιακά μέρη ή δάση, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους πέρασαν σε ιδιώτες, έναντι ενός πινακίου φακής στο όνομα της ανάπτυξης.

Το χειρότερο από όλα, είναι ότι οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με το χώρο του τουρισμού, φαίνεται ότι έχουν πολύ καλύτερες προσβάσεις στην κεντρική εξουσία, που αποφασίζει από ό,τι οι τοπικές κοινωνίες, από ότι τα Δημοτικά Συμβούλια, από ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Και αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος.

Δείτε πόσοι Δήμοι, με πόσους μεγάλους αγώνες, έχουν καταφέρει να πάρουν μικρά κομμάτια,  μιας πολύ μεγάλης πίτας, που ανήκει σ’ αυτούς και τους πολίτες αυτής της χώρας.

Ο συγκεκριμένος χώρος της Β’ πλαζ αποτέλεσε για μένα και τους συνομηλίκους μου, το μέρος που παίζαμε και περάσαμε την εφηβεία μας. Σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε εκεί πέρα μέσα, υπήρξε το παραμικρό κτίριο. Ποτέ. Υπήρχαν μόνο ξύλινα αποδυτήρια, ένα λεμβοστάσιο και τίποτα παραπάνω. Με ποιο μαγικό τρόπο όλα αυτά, το ’93 με διαπιστωτικές πράξεις,   με όλες αυτές τις υπόγειες διαδρομές που δυσκολεύομαι να κατανοήσω, έγιναν κτίρια και στη συνέχεια με αναθεωρήσεις, δόθηκε και άδεια επισκευής, εγώ προσωπικά αδυνατώ να παρακολουθήσω.

Το δε μέγιστο σφάλμα, που ίσως και η αυτοκριτική κάποια στιγμή είναι χρήσιμη, που διεπράχθη και διεπράχθη διαχρονικά, είναι που επιτρέψαμε στα ΕΤΑ να προχωρήσουν στη μίσθωση αυτών των χώρων, εις βάρος του πολίτη-δημότη και επ’ ωφελεία κάποιων ολίγων επιχειρηματιών.

Και ενώ αμυνθήκαμε σθεναρά με το μνημόνιο, τελικά ανακαλύπτουμε ότι ούτε τις ορέξεις αυτές, ούτε το μνημόνιο, ούτε η συνεργασία αυτή την οποία ήθελε η Δημ. Αρχή μπορεί να τη σταματήσει. Και έχουμε τη μετατροπή αυτών των 69 στρεμμάτων σε αυτό το οποίο συμβαίνει στα Αστέρια της Γλυφάδας, όπου περνάς απέξω και κλαις. Με τα Μπαλουξ, Μαλούξ, τα σύρματα και τους μπράβους, που πρέπει να καταθέσεις τον οβολόν σου χοντρά, για να απολαύσεις την παραλία ή τη θέα. Αυτή η προσπάθεια γίνεται και τώρα εδώ. Προσωπικά  δεν θα μπω σε τεχνική η σε νομική ανάλυση.


Αφού εξηγεί, ότι ως δημοτικοί σύμβουλοι κρίνονται πολιτικά και αποφασίζουν και πολιτικά, και σημειώνει τον τρόπο λειτουργίας της Δημαρχιακής Επιτροπής, δηλώνει ότι τα θέματα δεν έρχονται με εισήγηση ούτε θετική ούτε αρνητική, αλλά με μια σειρά στοιχείων από τις υπηρεσίες και καλούνται να αποφασίσουν. Ενημερώνει δε ότι στη Δ.Ε. που μετείχε και ο ίδιος, και συζητήθηκε το θέμα υπήρχαν και εντάσεις και απειλές από τις ενδιαφερόμενους. Εφάνη δε  από την πλειοψηφία μια ξεκάθαρη θέση, ότι αυτό το θέμα δεν στηρίζεται. Και γι’ αυτό βγήκε και η ανακοίνωση που συνυπέγραψαν οι σύμβουλοι.

……

Οι άνθρωποι του συγκεκριμένου σχήματος πρέπει να την εισπράξουν όχι σαν μια απόφαση που θα την πάνε στον Περιφερειάρχη και θα προσπαθήσουν να την ανατρέψουν, αλλά σαν μια βούληση του βουλιώτικου λαού, όπως βγαίνει μέσα από τους εκπροσώπους τους, πως ό,τι και να κάνουν, όποιον και να φέρουν, όποιον μηχανισμό και να χρησιμοποιήσουν θα μας βρουν μπροστά τους. Και θα ήταν καλό αυτό το μήνυμα να το πάρουν.

Ο,τι έγινε - έγινε με συνεννόηση…


Ο νομικός εκπρόσωπος των Απολλώνιων Ακτών Νίκος Σίνος ζήτησε να ενημερώσει το σώμα και το ακροατήριο, για να ακουστεί η θέση της εταιρίας αλλά και να παρουσιαστεί ποια είναι η πρόταση ανάπτυξης στη Β’ Βούλας.

Ερχόμαστε στο Δ.Σ. με μια πρόταση η οποία δεν αποτυπώνεται ούτε με επιστολές ούτε με προθέσεις, αλλά αποτυπώνεται με μία απόφαση του ΟΡΣΑ, είναι μάστερ πλαν που είναι εγκεκριμένο και επίσης μετά την έγκριση του ΟΡΣΑ για την ανάπτυξη της πλαζ.

Ο Δήμος υπέβαλε τις θέσεις του στον ΟΡΣΑ (φωνές ότι δεν έγιναν αποδεκτές οι θέσεις του Δήμου. Ο πρόεδρος παρεμβαίνει, ο νομικός σύμβουλος επισημαίνει ότι κάποιες έγιναν δεκτές).  


Συνεχίζει ο νομικός εκπρόσωπος: Η διαδικασία όπως γνωρίζετε, το μαστερ πλαν, υποβλήθηκε μαζί με τα σχεδιαγράμματα τα αναλυτικά στην αρμόδια πολεοδομία του Δήμου και δόθηκε οικοδομική άδεια και το εγκεκριμένο και θεωρημένο σχέδιο ανάπλασης ακτής. Αυτό με ημερομηνία 30/5/08. Στη συνέχεια μας εζητήθη και σε συμφωνία με την ΕΤΑ, υποβάλαμε με ημερομηνία Ιουλίου/08 οι Απολλώνιες Ακτές...


Κομφούζιο από κάτω, ο πρόεδρος δεν επιβάλει την τάξη, πράγμα που παρατηρεί ο νομικός σύμβουλος. «Κύριε Πρόεδρε είναι ανεπίτρεπτο στην τοποθέτησή μου να αντιδρά το Δημοτικό Συμβούλιο και εσείς προσωπικά με αυτό τον τρόπο.

Πρέπει να γνωρίζετε, όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι η διαδικασία αυτή, η οποία οι Απ.Ακτές και η ΕΤΑ προχωρούσαν για να φτάσουν να δομηθούν τα καταστήματα, έγιναν σε συναντήσεις που υπήρξαν με τη Δημοτική Αρχή.


Παρεμβαίνει ο πρόεδρος, «και σας έκανα συστάσεις…», Μεγάλη φασαρία, δεν ακούγεται τίποτα. Ετσι δεν ακούστηκε το σπουδαιότερο.

Προσπαθεί να συνεχίσει ο νομικός σύμβουλος: «Αυτό που θα ήθελα να καταγραφεί και να είναι σε γνώση όλων, είναι ότι οι Απ.Ακτές αυτό που θέλουν για τη Β’ Βούλας, είναι αυτό που περιγράφεται στο σχέδιο το εγκεκριμένο από την Πολεοδομία!...


Και αφού είπε τα συνταρακτικά νέα ο νομικός εκπρόσωπος, κατέληξε:  Επειδή έχει κινηθεί η διαδικασία ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παραπομπής της χώρας μας, ότι δεν τήρησε αυτά που στο διαγωνισμό είχε δεσμευθεί και είχε υπογράψει, θα θέλαμε να ξέρουμε ποια είναι η θέση της Δ. Αρχής για την επόμενη ημέρα.


Ιστορικό από τον Πέτρο Θανόπουλο


«Εμείς αγωνιζόμαστε περίπου 30 χρόνια για να παραμείνει η παραλία στο Δήμο Βούλας, ανεξάρτητα αν η πορεία έδειξε το αντίθετο.

Η παραλία μας, κατά την άποψή μας, ανήκει στο Δήμο Βούλας, και έχει γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) γι’ αυτό το λόγο. Δυστυχώς, διάφοροι παράγοντες που δεν είναι του παρόντος να τους αναφέρω, δεν πέτυχαν αυτό το στόχο στο βαθμό που θα έπρεπε. Στην τελευταία φάση εμφανίζεται ο ΕΟΤ με διάφορα προσχήματα και αποδίδει την περιουσία του Δημοσίου στην επιχείρηση της ΕΤΑ, η οποία στη συνέχεια την αποδίδει για εκμετάλλευση στις Απολλώνιες Ακτές. Θα έρθω στο τελευταίο περιστατικό. Προ διετίας,  πήγα στο Β’ πλαζ και εκεί είδα ότι υπήρχε μία έκταση με πάνελ κλειστό που δεν μπορούσες να δεις. Μπήκα μέσα από το πάνελ και είδα ένα ολόκληρο νυκτερινό κέντρο το οποίο χτιζόταν. Την άλλη ημέρα πήγαμε στην Πολεοδομία μαζί με τον κ. Κάσδαγλη και ενημερώσαμε για την αυθαιρεσία. Ετσι η Πολεοδομία έκανε διακοπή εργασιών και επέβαλε  και τα αρμόζοντα πρόστιμα.

Μετά ένα χρόνο, πήγαμε στο Β’ πλαζ με τον κ. Σωτηρόπουλο από ένα άνοιγμα και βρήκαμε 100 εργάτες που δούλευαν ενώ είχαν διακοπή εργασιών.  Ξανά καταγγελία στην Πολεοδομία, ξανά πρόστιμα και έχουν φτάσει πάνω από 3 εκατ. €. Φτάσαμε με τον κ. Σωτηρόπουλο να πάμε μέχρι τους αδιάφθορους. Δεν μπορούσαμε να τους σταματήσουμε με τίποτα.  

Η ανακολουθία του ΕΟΤ υπήρξε παροιμιώδης. Ο ΕΟΤ είχε νοικιάσει 250μ. απέναντι από το Ασκληπιείο. Ξεκίνησε με σύμβαση του ΕΟΤ με 250μ. και έχει φτάσει 3000μ. μετρημένα.

Το ίδιο είχε συμβεί και με το La Playa. 250μ. στεγασμένο και  2000 περιβάλλοντα χώρο και κατέληξε να έχει 2000 στεγασμένο χώρο 14.500 ακάλυπτο χώρο. Είχε δεκαπλασιάσει τις εκτάσεις.

Όταν ο Δήμος έκανε το μνημόνιο με την ΕΤΑ, έλεγε: να εφαρμοστεί η μελέτη του καθηγητή Μωραϊτη, η οποία δεν είχε κωλύματα περιβαλλοντικά αλλά η ΕΤΑ δεν την εφήρμοσε ποτέ.  

Υπήρξε κακοπιστία και από την πλευρά του τουρισμού, ο οποίος επί σειρά ετών προσπαθούσε να οικειοποιηθεί την παραλία του Δήμου Βούλας και εδώ έχω στα χέρια μου απόφαση του ’56, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που λέει ότι αυτοί οι χώροι ανήκουν ως κοινόχρηστοι στο Δήμο Βούλας.

Το 1993, ο ΕΟΤ προσπαθούσε να κατοχυρώσει τις αυθαίρετες κατασκευές και κατόρθωσε να κάνει τις αδιανόητες διαπιστωτικές πράξεις της νομιμοποίησης όλων των εγκαταστάσεων της παραλίας, ενάντια στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

Ο Νόμος 1337/83 περί αιγιαλού και παραλίας του Τρίτση, έλεγε ότι χτίσματα που βρίσκονται εντός αιγιαλού και παραλίας (όπως αυτά τα καταστήματα), κατεδαφίζονται (απόφαση του ΣτΕ) και δεν έχουν  δικαίωμα να κάνουν ένσταση ούτε σε Διοικητική Αρχή ούτε σε Δικαστική.

Το 1993 η Γεωγραφική υπηρεσία του Πειραιά μετατρέπει τον αιγιαλό σε 50 πόντους! Φτιάχνουν τον αιγιαλό 50 πόντους και βγάζουν το κτίριο πάνω στο κύμα!


Υπήρχε όμως και μία διέξοδος. Αν αυτά παραχωρούντο για πολιτιστικά κέντρα στους οικείους Δήμους. Μπορούσαν να σωθούν. Και ενώ εμείς μπορούσαμε να έχουμε αυτό το κέντρο ως πολιτιστικό, με τη μετατροπή που κάναμε τότε, βγήκε εκτός αιγιαλού και παραλίας και μετά άρχισαν οι διάφοροι συμβιβασμοί.


Αποψή μας ήταν ότι εφόσον η ΕΤΑ, μέσω του εκμισθωτή της, παρανόμησε μπορούσε αυτή η σύμβαση να καταργηθεί και να περιέλθει πάλι στο Δήμο.

Τελειώνοντας τονίζω ότι πρέπει να αγωνιστούμε, γιατί έτσι όλη η Ελλάδα έχει καταστραφεί. Είμαστε κατά της δημιουργίας αυτών των κέντρων στην Β’ πλαζ, και να γίνουν ναυταθλητικές εγκαταστάσεις και να λειτουργήσει ως ελεύθερη πλαζ.

Ηλέκτρα Τσιριγώτη:

Η παραλία της πόλης μας είναι το μείζον θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και στο εξής. Τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως σοβαρά. Μπορεί να χαιρόμαστε σήμερα για την ομόφωνη απόφαση που παίρνει το Δ.Σ. αλλά αν δεν κάνει κάτι ώστε η παραλία και η Β’ πλαζ να περιέλθει στο Δήμο Βούλας, τα κέντρα θα γίνουν. Υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες οι επιχειρηματίες μπορούν να μας παρακάμψουν.


Πρέπει να κινηθούμε σύσσωμοι σαν Δήμος και Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να περιέλθει η Β’ πλαζ στο Δήμο μια για πάντα.

Ι. Σκουμπούρης:

Βρισκόμαστε για άλλη μια φορά μπροστά σε - μία όχι τελευταία ούτε πρώτη επίθεση -, στα πιο ωραία κομμάτια του Δήμου Βούλας.


Ας μην επιχαίρουμε για την απόφαση. Να την δούμε σαν μια αρχή μάχης για να περισώσουμε ό,τι  μπορεί να περισωθεί από την παραλία της Βούλας. Και να δημιουργήσουμε και μία ομάδα περιφρούρησης για τη Β’ πλαζ.


Με αυτές τις δύο προσθήκες, μπορεί να δώσουμε ένα νόημα και έναν αγώνα στην απόφαση αυτή. Πολλά πράγματα δεν κατακτώνται με αποφάσεις Δ.Σ. μόνο, που είναι και εύκολες. Κατακτώνται με πάλη και αγώνα που είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας.


Δ. Δαβάκης:

Οι ακτές δεν μπορεί να είναι ένα μέρος από το μπίζνες πλαν του οποιουδήποτε εμπνευσμένου, χαρισματικού ευφυούς επιχειρηματία, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της αναγκαιότητας για ισορροπημένη διαβίωση στην πόλη. Πλαζ και μόνο πλαζ.


Δ. Κιούκης:

…Ημουν απ’ αυτούς που είχα ψηφίσει το μνημόνιο συνεργασίας και αισθάνομαι εξαπατημένος. Γιατί το μνημόνιο, που ήταν, είναι και θα είναι, η γραμμή άμυνας του Δήμου και  υπήρχε η δέσμευση από το τότε Υπ.Ανάπτυξης και την ΕΤΑ ότι θα προωθηθεί θεσμικά η υπόθεση της ΕΠΕΛΑΚ και του μνημονίου, αυτό δεν έγινε.