tsipras 1.jpg

 

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλάει εφ’ όλης της ύλης σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην ΕΒΔΟΜΗ, και ειδικότερα για τα προβλήματα της Ανατολικής Αττικής, εν’ όψει της επικείμενης επίσκεψής του την προσεχή εβδομάδα. (3/10 στο Κορωπί).

Χρεοκοπημένος ο δικομματισμός

 τονίζει ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

 

Αποκλειστική συνέντευξη στην Ηλέκτρα Βενετσάνου


Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλάει εφ’ όλης της ύλης σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην ΕΒΔΟΜΗ, και ειδικότερα για τα προβλήματα τηtsipras new.jpgς Ανατολικής Αττικής, εν’ όψει της επικείμενης επίσκεψής του την προσεχή εβδομάδα. (3/10 στο Κορωπί).


Στόχος της επίσκεψής μας είναι η ανάδειξη των ιδιαιτέρων προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής, που αν δεν αποτρέψουμε λαθεμένες επιλογές, θα βρεθούμε μπροστά σε μη αντιστρέψιμες περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές συνέπειες, επισημαίνει ο πρόεδρος.


Η οικονομική κρίση στη χώρα αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής της Ν.Δ. Αβεβαιότητα, ανασφάλεια και σκάνδαλα συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία.. Ανάχωμα στην ψευδεπίγραφη ανάπτυξη της Αττικής,  η επίσκεψη Τσίπα στο Κορωπί, η δράση του ΣΥΡΙΖΑ και η κινητοποίηση των πολιτών.

  • Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η ριζική ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, για να δοθεί λύση αριστεράς στον τόπο, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.
  • Εθνικός επανασχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η αυτονόητη ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες είναι συνταγματικό δικαίωμα.
  • Η διοικητική “μεταρρύθμιση” της κυβέρνησης αποσκοπεί στον κομματικό έλεγχο των Δήμων και δηλώνει την αντίθεσή του σ’ αυτές τις συνενώσεις και μεθοδεύσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Κύριε Πρόεδρε,

Ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνετε να μας παραχωρήσετε αποκλειστική συνέντευξη και παρακαλούμε να μας πείτε, με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στο Κορωπί, ένα σχόλιο για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, και τον ειδικότερο λόγο της επίσκεψής σας στην περιοχή μας.

 

Την τελευταία περίοδο, η χώρα βρίσκεται σε μία βαθιά οικονομική κρίση. Είναι ταυτόχρονα και κρίση αξιοπιστίας του δικομματικού συστήματος. Ο λόγος δεν βρίσκεται στις συνέπειες της διεθνούς κρίσης, όσο στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αντιμετωπίζει τα  αυξημένα αδιέξοδα, εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας, της μείωσης του εισοδήματος, των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές παιδείας, υγείας, πρόνοιας αβεβαιότητα και ανασφάλεια των νέων. Από την άλλη η κυβέρνηση είναι απλόχερη σε ευνοϊκές ρυθμίσεις σε τραπεζίτες , εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβους και σε σκάνδαλα τύπου «Μονής Βατοπεδίου», που αποτελούν ντροπή για την εκκλησία και την ελληνική κοινωνία. Ωστόσο πέρα από την αναφορά σε γενικότερα πολιτικά ζητήματα, στόχος της επίσκεψης μας είναι η ανάδειξη των ιδιαιτέρων προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής, που αν δεν αποτρέψουμε λαθεμένες επιλογές, θα βρεθούμε μπροστά σε μη αντιστρέψιμες περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές συνέπειες. Είναι γνωστό πως η περιοχή της Ανατολικής Αττικής ένας πνεύμονας πρασίνου και αδόμητης έκτασης, μετατρέπεται σταθερά σε χώρο άναρχης οικιστικής και βιομηχανικής  επέκτασης, έχοντας ως πρότυπο το μοντέλο της στρεβλής και ψευδεπίγραφης ανάπτυξης.

Η πληθυσμιακή πίεση που δέχεται η Αν. Αττική είναι πρωτόγνωρη. Στα Μεσόγεια ο πληθυσμός αυξάνεται με ρυθμό 40% την τελευταία δεκαετία. Νέα πολεοδομικά συγκροτήματα δημιουργούνται χωρίς χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Το μοντέλο ανάπτυξης που διαχρονικά προωθούν οι κυβερνήσεις Ν.Δ και ΠΑ.ΣΟ.Κ, είναι η συγκέντρωση δραστηριοτήτων γύρω από το νέο αεροδρόμιο και τον οδικό άξονα της Αττικής οδού με νέα επιχειρηματικά κέντρα, νέους εμπορικούς πόλους, ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας, νέες ξενοδοχειακές και ψυχαγωγικές μονάδες. Τα α ζητήματα των χρήσεων γης, των ελεύθερων χώρων, του πρασίνου, των περιαστικών δασών, του υδροφόρου ορίζοντα, των καταπατήσεων, της αυθαίρετης δόμησης, όλα αυτά στη λεγόμενη «ανάπτυξη» λογαριάζονται «εξ υπολοίπου»..

Έτσι σε μία δεκαετία, αν αυτοδιοίκηση, κοινωνικοί φορείς και ενεργοί πολίτες δεν παρέμβουν έγκαιρα, θα έχουμε ένα νέο πολεοδομικό τέρας, τύπου λεκανοπεδίου Αθήνας-Πειραιά. Αυτήν την εξέλιξη ο ΣΥΝ αγωνίζεται να αποτρέψει.

 


Ποια είναι η θέση του Συνασπισμού πάνω στο θέμα των ΧΥΤΑ και πώς σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων;  

Η παραγωγή απορριμμάτων είναι ένα αναπόφευκτο επακόλουθο της παραγωγικής διαδικασίας και της κατανάλωσης. Η πολιτεία σε αυτό το σημείο πρέπει πρώτα από όλα να δώσει προσοχή, στη μείωση της παραγόμενης ποσότητας απορριμμάτων. Η διαχρονική και δικομματική όμως αναβλητικότητα απέναντι στην εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οδηγούν την Ελλάδα από το 2009 στην καταβολή υψηλότατων ημερήσιων προστίμων για τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, που σήμερα είναι περισσότεροι από 2000. Γνώμη μας είναι ότι ο σημερινός σχεδιασμός για την διαχείριση αστικών απορριμμάτων δεν είναι ορθολογικός και χρειάζεται άμεση αναθεώρηση ως προς τον αριθμό, το μέγεθος και την τεχνολογία. Ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να γίνει σε εθνικό επίπεδο, να εφαρμοστούν στο σύνολο τους οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, διορθώνοντας τις όποιες αδυναμίες τους. Μόνο έτσι, με επιστημονικά κριτήρια και προϋποθέσεις, με χρηματοδότηση και δράσεις, θα φτιαχτεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει και η «εκπαίδευσή» μας στο ζήτημα της ανακύκλωσης, μία διαδικασία που πρέπει να ξεκινά από το σπίτι μας, με την κατάλληλη υποστήριξη πολιτείας και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ποια είναι η θέση σας σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση και χρήση των παραλιών από τους πολίτες;

Φτάσαμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα. Οι παραλίες, όπως και τα δάση, είναι κοινόχρηστοι χώροι,  άρα κτήμα όλων των πολιτών. Δεν είναι περιουσία κανενός, ούτε του κράτους, ούτε των επιχειρηματιών, ούτε της εκκλησίας, καμιάς Κτηματικής Εταιρείας ή των Ε.Τ.Α.

Η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες είναι συνταγματικό δικαίωμα. Πρόσφατα, δήμαρχοι και πολίτες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας με τις κινητοποιήσεις τους και με την στήριξη των κατοίκων, έδωσαν το παράδειγμα πως μία τοπική κοινωνία μπορεί να διεκδικήσει πίσω αυτά που παράνομα τους στέρησε η εμπορευματοποίηση και η νεοφιλελεύθερη πολιτική. Να είστε σίγουροι πως ο Συνασπισμός και  ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσουν, ώστε να επανακαταλάβουμε  όσους  χώρους παράνομα και αντισυνταγματικά καταπάτησαν και εκμεταλλεύονται ιδιωτικά συμφέροντα.


Επειδή ως κόμμα έχετε ταχθεί υπέρ της συνένωσης των Δήμων, δεν νομίζετε ότι οι Δήμοι μαμούθ καταργούν την έννοια του τοπικού χαρακτήρα της πρωτοβάθμιας κυρίως τοπικής αυτοδιοίκησης, ακόμα και της ιστορικής τους συνέχειας;

Η προωθούμενη «μεταρρύθμιση» από την κυβέρνηση είναι μία απλή συνένωση νομαρχιών και δήμων, που αποσκοπεί σε δημοσιονομικό όφελος και κομματικό έλεγχο των νέων δήμων. Είναι σαφές πως είμαστε απολύτως αντίθετοι σε αυτή την μεθόδευση. Η χώρα έχει ανάγκη από μία ριζική τομή στο πολιτικό σύστημα και στην διοίκησή της. Επιδίωξη μας είναι ο δημόσιος χώρος να αναδιοργανωθεί προκειμένου η ανάπτυξη, το περιβάλλον, η κοινωνική πολιτική να ασκούνται προς όφελος των πολιτών και όχι από τον ιδιωτικό τομέα προς χάριν του κεφαλαίου. Κατά συνέπεια διαφωνούμε με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, όχι μόνο για τους λόγους που περιγράψατε, αλλά γιατί πιστεύουμε πως θα κατασκευάσει μεγάλους, γραφειοκρατικούς και αντιδημοκρατικούς Ο.Τ.Α.


Μια γενικότερης σημασίας ερώτηση. Στην πιθανότατη περίπτωση, που στις προσεχείς εκλογές κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσει αυτοδυναμία, α) πώς βλέπετε το θέμα της συνεργασίας των κομμάτων γενικότερα και β) εάν το ΠΑΣΟΚ κάνει αποδεκτές στο σύνολο (ή σχεδόν στο σύνολό) τους τις προτάσεις του κ. Αλαβάνου, βλέπετε εφικτή και παραγωγική αυτή τη συνεργασία;

Θα είναι πολύ σημαντικό κανένα κόμμα να μην έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές. Είναι καιρός να ανατραπεί το χρεοκοπημένο δικομματικό σύστημα. Δικός μας στόχος δεν είναι να στηρίξουμε ένα από τα μέρη του συστήματος και να γίνουμε και εμείς μία δύναμη, που διαψεύδοντας τις προσδοκίες των πολιτών, θα αφήσει το σύστημα ανέπαφο. Δικός μας στόχος είναι η ριζική ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, ώστε να δοθεί μετά τις εκλογές λύση αριστεράς για τον τόπο.

Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις διαφορές του με τη Ν.Δ, δεν μπορεί στην συγκεκριμένη συγκυρία να αποτελέσει μέρος της λύσης που προτείνουμε εμείς. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή, είπε ένα ξεκάθαρο όχι στα έξι σημεία κοινής δράσης που πρότεινε ο Αλέκος Αλαβάνος. Εγκλωβισμένο στις εσωτερικές του αντιφάσεις και στον κυβερνητισμό, δεν μπορεί να δεσμευθεί ούτε για δημόσια Ολυμπιακή, ούτε για τον χωρισμό εκκλησίας -κράτους. Αν αργότερα κάνει δεκτές τις προτάσεις για κοινή δράση, τότε το ΠΑ.ΣΟ.Κ  δεν θα έχει καμία σχέση με το σημερινό πολιτικό σχηματισμό.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και τις ξεκάθαρες θέσεις που αναπτύξατε. Ελπίζω να τα ξαναπούμε.

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 16 guests και κανένα μέλος