“Σχολείο αυτάρκειας και βιωσιμότητας”

H οικονομική κρίση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι ένας επιπλέον λόγος που έχει κάνει πολλούς συμπολίτες μας να προβληματιστούν ως προς τις προτεραιότητες που είχαν στην ζωή τους και να αναλογιστούν μήπως είχαμε βάλει στην άκρη σημαντικά πράγματα όπως η ουσιαστική και ανιδιοτελής σχέση με τις οικογένειες μας (παιδιά-γονείς-αδέρφια), τους φίλους μας και τον κοινωνικό μας περίγυρο, την σχέση μας με τη φύση και την ευαισθητοποίηση προς το περιβάλλον, την ποιότητα και τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε την τροφή μας, την υγεία και την άσκηση του πνεύματος, της ψυχής και του σώματος.

telethrion 2Ξεκινώντας από αυτή την αρχική σκέψη εντοπίσαμε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι έχουν οργανωθεί έτσι ώστε να εξoβελίσουν όλα αυτά τα “κακώς κείμενα” από τη ζωή τους. Επίσης έχουν σχεδιάσει ενα “σχολείο αυτάρκειας και βιωσιμότητας” μέσα από το οποίο φέρνουν συνεχώς καινούργιους ανθρώπους σε επαφή με τη “λύση” τους.

Έχουν ονομάσει το εγχείρημα τους “Free and Real”, το οποίο σημαίνει «Freedom of Resources for Everyone, Everywhere & Respect, Equality, Awareness and Learning», δηλαδή «Ελευθερία Πόρων για Όλους Παντού & Σεβασμός, Ισότητα, Αντίληψη και Γνώση».

Αποφασίσαμε να τους επισκεφθούμε στο χώρο που έχουν επιλέξει να υλοποιήσουν αυτό το εγχείρημα, στο όρος Τελαίθριον, στην Εύβοια και να τους γνωρίσουμε από κοντά. Μια οικοκοινότητα είναι μια συλλογική προσπάθεια, μιας ομάδας ατόμων τα οποία οργανώνουν την ζωή τους καλύπτοντας τις ανάγκες στέγης, σίτισης, ενέργειας, υπηρεσιών και άλλα με τέτοιο τρόπο ώστε να προάγεται η αυτονομία, η αυτάρκεια, η σύνδεση με το περιβάλλον, η χαμηλή επίδραση και συνεπώς επίπτωση στο περιβάλλον. Αυτό το επιτυγχάνουν μέσα από ένα τρόπο ζωής που δεν δημιουργεί σκουπίδια, δεν καταναλώνει ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, βενζίνη κλπ.), με λογική χρήση της τεχνολογίας, με φυσική άσκηση μέσω των καθημερινών ασχολιών (κατασκευών, παραγωγή τροφής), αλλά και των αθλημάτων και ασχολιών στη φύση, που είναι τόσο επωφελή για το μυαλό, την ψυχή και το σώμα.

telethrion 3Ο σκοπός του σχολείου είναι να φέρει τους συμμετέχοντες σε επαφή με την απλότητα που ενυπάρχει μέσα σε μια τέτοια ζωή, έτσι ώστε ο καθένας να κατανοήσει πως το να καταναλώνει απεριόριστα, έχει μεγάλες επιπτώσεις, καταρχήν στον ψυχικό του κόσμο και έπειτα στο περιβάλλον και στις πηγές, οι οποίες δεν είναι αστείρευτες.

Επιπλέον η ζωή της υπερκατανάλωσης την οποία ζούμε, ακόμα και τώρα στην Ελλάδα της κρίσης, επιφέρει εκτός από την κατασπατάληση των πολύτιμών πόρων όπως το νερό, τα δέντρα, τα μεταλλεύματα κλπ. την κατασπατάληση ενέργειας, αλλά και κόπου από εμάς τους ίδιους, της προσπάθειας και του χρόνου που απαιτείται ώστε να παράξουμε, να αποκτήσουμε και να καταναλώσουμε υλικά αγαθά, τα οποία όχι μόνο δεν μας χρειάζονται, αλλά κάνουν κακό στην ψυχική και σωματική μας υγεία, μας αποξενώνουν από τον κοινωνικό μας περίγυρο, μας στερούν την επαφή μας με το φυσικό περιβάλλον και τελικά τον ίδιο μας τον εαυτό, με αποτέλεσμα να νοιώθουμε ανικανοποίητοι, μοναχικοί, ανισόρροποι.

Μάθαμε λύσεις για τις επιμέρους ανάγκες. Συγκεκριμένα για τη βασική ανάγκη της στέγασης, η κοινότητα “Τελαίθριον” έχει ήδη καλύψει τις ανάγκες στέγασης των μελών της, με καταλύματα τύπου “Yurt”. Τα “Yurt” είναι εμπνευσμένα από τους Μογγόλους νομάδες και είναι εύκολα στην κατασκευή, ελαφρά, στιβαρά και μπορούν να ξεστηθούν γρήγορα και να μεταφερθούν εύκολα. Επιπλέον έχουν ενισχυθεί με μόνωση, κουζίνα, τουαλέτα και ηλεκτρική εγκατάσταση για πιό άνετη διαβίωση.

Η επόμενη σημαντική κατασκευή είναι ο γεωδαιτικός θόλος. Ο κύριος θόλος που έχει ήδη κατασκευαστεί σε υπέροχο σημείο, ψηλά ανάμεσα στις κορυφές του όρους Τελαίθριον και βλέπει τη θάλασσα, είναι 100 τετραγωνικών μέτρων και χρησιμοποιείται σαν “πολυχώρος” για τους σκοπούς της εκπαίδευσης.

Στον γεωδαιτικό θόλο μπορούν να γίνουν διάφορες δραστηριότητες τέχνης, αθλητισμού, μουσικής αλλά και γενικότερα είναι ένας μεγάλος χώρος που μπορεί να υποδεχθεί όλη την κοινότητα για ανταλλαγή απόψεων και συζητήσεων. Είναι μια κατασκευή που ενώ είναι στιβαρή και ασφαλής είναι ταυτόχρονα ελαφρά και μπορεί να ανεγερθεί εύκολα από τα ίδια τα μέλη της κοινότητας, συναρμολογώντας ράβδους αλουμινίου και καλύπτοντας την κατασκευή με ειδικό μουσαμά, χωρίς προηγούμενη εμπειρία και εξειδίκευση. Υπάρχει όραμα για 4 ακόμα μικρότερους γεωδαιτικούς θόλους τριγύρω από τον κεντρικό, ώστε να μπορούν να γίνονται διαφορετικές δράσεις στον καθένα και όλα να μπορούν να υλοποιούνται παράλληλα. Για παράδειγμα στο χώρο αυτό είχαμε την πρώτη μας επαφή με το Tai Chi, κινέζικη εσωτερική τέχνη.

Ακρογωνιαίος λίθος στο όλο εγχείρημα είναι να δημιουργηθεί ένας δασόκηπος, δηλαδή να γεμίσει ο χώρος από πυκνή βλάστηση, όπου όλα τα φυτά θα έχουν αναπτυχθεί με φυσική καλλιέργεια, χωρίς φυτοφάρμακα και με φυσικούς τρόπους άρδευσης. Όλα τα φυτά που θα αναπτυχθούν θα είναι βρώσιμα, έτσι θα καλύπτονται και οι ανάγκες για τροφή των μελών της κοινότητας.

Οι ενεργειακές ανάγκες της κοινότητας σε ένα βαθμό καλύπτονται από φωτοβολταϊκά, αλλά υπάρχει σχέδιο να καλυφθεί το 100% των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο αυτές θα γίνονται πιό προσιτές.

Πέρα από τις υποδομές για την κάλυψη των βασικών αναγκών των μελών FREE & REAL, ανώτερος σκοπός είναι να λειτουργούν ως μια κοινωνία που βασίζεται στα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα, το σεβασμό, την ισότητα, την προσφορά χωρίς ανταλλάγματα, την αλληλεγγύη, το ελεύθερο πνεύμα, την υγεία, την ευεξία, την ψυχαγωγία, την δημιουργικότητα, την ενσυναίσθηση (πνευματισμό), τη συνειδητοποίηση και την αρμονική συνύπαρξη με τον συνάνθρωπο και τη φύση, ζώα και φυτά.

Όποιος αναγνώστης ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες και έρευνα στο θέμα μπείτε στο site http://www.freeandreal.org/. Οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι και τα θεματικά σεμινάρια πολύ συχνά, με γνώσεις πάνω στην Yoga, το Tai Chi, τις κατασκευές, την καλλιέργεια, τα μανιτάρια κ.α

Η συμμετοχή ήταν 70€ το άτομο και για τις δύο ημέρες και περιελάμβανε διαμονή, διατροφή, σεμινάρια και δραστηριότητες.

Η εκδρομή-συμμετοχή στο “σχολείο αυτάρκειας και βιωσιμότητας” που κάναμε μας άφησε πολύχρωμα συναισθήματα, μέσα από τη γνωριμία μας με ενδιαφέροντες ανθρώπους, με την επαφή με την φύση που τόσο μας λείπει και επιπλέον μας έφερε σε επαφή με νέες ιδέες και πώς όλα αυτά που σκεφτόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, μπορούν να υλοποιηθούν τώρα, αν εμείς οι ίδιοι γίνουμε η αλλαγή που περιμένουμε.

 
 
γράφει ο: Μιχάλης Στεφανίδης


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 168 guests και κανένα μέλος