Στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου εμπλέκεται και η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, τουλάχιστον για ανοχή, αφού έκανε τα «στραβά μάτια» στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στις ακόρεστες επιχειρηματικές βλέψεις ρασοφόρων μπίζνεσμαν και εμπλεκομένων πολιτικών, επιχειρηματιών κ.ά. για εκτάσεις φιλέτα και χρυσοφόρα ακίνητα και της Ανατ. Αττικής.

Αναταράξεις και στη Νομαρχία για τη Μονή Βατοπεδίου

 Την παραίτηση του Νομάρχη ζήτησε ο Μπαλής

 

Στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου εμπλέκεται και η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, τουλάχιστον για ανοχή, αφού έκανε τα «στραβά μάτια» στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στις ακόρεστες επιχειρηματικές βλέψεις ρασοφόρων μπίζνεσμαν και εμπλεκομένων πολιτικών, επιχειρηματιών κ.ά. για εκτάσεις φιλέτα και χρυσοφόρα ακίνητα και της Ανατ. Αττικής.

Και δεν εμπλέκεται μόνο η Νομαρχία, αλλά και οι βουλευτές θετικά και αποθετικά και κάποιοι Δήμαρχοι της περιοχής. Και βεβαίως ο Νομάρχης. Οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Δρυς και Φωτιάδης και της Νέας Δημοκρατίας μεταξύ άλλων και ο Υφυπουργός Πέτρος Δούκας, βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής, μαζί με τον Μπασιάκο, τον Τσιτουρίδη κ.ά.

 

Ενταση και κανάλια στο Νομαρχιακό Συμβούλιο
για τις  χαριστικές ανταλλαγές  με τη Μονή Βατοπεδίου

 


Ο Εθνικός Δρυμός Λαυρίου, τα αρχαία του Ραμνούντα στο Γραμματικό και το Ολυμπιακό χωριό ανταλλάγησαν για τμήμα της Λίμνης Βιστωνίδας!!

Ακούγεται και το όνομα του Ρουσόπουλου ως «ενορχηστρωτή». Υπογραφή δεν έχει βάλει, εκτός και εμπλέκεται με κάποια «αναχωρητικά»  ταξίδια στο Αγιο Ορος, οπότε θα πρέπει να μας προβληματίσουν και οι συχνές επισκέψεις κάποιων …Δημάρχων!

Ολοι οι πολιτικοί που έβαλαν την υπογραφή τους, επικαλέστηκαν ότι ήταν «υποχρεωμένοι» να τη βάλουν, γιατί είχαν γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων οργάνων (νομικό συμβούλιο κλπ.), ή όπως στην περίπτωση του Νομάρχη, δεν έβαλαν καθόλου υπογραφή, γιατί την έβαλαν υπηρεσιακοί παράγοντες!

 

Τι Κωστάκης τι Γιωργάκης, την πληρώνει πάντα ο κοσμάκης

Γιώργος Πάντζας


Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο λοιπόν (15/9)  η ανταλλαγή φιλέτων της Ανατολικής Αττικής με τη Μονή Βατοπεδίου. Ο Νομάρχης μέχρι προχθές δήλωνε δημόσια (και είχαμε γράψει σχετικά από το προηγούμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο) ότι «δεν ξέρει τίποτα!» Μας έδωσε τη εντύπωση ότι όντως δεν ήξερε και ότι τον παρέκαμψαν. Αλλά αναγκάστηκε μετά την πίεση της δημοσιότητας που έλαβε να το φέρει στο Ν.Σ. όπου απεδείχθη ότι δεν τον είχαν παρακάμψει παντελώς, αφού του είχαν στείλει σχετικό έγγραφο (δημοσιεύεται φωτοτυπικά), από πέρυσι τον Σεπτέμβρη – δύο ημέρες πριν τις εκλογές, - ενώ είχαν υπογραφεί ήδη δύο συμβόλαια – όπου συνιστούσε, στη Νομαρχία η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης, να φροντίσει «για την έκδοση απόφασης του Νομάρχη)».batopedio-eggrafo-2.jpgbatopedio-eggrafo-1.jpg

 

 

Γνώριζε ο Νομάρχης

Γενικός Διευθυντής Γεώργιος Φούρλαρης (που βρισκόταν στο Ν.Σ.), είναι αδιανόητο να μην ενημέρωσε το Νομάρχη, μόνο και μόνο επειδή έπρεπε κατά το νόμο να εκδόσει απόφαση. Ετσι συνελήφθη «κλέπτων οπώρας» και όλες οι αντιπολιτευτικές παρατάξεις βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν στο Νομάρχη σε διάφορες βαθμίδες, αναλόγως του ύφους και των επιδιώξεών τους, με αποκορύφωμα την απαίτηση της Νομ. Παράταξης «Δυναμική Πορεία Αλλαγής» (ΠΑΣΟΚ) να παραιτηθεί ο Νομάρχης.

Χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μειοψηρφίας Θανάσης Μπαλής, αφού αναφέρθηκε στα έγγραφα που αντάλλαξε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τη Νομαρχία, επισημαίνει ότι: «Ο κος Κουρής με την απόκρυψη στοιχείων υπέπεσε στο παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος.

Ο κος Κουρής στην προσπάθεια του να καλύψει τον κο Καραμανλή, τον κο Ρουσόπουλο, τον κο Δούκα, τον κο Μπασιάκο, τον κο Κοντό και την κυβέρνηση ζημίωσε την περιοχή μας και το ελληνικό δημόσιο.

Η παράταξή μας ζητά την παραίτηση του κου Κουρή, γιατί ο Νομός μας έχει ανάγκη  από Νομάρχη και όχι κομματάρχη».


Από όλες τις παρατάξεις ακούστηκαν οι διάφορες θέσεις του κόμματός τους, αλλά και τι ενέργειες είχε κάνει έκαστος, διεκδικώντας την πρωτιά ο βουλευτής Ντίνος Βρεττός, που όπως δήλωσε είχε κάνει ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς από το Φεβρουάριο και ποτέ δεν πήρε απάντηση!

Η Ιωάννα Στεργίου (ΣΥΝ) έσπευσε να θυμίσει ότι είχε προηγηθεί ο Δραγασάκης και το ΚΚΕ (Στεφανίδης), ο Ριζοσπάστης με δημοσιεύματα. Ετσι ήρθε πετυχημένη η ατάκα του Γιώργου Πάντζα: «τι Κωστάκης τι Γιωργάκης τελικά την πληρώνει ο κοσμάκης.


Τα συμβόλαια

Αναλυτικά όπως έδωσε στοιχεία ο Νομάρχης τα συμβόλαια είναι τρία:

Α) Ένα συμβόλαιο ανταλλαγής (2821/22.5.07) ποσοστού της λίμνης Βιστωνίδος με ακίνητο 146,6 στρέμματα  στο Λαύριο. Η αξία της ανταλλαγής είναι 521.822. ευρώ, η εκτίμηση της ΔΟΕ για το ακίνητο της λίμνης είναι 521.822 για το ακίνητο του Υπ.Γεωργίας είναι 871.648 ευρώ.

Η Εφορία το εκτιμά 6.081 ευρώ /στρ. ενώ η ανταλλαγή έγινε με 3.751€/στρέμμα.


Β) 2822/22.5.07 ανταλλαγή με τη λίμνη Βιστωνίδα 3.331 στρ. από ακίνητο του αγροκτήματος Κάτω Σούλι Λοιμικό στο Γραμματικό 1.470.676€. Εκτίμηση ΔΟΕ για το πρώτο 1.371.000. Για το δεύτερο της περιοχής μας 9.993.264 ευρώ.

Η εκτίμηση της Εφορίας είναι 3000€/στρ. ενώ η ανταλλαγή έγινε με 441,5€/στρ.


Γ) Με το συμβόλαιο 3191/17.7.08 ουσιαστικά ακυρώνεται το προηγούμενο συμβόλαιο της Κοινότητας Γραμματικού και ανταλλάσσεται πλέον  ακίνητο 2.517,2 στρ. Αξίας ανταλλασσομένης 1.111.278€ με εκτίμηση ΔΟΥ 11.755.965,5.

Η ΔΟΥ το εκτίμησε σε 4.670€/στρ. και η ανταλλαγή έγινε με 441,5€/στρ.


«Εχουμε στείλει έγγραφο στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου με το οποίο  ζητάμε τη γνωστοποίηση τυχόν άλλων ακινήτων από εποικιστικές εκτάσεις για να δούμε αν υπάρχει κι άλλη ανταλλαγή στην περιοχή», επεσήμανε ο Νομάρχης.


Το μοναδικό έγγραφο που έχει έρθει από τη Διεύθυνση Πολιτικής Γης στη Νομαρχία το Σεπτέμβριο του 2007, δηλαδή μετά τη σύναψη των δύο συμβολαίων που σας διάβασα, απευθύνεται στη Διεύθυνση Γεωργίας και λέει: «σας γνωρίζουμε ότι  α) μετά την έκδοση ΚΥΑ (Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων – Υφυπουργός Οικονομικών) περί αναθέσεως στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου της όλης διαδικασίας ανταλλαγής εκτάσεων κυριότητας Ιεράς Μονής Βατοπεδίου  με διαθέσιμα ακίνητα Δημοσίου (κυριότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Β) την υπογραφή συμβολαίων ανταλλαγής μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, θα πρέπει να φροντίσετε για την έκδοση απόφασης Νομάρχη (άρθρ.7 παρ.2 Ν. 3147/2003)»…


Στο παραπάνω έγγραφο απάντησε η Διεύθυνση Γεωργίας  τμήμα Πολιτικής Γης.

«Προκειμένου να διευκολυνθούμε στις μετέπειτα ενέργειές μας για τη μεταβολή των κυρωμένων κτηματολογικών στοιχείων των αγροκτημάτων: Κάτω Σούλι – Λοιμικό και Λαύριο τμ. Σουνίου, παρακαλούμε κατά τον διαχωρισμό της προς ανταλλαγής έκτασης κυριότητας του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων με έκταση της Ι.Μονής Βατοπεδίου, να ληφθούν υπ’ όψη τα εξής για το αγρόκτημα Κάτω Σούλι Λοιμικό…», το οποίο υπογράφει ο Γεν. Διευθυντής Γεώργιος Φούρλαρης.

 

Ο Νομάρχης στη συνέχεια εξήγησε ότι ποτέ δεν ήρθαν τα συμβόλαια στα οποία γίνεται η αναφορά στο έγγραφο, ψάχνοντας τα συμβόλαια είδαν ότι η αλληλογραφία η οποία γινόταν και στο Υπουργείο εσωτερικά αλλά και μεταξύ Υπουργείου και ΚΕΔ, (συμβόλαιο περιοχής Λοιμικού) όλη η αλληλογραφία γίνεται με εμπιστευτικά έγγραφα τα οποία δεν επισυνάφθηκαν στο συμβόλαιο.


Η έκταση στο Λαύριο είναι εντεταγμένη, το μεγαλύτερο κομμάτι, στους ορεινούς όγκους Λαυρεωτικής, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι είναι στη ζώνη της Λαυρεωτικής.

Υπάρχει χάραξη της περιφερ. Λεωφ. Λαυρίου και χαρακτηρίζεται περιοχή πολιτισμού και αναψυχής (προβλέπεται ανέγερση κτιρίων και αναψυκτηρίων, πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ.).


Ο αγοραστής του ακινήτου του Ολυμπ. Χωριού ζήτησε από τις πολεοδομικές υπηρεσίες να του δοθεί πιστοποιητικό για ανέγερση Νοσοκομείου, στο τέλος Ιουλίου/08.. Οι υπηρεσίες του απάντησαν  ότι εκεί δεν προβλέπεται ανέγερση νοσοκομείου, έχει συγκεκριμένες χρήσεις. Πρέπει να γίνει τροποποίηση Προεδρικού Διατάγματος για κάτι τέτοιο.

Η αρχαιολογική υπηρεσία δεν είχε αποφανθεί περί του αρχαιολογικού χώρου του Ραμνούντα (Γραμματικό), που είναι από τους σημαντικότερους της Ελλάδος, και αναζητεί και εκείνη τα συμβόλαιο για να δει πώς ακριβώς είναι χαραγμένα τα όρια.


Πρόταση Νομάρχη


Η πρόταση του Νομάρχη η οποία πέρασε κατά πλειοψηφία (καταψηφίστηκε από όλες τις άλλες πλευρές) είναι να ζητήσει την άμεση ανάκληση των σχετικών συμβολαίων ανταλλαγής με προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια και με προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια περιουσία.

 

Ηδη έχουμε προχωρήσει


Ο πρόεδρος Γραμματικού Ν. Κούκης, απέστειλε επιστολή, όπου εξηγεί ότι απουσιάζει λόγω αδυναμίας να παραστεί στο Συμβούλιο, συμφωνεί στην ακύρωση των συμβολαίων και σημειώνει  ότι η Κοινότητα έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για αναζήτηση με νομική υπηρεσία τρόπο ακύρωσης των συμβολαίων.

Παρών και ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ζαγάρης, που δήλωσε ότι στο Δήμο Μαραθώνα δεν έχει έρθει ποτέ κανένα έγγραφο στο Δήμο.

Ακόμη παραβρέθηκε ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Φώτης Μαγουλάς, από ενδιαφέρον όπως μας δήλωσε για το θέμα!

Απουσίαζε ο Δήμαρχος Λαυρίου(!) που τον έκαιγε – θα λέγαμε – το θέμα, πράγμα που επεσήμανε και ο νομαρχιακός σύμβουλος Στ. Παπασταυρόπουλος.


Η Κ. Μετοχιάκη και ως συμβολαιογράφος το επάγγελμα, επισημαίνει ότι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να ρυθμίσει με νόμο και να επιδιώξει δικαστικά την ακύρωση των συμβολαίων και ανταλλαγών.


Καταπέλτης ο Δημ. Κωνσταντινίδης


Περιέγραψε βήμα βήμα το ιστορικό. Από την εποχή του Δρυ και του Φωτιάδη που αφού υπέγραψαν ζήτησαν ακύρωση της υπογραφής τους.

Του Δούκα που αποδέχθηκε (7/6/04) του Μπασιάκου και του Κοντού που μεταβίβασαν όλα τα ακίνητα στην ΚΕΔ (5/6/06). Του Κιλτίδη που απέσυρε την εγκύκλιο (5/08) αλλά και την «κατάπτυστη διαδικασία των Ορκωτών Λογιστών», όπως είπε.


Το έγγραφο που επικαλείται ο Νομάρχης ότι είχε έρθει από τον Σεπτέμβρη του ’07 στη Διεύθυνση Γεωργίας τονίζει μετ’ επιτάσεως ο Δ. Κωνσταντινίδης το γνώριζε ο Νομάρχης.

Ότι έχει απαντήσει ο Φούρλαρης (διευθυντής). Και «αν απάντησε ο ίδιος αυτοβούλως, χωρίς να το γνωρίζετε κ. Νομάρχη, να μας πείτε τι θα κάνετε τώρα!», ήταν τα λόγια του Κωνσταντινίδη.

(ΣΣ.: Ο Γεν. Δ/ντης της Νομαρχίας όμως ήταν παρών και ΔΕΝ εζητήθη από κανέναν της αντιπολίτευσης να δώσει εξηγήσεις!.

 

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 61 guests και κανένα μέλος