Ημερίδα με θέμα “Δυνατότητες και ευκαιρίες της γεωθερμίας” πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρία περιβάλλοντος και πολιτισμού, την περασμένη Δευτέρα 8/9 στα γραφεία της, όπως είχαμε προαναγγείλει.
Στην Ημερίδα, συμμετείχαν πεπειραμένα στελέχη εταιριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διακεκριμένοι επιστήμονες από το χώρο της γεωθερμίας καθώς εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου...

Δυνατότητες και ευκαιρίες της γεωθερμίας


Ημερίδα με θέμα “Δυνατότητες και ευκαιρίες της γεωθερμίας” πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρία περιβάλλοντος και πολιτισμού, την περασμένη Δευτέρα 8/9 στα γραφεία της, όπως είχαμε προαναγγείλει.

Στην Ημερίδα, συμμετείχαν πεπειραμένα στελέχη εταιριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διακεκριμένοι επιστήμονες από το χώρο της γεωθερμίας καθώς εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.


Ειδικότερα, οι προσκεκλημένοι από την Γερμανία ομιλητές, Heiko Ritter (Διευθυντής της WadGmbH) και Johannes Ruhland (Τεχνικός Διευθυντής της G-therm), ανέλυσαν την μακρόχρονη εμπειρία τους στον τομέα της Γεωθερμίας στην Βαυαρία, ο οποίος τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ ο Πέτρος Γερουλάνος (Πρόεδρος της EPIGON Marketing AG), αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις χρηματοδοτικές δυνατότητες της γεωθερμίας στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας που καταρτήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης στις αρχές του καλοκαιριού, περιλαμβάνει ελάχιστα στοιχεία γι’ αυτόν τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που παρουσιάζει έως σήμερα στη χώρα μας πενιχρή αξιοποίηση (Γιάννης Παλαιοκρασάς). 


Η μέχρι σήμερα πρακτική δείχνει πως οι ελάχιστες εφαρμογές της γεωθερμίας στην Ελλάδα περιορίζονται στη χρήση ζεστού νερού. Η χρήση ατμού στη Μήλο και τη Νίσυρο που ξεκίνησε από τη ΔΕΗ έχει πάψει να λειτουργεί από το 1986 με την επίκληση περιβαλλοντικών λόγων και δεν υπάρχει ακόμη καμία εξέλιξη στο θέμα.  H περιορισμένη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας σε δευτερεύουσες δραστηριότητες, αφενός αφήνει ανεκμετάλλευτο το πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό της χώρας, αφετέρου, αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία ενίσχυσης του ενεργειακού ισοζυγίου της Ελλάδας. 


Στην Ημερίδα, οι ομιλητές αναφέρθηκαν διεξοδικά και στις διαφαινόμενες ελληνικές προοπτικές δίνοντας έμφαση στην επιτάχυνση των εφαρμογών της γεωθερμίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην δυνατότητα συνδυασμού έργων γεωθερμίας, αφαλάτωσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Υπογραμμίστηκε ο μεγάλος πλούτος αποθεμάτων ζεστού νερού στην χώρα μας, και μάλιστα σε μικρό σχετικό βάθος , τα οποία είναι εύκολα προσβάσιμα και πολύ οικονομικά εκμεταλλεύσιμα.


Ο καθηγητής γεωθερμίας του Α.Π.Θ., Μιχαήλ Φυτίκας, στην εισήγησή του παρουσίασε διεξοδικά τα άφθονα δεδομένα των γεωθερμικών πεδίων που έχουν προσδιορισθεί στη χώρα μας, η οποία θεωρείται μια από τις πιο ευνοημένες γεωθερμικά μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης σημειώνοντας ότι τα γεωθερμικά πεδία της Μήλου και Νισύρου είναι από τα πιο ενδιαφέροντα και σε παγκόσμια κλίμακα.  Ο Μ. Φυτίκας αναφέρθηκε σε όλες τις εφαρμογές της γεωθερμίας που έγιναν και γίνονται στην χώρα μας, αλλά και στις πολλές δυνατότητες αύξησής της σε πολλαπλάσιο μέγεθος (Λέσβο, Σαμοθράκη, Χίο κλπ).

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι πλοίστοι των ομιλητών αναφέρθηκαν θετικά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωθερμικής εκμετάλλευσης.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι δεν έχει γίνει επαρκής και πειστική ενημέρωση του κοινού, όπως αποδεικνύουν οι αντιδράσεις στη Μήλο. Οι υπηρεσίες και οι φορείς αρκούνται στην ενημέρωση των Δημάρχων και λοιπών αρχών, η οποία κρίνεται τουλάχιστον αναποτελεσματική.

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 78 guests και κανένα μέλος