Με το εμπάργκο που έβαλαν ΗΠΑ και Ε.Ε. κατά της Ρωσίας και την απάντηση με το ίδιο νόμισμα της Ρωσίας, η χώρα μας βρέθηκε να μη μπορεί να εξάγει προς τη Ρωσία ένα μεγάλο αριθμό φρούτων εποχής, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στις χωματερές!!!

“Είμαστε υποχρεωμένοι”, μας λένε τα φερέφωνα που μας κυβερνούν. Επιταγές της Ε.Ε. που είμαστε μέλος και εταίρος της!

Κι όμως δεν ισχύει για όλα τα μέλη και εταίρους το ίδιο. Αλλες χώρες ύψωσαν το ανάστημά τους και αρνήθηκαν να συμμετέχουν στο εμπάργκο.

Τρανό παράδειγμα η Φινλανδία, όπου ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, μιλώντας στον τηλεοπτικό φινλανδικό σταθμό Yle, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα επιβάλει οποιεσδήποτε κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως ανταπάντηση. Ο Στουμπ τόνισε ότι η θέση αυτή έχει γνωστοποιηθεί στην ηγεσία της ΕΕ και στη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. «Η επιστολή μου προς αυτούς είχε δύο κύρια σημεία: Πρώτον, δεν πρόκειται να επιβάλλουμε κανενός είδους κυρώσεις ως αντίμετρα. Δεύτερον, ο γεωργικός τομέας μας έχει ανάγκη από βοήθεια» είπε χαρακτηριστικά.


Αντιδράσεις από πολλές χώρες και πολλαπλές

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες (15 Αυγούστου), κατέστη σαφές ότι μια σειρά από χώρες αρνούνται να υϊοθετήσουν τη μελλοντική επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, μετά από το Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν για εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση οι υπουργοί της ΕΕ τυπικά συμφώνησαν ότι «οι λόγοι για την επιβολή των περιοριστικών μέτρων εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ».

Ακόμη, αρκετοί υπουργοί και αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών, τάχθηκαν κατηγορηματικά κατά της επιβολής νέων κυρώσεων.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, κατηγορεί την ΕΕ διότι αυτή έκανε το πρώτο βήμα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ρωσικές αντικυρώσεις. «Οι οποιεσδήποτε κυρώσεις είναι ένα ανούσιο και αναποτελεσματικό μέτρο, διότι, μετά από αυτές, έπονται αντίμετρα» δήλωσε.

Ο ηγέτης του ιταλικού κόμματος «Λέγκα του Βορρά», Ματέο Σαλβίνι, κάλεσε τις Βρυξέλλες να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Μόνον οι ανόητοι στις Βρυξέλλες και στη Ρώμη θα μπορούσαν να εφαρμόσουν οικονομικές κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία. Ποιος θα αποζημιώσει τους παραγωγούς μας; Ο Ματέο Ρέντσι; Η Μέρκελ;», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ηγέτης του κόμματος «Κίνημα για τη Γαλλία», Φιλίπ ντε Βιλιέ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η πολιτική που ασκούν οι Βρυξέλλες δεν βρίσκει την υποστήριξη των ίδιων των λαών της Ευρώπης. «...Οι Γάλλοι αγρότες γνωρίζουν και κατανοούν πολύ καλά ποιος άρχισε αυτό τον πόλεμο και ποιος άνοιξε αυτόν τον κύκλο των κυρώσεων και αντικυρώσεων που επεκτείνεται όλο και πιο πολύ. Ξέρουν πολύ καλά ότι είναι οι Ευρωπαίοι Επίτροποι από τις Βρυξέλλες, οι οποίοι ακολουθούν τυφλά ό,τι τους υπαγορεύουν οι Αμερικανοί».

πηγή: http://gr.rbth.com/international/2014/08/18, Αννα Λιάτσου

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 142 guests και κανένα μέλος