Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με περιφερειάρχη τη Ρένα Δούρου, ορκίστηκε την Τετάρτη 27 Αυγούστου στο κλειστό Γυμναστήριο Δροσούπολης Άνω Λιοσίων, με την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, πολλών βουλευτών και πλήθος κόσμου.

Πολιτικό όρκο έδωσε η Ρένα Δούρου, οι αντιπεριφερειάρχες και πολλοί σύμβουλοι της παράταξής της, αλλά και πολλοί άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι άλλων παρατάξεων (Θ. Παφίλης, Δ. Κουτσούμπα, Θ. Τζήμερος, Μ. Γιαννακάκη), με τη γνώμη ότι πρέπει να είναι διακριτός ο ρόλος Εκκλησίας και Κράτους. Και τα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να ορκίζονται ενώπιον των δικαστικών αρχών και όχι των θρησκευτικών.

Ο πολιτικός όρκος αναφέρει τα εξής: «Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην Πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Αυτόν τον όρκο θεσμοθέτησε με εγκύκλιο το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνοντας ότι, η ορκωμοσία είναι «εσωτερικής φύσεως πράξη, που δηλώνει μία ηθική δέσμευση και δεν αποτελεί εκτελεστική διοικητική πράξη». Από τις κείμενες διατάξεις δεν ορίζεται συγκεκριμένο τελετουργικό για την ορκωμοσία των αιρετών, παρά μόνον ορίζεται το περιεχόμενο του όρκου, όπως σημειώνεται παραπάνω.

Η εγκύκλιος ορίζει ακόμη: «Όσοι αιρετοί το επιθυμούν δίνουν τον παραπάνω όρκο ενώπιον του Ιερού Ευαγγελίου ή αν κάποιος αιρετός πιστεύει σε άλλη θρησκεία ή δόγμα που επιβάλει ίδιο τύπο όρκου, τότε, εφόσον το επιθυμεί, ο όρκος δίνεται κατά τον τύπο αυτόν.

periferiakoi-symbouloiΗ νέα Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, έδωσε τον όρκο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θεωρώντας ότι ο πολιτικός όρκος ανταποκρίνεται στην αυτοτέλεια της πολιτικής και δημόσιας σφαίρας και διασφαλίζει την αυτονομία της, δηλώνω στην τιμή και τη συνείδησή μου να είμαι πιστή στην πατρίδα μου, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους, να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου, σεβόμενη την αρχή ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται από τον λαό».

 

Η Ρένα Δούρου, στην ομιλία που ακολούθησε τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η παρουσία σας σήμερα εδώ, στο κλειστό Γυμναστήριο της Δροσούπολης στέλνει ένα μήνυμα. Μήνυμα από τη Φυλή της Περιφέρειας Αττικής προς όλη τη χώρα: Δημοκρατικά και συλλογικά ξεκινάμε για να γράψουμε, όχι απλά ένα νέο κεφάλαιο. Αλλά ένα νέο βιβλίο στην Περιφέρεια. Ένα βιβλίο με επίκεντρο τον πολίτη και το περιβάλλον. Ένα βιβλίο, όχι με έργα βιτρίνας, αλλά με έργα κοινωνικής συνοχής. Έργα που βελτιώνουν μια καθημερινότητα που οι μνημονιακές πολιτικές, έχουν κάνει εφιάλτη. Έργα που εντάσσονται στο πλαίσιο ενός νέου παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου.

Ενός προτύπου που δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ δήμων α’ και β’ κατηγορίας. Μεταξύ πολιτών α’ και β’ κατηγορίας.

Γιατί όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

Στην αξιοπρέπεια που σημαίνει ότι τα παιδιά δεν θα λιποθυμάνε στα σχολεία από έλλειψη τροφής. Ότι οι πολίτες δεν θα κινδυνεύουν, οι ίδιοι και οι περιουσίες τους, από μια δυνατή βροχή. Ότι δεν υπάρχουν περιοχές δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές στον 21ο αιώνα.

Ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Γιατί είναι ένας δρόμος διπλά ναρκοθετημένος. Ναρκοθετημένος σε επίπεδο θεσμικό, αλλά και σε επίπεδο πολιτικής συγκυρίας. Το θεσμικό επίπεδο είναι προβληματικό εξαιτίας του νομοθετικού πλαισίου του “Καλλικράτη”. Ενός πλαισίου που περιέχει αφενός την αιρετή αυτοδιοίκηση, αλλά παράλληλα και τον στενό έλεγχό της από την κεντρική εξουσία, μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Ενός πλαισίου που ενώ δεν διασφαλίζει την οικονομική αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, τη φορτώνει με την υλοποίηση μιας σειράς σπουδαίων αρμοδιοτήτων. Με ορατό κίνδυνο την απαξίωση, την απομείωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Του μόνου θεσμού που μπορεί να μεταφραστεί άμεσα σε εξουσία των πολιτών.

Οι δυσκολίες αυτές δεν μας αποθαρρύνουν. Μας πεισμώνουν. Μας κάνουν πιο δυνατούς. Και μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Γιατί ξέρουμε ότι στο δρόμο αυτό δεν είμαστε μόνοι μας. Αλλά έχουμε στο πλευρό μας τον ισχυρότερο σύμμαχο. Τους πολίτες.

dourou-kosmos2Οι πολίτες είχαν τον τελευταίο λόγο. Και θα έχουν, από δω και στο εξής, τον πρώτο λόγο στην Περιφέρεια Αττικής.

Θα έχουν τον πρώτο λόγο για να γίνει η Αττική χώρος αντάξιος της μακράς της ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσής της. Χώρος ευημερίας και ανάπτυξης.

Θα έχουν τον πρώτο λόγο για να γίνει η Αττική προπύργιο κοινωνικής προστασίας.

...Θα έχουν τον πρώτο λόγο για να κάνουμε όλοι μαζί πράξη μια Περιφέρεια από τους πολίτες, για τους πολίτες, με τους πολίτες.

Φίλες και φίλοι,

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, που ορκίζεται σήμερα, μπορεί και οφείλει να λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης και εμβάθυνσης της Δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Εργαλείο στην υπηρεσία της κοινωνίας και των πολιτών.

Που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις τους. Ένα Περιφερειακό Συμβούλιο στο ύψος των δύσκολων και κρίσιμων περιστάσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψει η νέα περιφερειακή Αρχή.

Θέλοντας στο πλευρό της, συμπαραστάτες και υποστηρικτές της κοινής προσπάθειας στη νέα πορεία, τους εργαζόμενους της Περιφέρειας. Μακριά από στείρους αποκλεισμούς και ψευδεπίγραφες δήθεν αξιολογήσεις, που οδηγούν στην αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα.

[...] Ο δύσκολος δρόμος μπροστά μας είναι ο δρόμος της ευθύνης. Εμείς σήμερα δεν αναλαμβάνουμε την άσκηση εξουσίας στην Περιφέρεια Αττικής. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Έξω από το Γυμναστήριο είχε αναρτηθεί πανώ για τη χωματερή στη Φυλή (φωτο αριστερά), αλλά και αντιφασιστική συγκέντρωση κατά της της συμμετοχής στο συμβούλιο μελών της Χρυσής Αυγής.

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 81 guests και κανένα μέλος