Η Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας μετά από επίμονη και συστηματική δουλειά και συνεχή επαφή και συνεργασία με τούς μελετητές και τους αρμόδιους φορείς, έχει ήδη στη διάθεση της, την ολοκληρωμένη πρόταση για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Παλαιάς Φώκαιας.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΕΝ. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

προωθεί η ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ

“Οργανώνουμε πολεοδομικά την περιοχή μας Σχεδιάζουμε το μέλλον της Π. Φώκαιας τις επόμενες δεκαετίες”

 

Η Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας μετά από επίμονη και συστηματική δουλειά και συνεχή επαφή και συνεργασία με τούς μελετητές και τους αρμόδιους φορείς, έχει ήδη στη διάθεση της, την ολοκληρωμένη πρόταση για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Παλαιάς Φώκαιας.

Η πρόταση των μελετητών βρίσκεται στα γραφεία της Κοινότητας και  όλοι οι πολίτες, σύλλογοι και φορείς της περιοχής, μπορούν να  ενημερώνονται αναλυτικά για το περιεχόμενο της πρότασης.


Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας Μ. Τσαλικίδης είπε σχετικά: «Με τη έγκριση της τροποποίησης του Γ.Π.Σ., προωθούμε την ολοκλήρωση του Σχεδίου Πόλεως α’ κατοικίας, εντάσσουμε στο σχέδιο πόλεως την ζώνη των 250 μ. γύρω από το παλιό κοιμητήριο, που αρχικά είχε εξαιρεθεί, δίνοντας λύση και προοπτική για δεκάδες οικογένειες που περιμένουν τόσα χρόνια για να κτίσουν νόμιμα και να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.

Ταυτόχρονα και ανεξάρτητα με την ολοκλήρωση της α΄ κατοικίας με την τροποποίηση του Γ.Π.Σ.:

•  οργανώνουμε πολεοδομικά όλες τις περιοχές της Π. Φώκαιας

•  προστατεύουμε την περιαστική γη από ανεξέλεγκτη και αυθαίρετη δόμηση

•  προστατεύουμε και αναδεικνύουμε το φυσικό και πολιτισμικό μας περιβάλλον  

•  προτείνουμε ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη,

•  εξασφαλίζουμε την απαραίτητη τεχνική και κοινωνική υποδομή για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων

• προτείνουμε την αλλαγή χρήση σε εκτάσεις με έντονη οικιστική πίεση


Στο προτεινόμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται:

• Εξασφάλιση επαρκούς αποθέματος σε γη για α’ και β’ κατοικία, σύμφωνα με τις πληθυσμιακές προβλέψεις και την αναμενόμενη ζήτηση.

• Τους προγραμματικούς στόχους και τα προγραμματικά μεγέθη δεκαπενταετίας, με βάση τον προγραμματικό πληθυσμό των 8.221 μονίμων κατοίκων και 5.600 παραθεριστών (που οι 1.600 αναμένεται να μεταστραφούν σε μόνιμους) ως το 2021.

Α. Πολεοδομική Οργάνωση

Συνολικά η Κοινότητα της Π. Φώκαιας οργανώνεται σε 8 Πολεοδομικές Ενότητες, τρεις για τον οικισμό της Π. Φώκαιας (έδρα της Κοινότητας) και από μία για τους οικισμούς Θυμάρι, Α.Τ.Ε., Καταφύγι, Αγιασμόθι και Τουρκολίμανο.


➢ Οικισμός Π. Φώκαιας

Ο οικισμός της Π. Φώκαιας διαθέτει εγκεκριμένο Ρυμοτομικό Σχέδιο (ΦΕΚ 312/Δ/1976) για χρήση Α΄ Κατοικίας (140 στρ.), καθώς και εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΦΕΚ 178Δ/1996) που προέβλεπε επέκταση της Α΄ Κατοικίας σε έκταση περίπου 520 στρεμμάτων.

Για τον οικισμό, με βάση την υφιστάμενη χωρητικότητα και τις πληθυσμιακές προβλέψεις, κρίνονται αναγκαίες και σημαντικές επεκτάσεις της τάξης των 1.230 στρεμμ. κυρίως βόρεια του υφιστάμενου οικισμού (μέχρι Λ. Λαυρίου). Η προσθήκη των νέων περιοχών επεκτάσεων με χαμηλό συντελεστή δόμησης, αναμένεται να αποφορτίσει από την οικιστική πίεση το κεντρικό τμήμα του οικισμού, να προσφέρει περιοχές με χαμηλή δόμηση, υψηλό ποσοστό κοινόχρηστων χώρων για ποιοτική κατοικία. Οι συντελεστές δόμησης που καθορίζονται είναι ίσοι με 0,6 ή 0,4.

Συνολικά ο οικισμός οργανώνεται σε 3 Πολεοδομικές Ενότητες με προτεινόμενες χρήσεις γης να είναι αυτές της αμιγούς κατοικίας, της γενικής κατοικίας και του πολεοδομικού κέντρου.


➢ Οικισμός Θυμάρι

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο παραθεριστικό οικισμό της Κοινότητας, με συνολική έκταση περίπου 1.600 στρέμματα.

Κρίνονται αναγκαίες και σημαντικές επεκτάσεις της τάξης των 450 στρεμμάτων, περιμετρικά του οικισμού με 0,3, συντελεστή.


➢ Οικισμός Καταφύγι

Πρόκειται για αμιγώς παραθεριστικό οικισμό, με συνολική έκταση περίπου 1.100 στρ., η οποία και κρίνεται επαρκής για τις μελλοντικές οικιστικές ανάγκες. Ο προτεινόμενος συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,3, με προτεινόμενες χρήσεις αμιγούς κατοικίας αλλά και γενικής κατοικίας σε τμήμα επί της οδού Βρυούλων.


➢ Οικισμός Α.Τ.Ε.

Η έκταση του οικισμού της Α.Τ.Ε. φτάνει τα 510 στρ. και κρίνεται πως επαρκεί για να καλύψει τις μελλοντικές οικιστικές ανάγκες. Οροι δόμησης και επιτρεπόμενες χρήσεις γης, διατηρείται το ισχύον καθεστώς.


➢ Οικισμός Αγιασμόθι

Η έκταση του οικισμού Αγιασμόθι, εντός των ορίων της Κοινότητας Π. Φώκαιας, φτάνει τα 100 στρ. και κρίνεται πως επαρκεί για να καλύψει τις μελλοντικές οικιστικές ανάγκες. Προτείνουμε να μελετηθεί πολεοδομικά (σύνταξη πολεοδομικής μελέτης) μαζί με το υπόλοιπο τμήμα του (400 στρ.) που ανήκει στον όμορο Δήμο Κερατέας. Ενδεικτικά, προτείνουμε για την Πολεοδομική Ενότητα του Αγιασμόθι,  συντελεστή δόμ.0,3 και επιτρεπόμενη χρήση την αμιγή κατοικία.


➢ Οικισμός Τουρκολίμανο

Ο οικισμός είναι αμιγώς παραθεριστικός, έχει συνολική έκταση 180 στρ., αρκετά πυκνοδομημένος, προτείνεται συντελεστής δόμ. 0,2 και αμιγής κατοικία.


Β. Εξωαστικός Χώρος

Αναφορικά με τον εξωαστικό χώρο προτείνεται διατήρηση των ορίων και των επιτρεπόμενων χρήσεων όπως αυτά προβλέπονται από τα θεσμοθετημένα Διατάγματα των Ορεινών Όγκων και της Ζ.Ο.Ε. Χερσονήσου Λαυρεωτικής. 

Για την ομάδα μελέτης

Σπύρος Πετρολέκας, Χωροτάκτης

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 178 επισκέπτες και κανένα μέλος