Με διάκριση για 4 Έλληνες μαθητές ολοκληρώθηκε η 45η Διεθνής Ολυμπιάδα Φυσικής που πραγματοποιήθηκε στο Καζαχστάν 13-21 Ιουλίου.

Η Ζωή Τσαγκαλίδου, μαθήτρια Β΄ Λυκείου από την Ξάνθη και οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, Ιωάννης Ασμάνης από τη Χίο, Γεώργιος Σμυρνής και Νίκη Πατρινοπούλου από την Αθήνα, ξεχώρισαν ανάμεσα σε 380 μαθητές από 85 χώρες και διακρίθηκαν με εύφημη μνεία.

Με αφορμή τις διακρίσεις των μαθητών, ο Γεώργιος Θεοφ. Καλκάνης, καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών και αρχηγός της αποστολής, δήλωσε: “Οι Ελληνες μαθητές, που βραβεύονται με μετάλλια ή εύφημες μνείες στις Διεθνείς Ολυμπιάδες Φυσικής, φθάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους, δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα απαιτητικές τόσο όσον αφορά τα θεωρητικά θέματα όσο και -κυρίως- τις πειραματικές δεξιότητες”.

Στενάχωρο είναι το γεγονός ότι στις δηλώσεις των παιδιών τονίστηκε ιδιαίτερα ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη βοήθεια από το σχολείο, παρά μόνο κάποιες εξαιρέσεις καθηγητών.

«Ξεκινώντας από το γυμνάσιο», είπε η Νίκη, «ο πατέρας μου με προετοίμασε (ο οποίος είναι φυσικός)το σχολείο, μάλλον με αποθάρρυνε. Δεν θεωρούσαν τους διαγωνισμούς κάτι σημαντικό. Γενικά, το εκπαιδευτικό σύστημα δεν βοηθάει – μόνο αν ένας καθηγητής αγαπάει αυτό που κάνει. Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πειραματικό μέρος: στην Ελλάδα δεν γίνονται πειράματα στα σχολεία. Εγώ πρώτη φορά έκανα στην προετοιμασία». Επίπεδο ανταγωνισμού; «Με τα παιδιά από τις ασιατικές χώρες δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε».
στοιχεία από την Καθημερινή
Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 239 guests και κανένα μέλος