Μετέωρα θα μείνουν ημιτελή έργα και απλήρωτοι οι εργολάβοι


Την απένταξη σημαντικού αριθμού έργων, που έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί ή αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Ιούλιο του 2015, σε δήμους της χώρας ζήτησε το υπουργείο Ανάπτυξης από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή.

Όπως ενημέρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Γιάννης Μέξης - σε τεχνική συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Οδ. Κωνσταντινόπουλου και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων- ΕΣΠΑ, Γ. Γιαννούση- ζητήθηκε από την ΕΕΤΑΑ ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης να απεντάξει την πλειονότητα των 199 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 423,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί πλήρως ή μερικώς τα 157 έργα.

Οπως τόνισε ο Γ. Μέξης, η συμβασιοποίηση των έργων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, εάν δεν είχε ανασταλεί η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με υπουργική απόφαση του προηγούμενου υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος στέρησε τη δυνατότητα συμβασιοποίησης σε έργα που είχαν προχωρήσει σε διάφορα στάδια διαγωνιστικής διαδικασίας και μπορούσαν να είχαν συμβασιοποιηθεί, όπως τόνισε ο Γ. Μέξης.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση μείωσε τις διαθέσιμες πιστώσεις του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης, που σύμφωνα με την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) εκχώρησης είναι 383 εκατ. ευρώ, κατανεμημένα ανά Περιφέρεια και άξονα, σε 80 εκατ. ευρώ. Μείωσε, τις διαθέσιμες πιστώσεις κατά 80%, «προκαλώντας αβεβαιότητα για τη συνέχιση χρηματοδότησης των ήδη ενταγμένων έργων, σε συνάρτηση με τον μεγάλο αριθμό των νομικών δεσμεύσεων, λειτουργώντας ανασταλτικά τόσο για τους ΟΤΑ όσο και για την εν γένει απορρόφηση», όπως είπε ο Γ. Μέξης.

Συγχρόνως, με την υπουργική απόφαση καταργήθηκε ο ειδικός λογαριασμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για την πληρωμή των έργων, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ο νέος τρόπος πληρωμής. Αυτό προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις και μέχρι τον καθορισμό νέας διαδικασίας πληρωμής μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας (όπως στα υπόλοιπα έργα ΕΣΠΑ) δεν ήταν δυνατή η προώθηση του τελευταίου αιτήματος πληρωμής των έργων από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης. Σε επικοινωνία που είχε ο Ενδιάμεσος Φορέας με τον αρμόδιο υπάλληλο του υπουργείου Εσωτερικών διαπίστωσε ότι ακόμη και για τα έργα που πληρώνονται, δεν υπάρχουν πλέον πιστώσεις και η δυνατότητα χρηματοδότησης μετατίθεται για τον Οκτώβριο του 2014.

Όπως σημείωσε ο Γ. Μέξης, καταρχήν δεν είναι δυνατό να τροποποιείται μια ΚΥΑ, με Υπουργική Απόφαση. Δεύτερον, δεν είναι εφικτή η μείωση του προϋπολογισμού των έργων στο 20% της αρχικής εκχώρησης, όταν η συμβασιοποίηση των έργων έχει προχωρήσει σημαντικά. Τρίτον, ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης της ΕΕΤΑΑ είναι η μόνη εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και η αυθαίρετη κατάργηση του τρόπου πληρωμής των έργων προκάλεσε σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές. Όπως είπε ο Γ. Μέξης, η ΕΕΤΑΑ καλείται έως το τέλος της εβδομάδας να πετάξει έξω προγράμματα που ήδη υλοποιούνται και πρόσθεσε: «Εγώ αυτό δεν θα το κάνω».

O πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, μίλησε για «μπάχαλο» που θα δημιουργηθεί από τις δικαστικές προσφυγές εργολάβων που θα ζητούν από τους δήμους τα χρήματα για τη δουλειά που έχουν κάνει. Διερωτήθηκε εάν απώτερος σκοπός είναι η κατάργηση του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης και ο εκτοπισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το ΕΣΠΑ και κατέληξε: «Να μας το πουν, για να ξέρουμε τι θα κάνουμε. Να ξέρουμε ότι διώκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από τη στιγμή που τα έργα μπορούν να υλοποιηθούν, δεν δεχόμαστε την απένταξη» τόνισε και πρόσθεσε ότι η ΚΕΔΕ θα ζητήσει εκ νέου συνάντηση με τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο.Δημοπράτηση εντός έξι μηνών, αλλιώς θα...κόβονταιΜέσα σε ένα εξάμηνο τα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ έργα θα πρέπει να έχουν δημοπρατηθεί, ειδάλλως θα απεντάσσονται από τα προγράμματα. Αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε μία προσπάθεια να αυξηθεί η απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Αποτελεί ρητή και αδιαπραγμάτευτη εντολή προς τις Διαχειριστικές Αρχές της χώρας τα ενταγμένα έργα που παραμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών χωρίς να έχουν προχωρήσει σε δημοπράτηση, να απεντάσσονται αμέσως από τα προγράμματα», σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας πως «από εδώ και μπρος, όποιος δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει το έργο που έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ, θα απορρίπτεται και οι πόροι θα αποδεσμεύονται για να χρησιμοποιηθούν σε άλλα έργα».

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε 4.762 νεκρά έργα αξίας 5,5 δις ευρώ, που είναι ενταγμένα από το 2008, και τα οποία δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε συμβασιοποίηση, δημοπράτηση και πληρωμές. Όπως τόνισε ο υπουργός, «τα έργα αυτά αξιολογούνται ένα προς ένα και είτε προχωρούν άμεσα σε υλοποίηση είτε απεντάσσονται».

Ο υπουργός κάλεσε τους 13 περιφερειάρχες, που πρόσφατα ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη του ΕΣΠΑ, τους υπουργούς, τους 300 Δήμους της χώρας, τα Πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς που διαχειρίζονται κοινοτικά προγράμματα να οργανώσουν εντατικά τις προσπάθειές τους για την υλοποίηση των έργων. «Πλέον ανά 2 μήνες θα δίνεται πλήρης δημόσιος κατάλογος απολογισμός στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου για την πρόοδο του συνόλου των έργων για κάθε φορέα ξεχωριστά. Απολογισμός, λογοδοσία, πλήρης διαφάνεια, είναι το τρίπτυχο της δράσης μας στο ΕΣΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 728 επισκέπτες και κανένα μέλος