Τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στη διαχείριση του αιγιαλού και της παραλίας, που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση με τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κρωπίας, στη συνεδρίαση της 24ης Ιουνίου 2014.

Παράλληλα πολλές είναι οι οργανώσεις και οι Δήμοι που έχουν κατέβει στο δρόμο, αντιστεκόμενοι στην ιδιωτική εμπορευματοποίηση του αιγιαλού και της παραλίας, που ευαγγελίζεται η εσωτερική τρόικα.

Μετά από συζήτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Κρωπίας, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα και ευχόμαστε και ελπίζουμε να τους ακολουθήσουν όλοι οι παράλιοι Δήμοι της χώρας.

«Το δημοτικό συμβούλιο Κρωπίας εκφράζει την μεγάλη ανησυχία του για την σχεδιαζόμενη ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής των Ελλήνων νομοσχεδίου με ρυθμίσεις που δημιουργούν έντονες αμφιβολίες για τον τρόπο άσκησης ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης στον αιγιαλό και τις παραλίες της χώρας μας.

Τα παραδείγματα τέτοιων ρυθμίσεων σε μεσογειακές χώρες (όπως π.χ. Ισπανία και Ιταλία) έχουν οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες οικολογικές βλάβες τις παράκτιες περιοχές και φυσικά σε καμμιά των περιπτώσεων δεν ενίσχυσαν τις εθνικές οικονομίες ή την ευρωπαϊκή οικονομική σταθερότητα.

Η Ελλάδα είναι χώρα με παγκόσμια πολιτιστικά και φυσικά μνημεία. Κάθε παραλιακό της μέτωπο έχει τεράστια οικολογική και πολιτιστική αξία. Αν και αδιαφορήσαμε επί της ουσίας εδώ και τόσα χρόνια, εθνικά ή ευρωπαϊκά, για την προστασία αυτών των χαρακτηριστικών δεν έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε τη χαριστική βολή και να στερήσουμε από τον ελληνικό λαό την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές καθώς και την ήπια αξιοποίησή τους που θα διασφαλίσει τη διαρκή επενδυτική αξία του οικοτουριστικού και όχι μόνο, αυτού πλούτου που διαθέτει η Ελλάδα. Τα εκατομμύρια των επισκεπτών της χώρας μας κάθε χρόνο δεν νομίζουμε ότι επιθυμούν μια τέτοιου είδους «αξιοποίηση» που θα καταστρέψει την ελληνική παράκτια φύση και θα αλλοιώσει ένα πολιτιστικό περιβάλλον που έχει τεράστιο παγκόσμιο ενδιαφέρον. Το δημοτικό συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση και τους βουλευτές του Θερινού Τμήματος να ξανασκεφτούν τις ρυθμίσεις αυτές και τις συνέπειές τους στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και στις τοπικές κοινωνίες.

Δεν υπερασπιζόμαστε την «μη ρύθμιση» και την κατάσταση που ήδη επικρατεί τόσο χρόνια. Θέλουμε και εμείς επιτάχυνση διαδικασιών τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για ωφέλιμες επενδύσεις. Απαιτούμε όμως τέτοιας φύσεως νομοσχέδια:

• να διέπονται από διεπιστημονικότητα (να μετέχουν δηλ. στην επεξεργασία τους φορείς όλων των επιστημών, των κοινωνικών, της γης, του περιβάλλοντος κ.α) και από σεβασμό στην ουσία των Συνταγματικών διατάξεων προστασίας του περιβάλλοντος,

να υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα

• να προβάλλουν ένα μοντέλο παραγωγικής ανάπτυξης με απόλυτη προστασία στο παράκτιο περιβάλλον και στην ελεύθερη δημόσια χρήση του από κάθε πολίτη.

Η επιχειρηματικότητα που στόχο έχει την επανεκκίνηση της ελληνικής αλλά και ευρωπαϊκής οικονομίας δεν μπορεί αναπτυχθεί με τέτοιες ρυθμίσεις. Αντιθέτως, επιχειρηματικότητα αυτού του είδους οδηγεί σε μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες και σε μελλοντική κατάρρευση ακόμα και αυτή την ίδια την επένδυση καθότι την αποκλείει από κάθε επαφή με τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις. Καταδικάζει δε κάθε επιχειρηματική δράση των τοπικών κοινωνιών, αποκλείει πολίτες από την πρόσβαση στις παραλίες και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα αυτοδίκαια δικαιώματά τους.

Σε κάθε περίπτωση θα ασκήσουμε κάθε νομικό και πολιτικό μέσο ενάντια σε ρυθμίσεις που θίγουν τα συμφέροντα της χώρας μας, του δήμου μας και τα δικαιώματα των δημοτών μας».

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 338 guests και κανένα μέλος