lomparda-panoramikh-1.jpg

Η Λομπάρδα αξιοποιείται από ιδιώτες!


Στο τελευταίο (πριν την καλοκαιρινή ραστώνη) δημοτικό Συμβούλιο στο Κορωπί, συζητήθηκε ένα σοβαρό θέμα για την περιοχή, που αφορά την παραλία της Λομπάρδας και την αξιοποίησή της.

Στο προηγούμενο φύλλο μας είχαμε δημοσιεύσει επιστολή του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας Κώστα Δήμου, ο οποίος καταψήφισε την πρόταση και διαφώνησε με τεκμηριωμένη αιτιολόγηση, όπως άλλωστε έπραξε όλη η μειοψηφία.


Η νομική σύμβουλος του Δήμου Δικηγόρος Παρασκευή Λάμπρου ανέλαβε την ανάπτυξη του θέματος και την εισήγησή του.

Θα αναφερθούμε σε ένα μικρό ιστορικό το οποίο, θεωρούμε ότι πρέπει να καταγραφεί για να ενημερωθεί ο αναγνώστης.

Ο ΕΟΤ παραχώρησε στο Δήμο Κρωπίας το 1989, την έκταση της Λομπάρδας (246 στρέμματα) για 50 χρόνια για δημιουργία χώρου αναψυχής και περιπάτου και ταυτόχρονα αθλητικών εγκαταστάσεων οι οποίες μάλιστα είχαν δημοπρατηθεί.

Ο Δήμος Κρωπίας το 1996 υπογράφει σύμβαση με τον επιχειρηματία Λυμπερόπουλο (28/5) προκειμένου να μισθωθεί χώρος στη Λομπάρδας μετά τις επ’ αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις.

Στη συνέχεια ο Δήμος με αγωγή του στις 31/7/01 ζήτησε την απόδοση του μισθίου λόγω ιδιόχρησης, πράγμα που πέτυχε με τελεσίδικη απόφαση (1128/2002) του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

lobarda1.jpgΟ Δήμος όπως γράφουμε πιο πάνω κέρδισε την έξωση του επιχειρηματία επικαλούμενος ιδιόχρηση, πράγμα όμως που στην ουσία δεν έπραξε, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να διεκδικήσει την επανεγκατάσταση στο μίσθιο την οποία κέρδισε με αμετάκλητη απόφαση (132/2005) του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αξιώνοντας μάλιστα και αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη από τη διακοπή αυτή.


Σ.Σ. Εδώ δεν θα διστάσω να πω ότι φέρουν ευθύνη και οι δύο δημοτικές αρχές που διαχειρίστηκαν την υπόθεση της Λομπάρδας. Όπως ευθύνη φέρουν και οι νομικοί σύμβουλοι που συνεργάστηκαν.

Όταν εξώνεις το μισθωτή για ιδιόχρηση πρέπει να κάνεις ιδιόχρηση.

Η έξωση του επιχειρηματία έγινε τον τελευταίο χρόνο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής (2002), επομένως φέρει ευθύνη και η παρούσα που ανέλαβε το 2003 και δεν προχώρησε στην αξιοποίηση της περιοχής με διαχειριστή τον ίδιο το Δήμο ως όφειλε. Ετσι έδωσε «όπλα» στον επιχειρηματία να καταγγείλει το Δήμο και να κερδίσει την υπόθεση.


Ο Δήμος Κρωπίας έρχεται λοιπόν σήμερα  και προτείνει την μίσθωση της περιοχής με νέο συμβόλαιο στην εταιρία, που όμως αγόρασε νέος επιχειρηματίας, ο γνωστός «μεγάλος» της παραλίας Βλάσης Σταθοκωστόπουλος, ο οποίος κατέχει την παραλιακή ζώνη από Αλιμο μέχρι Βουλιαγμένη.

Ο Σταθοκωστόπουλος προτείνει ένα επιχειρηματικό πακέτο στο Δήμο που περιλαμβάνει εκτός βεβαίως από τα γνωστά καφέ-ρεστοράν που δημιουργεί συνήθως και: γήπεδα μπάσκετ και τένις, ποδόσφαιρο 5Χ5, παιδική χαρά, υπαίθριο θέατρο, γήπεδα beach volley και άλλα (θα αναφερθούμε εκτενώς με νεότερη αρθογραφία).


Η δικηγόρος του Δήμου συνεχίζοντας την εισήγησή της προτείνει με «γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών και δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος χώρος μέχρι σήμερα έχει καταλήξει να είναι χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα και φροντίδα από τη σημερινή μισθώτρια, χρησιμοποιείται δε από οιονδήποτε χωρίς καμία πρόνοια για την καθαριότητά του και τη συντήρησή του, προτείνω να γίνει δεκτό το αίτημα τροποποίησης της σχετικής σύμβαση μίσθωσης υπό όρους (τους οποίους αναφέρει και αφορούν νομικές κατοχυρώσεις και καλύψεις και δεν μας ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή).

Καταλήγοντας προτείνει ένα ετήσιο μίσθωμα με μία ετήσια αύξηση και περίοδο χάριτος στην εταιρία, αφού χρειάζεται χρόνος για να διαμορφώσει το χώρο, και θεωρεί ότι η προτεινόμενη σύμβαση είναι για το συμφέρον του Δήμου και όπως χαρακτηριστικά καταγράφεται στα πρακτικά: «εισηγούμαι την αποδοχή της προτεινόμενης σύμβασης, την τροποποίηση της ήδη υπάρχουσας μίσθωσης και την εξουσιοδότηση του κ. Δημάρχου όπως προβεί στις περαιτέρω ενέργειες».


Η μειοψηφία διαφωνεί, ο Σ. Λάμπρου προτείνει αναβολή για διερεύνηση σε βάθος του θέματος, ο Γ. Σπέλλας και Κ. Δήμου προτείνουν την εκμετάλλευση της Λομπάρδας από το Δήμο και τελικά καταψηφίζουν.


Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία και εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος για τη διαμόρφωση του ιδιωτικού συμφωνητικού σύμφωνα με την εισήγηση.


Εμείς θα κρατήσουμε επιφυλάξεις. Επιφυλάξεις για την παραχώρηση κοινόχρηστης περιουσίας και κοινωνικού αγαθού, όπως η θάλασσα και η παραλία, σε ιδιώτες.

Πεποίθησή μας είναι ότι τέτοιες εκτάσεις πρέπει να αξιοποιούνται για τους πολίτες, να είναι ελεύθερες και προσβάσιμες.

Βέβαια γνωρίζουμε ότι ο επιχειρηματίας Βλάσης  Σταθοκωστόπουλος είναι αξιόπιστος και όπου έχει κάνει επιχείρηση διαμορφώνει και το χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον. Από την άλλη μας δημιουργεί ανησυχίες η μονοπώληση της εκμετάλλευσης του παραλιακού μετώπου από έναν επιχειρηματία.


Υ.Γ.: Δεν θα βγάλουμε συμπεράσματα προτού δούμε την τελική συμφωνία μεταξύ Δήμου και επιχειρηματία.

Απάντηση στον Κ. Δήμου δίνει η “Αναγέννηση” στην σελ.9.

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 90 guests και κανένα μέλος