Το «πράσινο φως» την καλλιέργεια μεταλλαγμένων ειδών στην Ευρώπη, αποφάσισαν ομόφωνα οι αρμόδιοι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, που ήταν αίτημα των πολυεθνικών εταιρειών μεταλλαγμένων σπόρων εδώ και 15 χρόνια περίπου.

Με τη συμφωνία προβλέπεται, πως κάθε χώρα που διαφωνεί θα μπορεί να απαγορεύει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα δικά της εδάφη, δηλαδή κάθε χώρα θα έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου είδους σε όλη την επικράτειά της ή σε κάποια περιοχή για λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα για λόγους δημόσιας τάξης ή καθορισμού χρήσεων γης.

Ωστόσο επισημαίνεται πως αυτοί οι λόγοι δεν είναι αντικειμενικοί και έτσι η κάθε εταιρεία μεταλλαγμένων μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο υποχρεώνοντας τελικά ένα κράτος να αποδεχτεί τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες, βάσει της συμφωνίας, δεν έχουν το δικαίωμα να απαγορεύσουν τη διέλευση από το έδαφός τους των εγκεκριμένων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Στην συμφωνία προβλέπεται επίσης πως όσα κράτη διαφωνούν με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο έδαφός τους θα μπορούν να προσφεύγουν στην Κομισιόν, η οποία με τη σειρά της θα ζητά από τις εταιρείες μεταλλαγμένων να αποκλείσουν τις εν λόγω χώρες από τα σχέδιά τους.

Η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου στη Σύνοδο των Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο και μετά την έγκριση από τους υπουργούς θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος του έτους.

πηγή: aftodioikisi.grΜε την πρόθυμη υποστήριξη της κυβέρνησης επιβάλλει τα μεταλλαγμένα η ΕΕ. καταγγέλουν οι “Οικολόγοι Πράσινοι”

Ένα διαρθρωμένο σχέδιο επιβολής των ΓΤΟ σε επίπεδο ΕΕ, καταγγέλλουν πως υπάρχει οι Οικολόγοι Πράσινοι, αφού εκτός από την ελληνική Προεδρία της ΕΕ, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα στη σύνοδο των μόνιμων αντιπροσώπων των 28 κρατών μελών της ΕΕ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατήγγειλαν ως «απαράδεκτη» την πρόταση της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ προς τα κράτη μέλη, με την οποία προβλέπεται να τους δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια, στο σύνολο ή σε τμήμα της επικράτειάς τους, των καλλιεργειών Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) που έχουν εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτό γιατί αποτελεί ουσιαστικά ένα πράσινο φως στην επιβολή των μεταλλαγμένων, καθώς ένας κράτος μέλος θα έχει πολύ μικρότερη διαπραγματευτική ισχύ από ολόκληρη την ΕΕ.

Μια ουσιαστικά δημοκρατική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο όμως έχει παραγκωνιστεί προκλητικά, καθώς προβλέπεται ότι θα συζητήσει σχετικά ίσως και στο τέλος του έτους! Ως φαίνεται το παιχνίδι στήθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρξει κάποιο «ατύχημα»! Άλλωστε, με την αύξηση της εκπροσώπησης των ευρωφοβικών και φασιστικών κομμάτων, αυξάνονται οι υποστηρικτές των μεταλλαγμένων, αρκεί να έχουν την εθνική έγκριση!

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 46 guests και κανένα μέλος