paralia-omprelesΠαρέτειναν λόγω “προβληματισμού” - διάβαζε αντιδράσεων - των πολιτών, μέχρι την 15η Μαΐου τ.ε., ενώ έληγε την 2α Μαΐου, τη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο Νόμου που έφερε το Υπουργείο Οικονομικών με πλήρη τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείρηση και προστασία του αιγιαλού και της παραλίας». Σκοπός του νομοσχεδίου με πρόσχημα την γραφειοκρατία είναι η εξάλειψη των προστατευτικών διατάξεων από την ασύδοτη ιδιωτική εκμετάλλευση, που ο Νόμος 2971 του 2001 (ΦΕΚ Α’ 285/19-12-2001) έθετε.

Σημειωτέον ότι και ο νόμος αυτός, που ψηφίστηκε επί Σημίτη, και προσυπογράφεται, μεταξύ άλλων, από τον Α. Τσοχατζόπουλο, ως Υπουργού Ανάπτυξης(!), τον Ευαγγ. Βενιζέλο, τον Παπαντωνίου, Εθνικής Αμύνης, και τον Χριστοδουλάκη, ως ΥΠ. Εθν. Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ χαρακτηρίζει τον αιγιαλό, την παραλία κλπ ως «πράγματα κοινόχρηστα» που «ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει...» (αρθ. 2 § 1) δηλ. «domain public» κατά τη νομική ορολογία, στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου εξειδικεύει τον «παλαιό αιγιαλό» ως ανήκοντα στην ιδιωτική περιουσία (fiscus) του Δημοσίου. Έτσι περιέρχεται «νομιμότατα» στο ΤΑΙΠΕΔ, που ιδύθηκε μετά από 10 χρόνια, για να εκποιείται προς όφελος των δανειστών.

Κατά τα άλλα, όλως συμπτωματικά η «Κασάνδρα» που ανήγγειλε στον Κάρολο Παπούλια ότι κατά την Προεδρία του «τα εθνικά σύνορα κι ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιοριστούν...» (Τσουδερού 2005) κι εκείνος και οι άλλοι άκουγαν σαν να μην άκουγαν!!! Αν κάνεις «περίεργους» συνειρμούς κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς «συνομοσιολόγος»!

Οι σκοποί της «διαχείρισης» του αιγιαλού και της παραλίας είναι ξεκάθαροι, πράγμα που δεν κρύβει εξ’ άλλου ο Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, στο εισαγωγικό μέρος της δημόσιας διαβούλευσης: «Η οικονομική σημασία της παράκτιας ζώνης είναι τεράστια και απαιτείται να απελευθερωθούν οι τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης που παρέχει».

Δηλαδή, πάει και η παραλία και το περιβάλλον και η κοινόχρηστη υπόσταση της παραλίας και της θάλασσας, για τους πολίτες αυτού του τόπου. Τους ...»κυρίαρχους» κατά την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας. Κυρίαρχοι γίνονται οι ιδιώτες αετονύχηδες εγχώριοι και αλλοδαποί, ο οποίοι εκμεταλλεύονται τις παραλίες μας, που θα μετατραπούν από κοινόχρηστες σε κοινοφελείς. Δηλαδή για όσους έχουν λεφτά. Τις παραλίες δεν τις είχε στερηθεί ποτέ ο λαός, κάτω από οποιονδήποτε κατακτητή.

Τώρα τα θέλουν ΟΛΑ και το νερό και τα σπίτια μας και τα χωραφάκια μας και τη θάλασσα. Το μπανάκι, το παιχνίδι, η ηλιοθεραπεία πρέπει να πληρώνονται. Είναι εμπορεύσιμα αγαθά! Η απληστία δεν έχει όρια!

Δεν θα γίνου βέβαια όλα «δια μιας». Σιγά, σιγά! Αυτή είναι η τακτική. Πρώτα γίνεται νόμος (αφού κατά την αγγλοσαξονική ιδεολογία «νόμος είναι ότι ψηφίζει το κοινοβούλιο» Hobbes), μετά εφαρμόζεται σταδιακά, κι αν αντιδράσεις, είσαι παράνομος, αναρχικός, επαναστατικό στοιχείο. Καταλάβατε; Δεν καταλάβατε. Τα θεωρείτε υπερβολή! Όπως τα θεωρούν, ίσως υπερβολικά ή και λογικά οι Υποψήφιοι της παραπάνω Κυριακής, που δεν θα διαβάσουν αυτές τις γραμμές, γιατί «έχουν δουλειά» τώρα. Τρέχουν για ψήφους και τους φεύγει το πραγματικό διακύβευμα (εξαιρούνται οι λίγοι που πρόσεξαν και αντέδρασαν).



Απαντήστε στον Στουρνάρα

Ειδικότερα, με τις υπό κρίση ρυθμίσεις επιδιώκεται:

• Η άμεση και συνολική οριοθέτηση του αιγιαλού στα υπόβαθρα της εταιρείας ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχει οριοθετηθεί αποσπασματικά μόνο ποσοστό 8% της συνολικής ζώνης των αιγιαλών της χώρας.

• Η καθιέρωση μιας νέας αντίληψης για την δημοσιότητα των στοιχείων που απεικονίζουν και οριοθετούν την παράκτια ζώνη, με την διαρκή ανάρτηση αυτών σε διαδικτυακό τόπο και διαρκή ενημέρωση των αναρτημένων ψηφιακών υποβάθρων με τις νέες χαράξεις παραλίας, επαναχαράξεις αιγιαλών κ.λπ.

• Η αποσύνδεση της χάραξης της παραλίας από την χάραξη του αιγιαλού, με σκοπό την ευχερέστερη οικονομική αξιοποίηση ακινήτων που συνορεύουν ή εμπίπτουν στην παράκτια ζώνη.

• Ο συγκεκριμένος καθορισμός των λιμνών και ποταμών που διαθέτουν όχθη και παρόχθια ζώνη, δεδομένου ότι η υφιστάμενη μέχρι σήμερα έννοια των «πλευσίμων ποταμών» και «μεγάλων λιμνών» δημιουργεί πλείστα ζητήματα ερμηνείας.

• Η απλοποίηση και εκλογίκευση των διαδικασιών παραχώρησης της χρήσης αιγιαλού για οικονομική αξιοποίηση και εκτέλεση έργων.

• Η καθιέρωση αντικειμενικού συστήματος για τον καθορισμό του ανταλλάγματος της χρήσης των κοινόχρηστων πραγμάτων του νόμου.

• Η ενίσχυση της προστασίας του αιγιαλού και η απλοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής των κανόνων προστασίας.

Kαλούνται οι πολίτες σε διαβούλευση, ώστε να καταθέσουν τις απόψεις τους μέχρι 15/5/2014 και ώρα 12:00

http://www.opengov.gr/minfin/?p=4692

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ



“Μαζέψτε το”

 

Υπάρχει ελπίδα! Κάποια στιγμή θα χτυπήσει το ξυπνητήρι. Όσο πιο αργά, τόσο πιο οδυνηρό, όμως, θα είναι. Αχτίδα ελπίδας, οι νέοι. Αχτίδα ελπίδας ο επιστήμονας γυιος κυβερνητικού βουλευτή, που του ‘στειλε μήνυμα sms από την αλλοδαπή με το λακωνικό «μαζέψτε το». Τα παιδιά, η νέα γεννιά ταρακουνάνε τους συμβιβασμένους γονείς τους, όπως η κόρη του Κουρουμπλή που του ‘στειλε sms στο «κινητό», την ώρα που ήταν να ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο, το 2010, «μπαμπά, ψήφισε κατά συνείδηση»!...

Και μη ξεχνάμε, στην περιοχή μας άρχισε η «αξιοποίηση» και η συνακόλουθη εκποίηση από την «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» (enterprise Greece), για την «ιστορική ανάπτυξη της «Αθηναϊκής Ριβιέρας». Μετά τη χερσόνησο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης, από την ΕΤΕ, το Αεροδρόμιο Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ, ακολουθεί η παραλία της Βάρκιζας, η ελεύθερη παραλία και η πλαζ της Βάρκιζας, η πλαζ της Βουλιαγμένης στο μικρό Καβούρι, η παραλία και η πλαζ Βούλας, και πέραν αυτών οι ελεύθερες παραλίες της Αναβύσσου, (τρεις περιοχές), η Λομβάρδα της Κρωπίας, η έκταση στο Λαγονήσι, που είναι μισθωμένη σε ιδιώτες και πάει λέγοντας...

Και υπεύθυνοι θα είσαστε εσείς, εκείνοι που θα ψηφίσουν την παρούσα εξουσία, περιφερειακή, τοπική και Κυβερνητική ή που αποδέχονται και προωθούν αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της υπότελειας, της βάναυσης εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου, της ευτέλισης του λαϊκού πλήθους και της ανθρώπινης αξίας. «Καλό βόλι», λοιπόν, μόνο προέξτε μην το στρέψετε εναντίον σας!...

Κ. Βενετσάνος

 

Δήλωση Δημάρχου Κρωπίας Δημήτρη Κιούση

«Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την ισχυρή βούλησή μας για αντίσταση σε κάθε σχέδιο εμπορευματοποίησης-ιδιωτικοποίησης των ακτών του Σαρωνικού. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Επιθυμούμε την ήπια ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, χωρίς αλλοίωση του φυσικού παράκτιου περιβάλλοντος, με ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και των δημοτών στις παραλίες μας. Είμαστε αντίθετοι στον αποκλεισμό των παραλιών και δεν θα απεμπολήσουμε οποιοδήποτε δικαίωμα έχει ο Δήμος επί των ακτών. Κάθε απόπειρα για αποκλεισμό της πρόσβασης και απομόνωσης του Δήμου από τις παραλίες θα αντιμετωπιστεί με δυναμικές κινητοποιήσεις και με ένδικα μέσα».



Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 201 guests και κανένα μέλος