]Είχαμε γράψει και παλιότερα για τον αγώνα των κατοίκων, των φορέων και του Δημάρχου της Αρτέμιδας για την περιβαλλοντική ρύπανση που δέχεται η περιοχή τους από το θόρυβο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.) Ελευθέριος Βενιζέλος. Και ιδιαίτερα τον θόρυβο που προκαλείται από τη χρήση του δυτικού αεροδιαδρόμου.
Η πρώτη τους προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απερρίφθη. Ετσι προσέφυγαν στο Εφετείο Αθηνών, όπου και δικαιώθηκαν (9/6/2008)...

Δικαιώθηκαν οι κάτοικοι για την ηχορύπανση

στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος


Είχαμε γράψει και παλιότερα για τον αγώνα των κατοίκων, των φορέων και του Δημάρχου της Αρτέμιδας για την περιβαλλοντική ρύπανση που δέχεται η περιοχή τους από το θόρυβο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.) Ελευθέριος Βενιζέλος. Και ιδιαίτερα τον θόρυβο που προκαλείται από τη χρήση του δυτικού αεροδιαδρόμου.

Η πρώτη τους προσφυγή στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών απερρίφθη. Ετσι προσέφυγαν στο Εφετείο Αθηνών, όπου και δικαιώθηκαν (9/6/2008).

aerodomio-2.jpgΑπό το 2001 που ξεκίνησε το αεροδρόμιο, άρχισαν και τα προβλήματα στην περιοχή. Στην αρχή σύλλογοι και δήμαρχος με έγγραφά τους προς τον Δ.Α.Α. και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα, αλλά η γραφειοκρατία, η αγνόηση του πολίτη και πολλά άλλα, οδήγησαν τους κατοίκους στη δικαιοσύνη.

Με ένα εκτεταμένο δελτίο τύπου, οι προσφεύγοντες κάτοικοι της Αρτέμιδας μας ενημερώνουν για το «γολγοθά» που τράβηξαν μέχρι τη δικαίωσή τους, μετά από 7 χρόνια αγώνες, μετάθεσης ευθυνών, αδιαφορίας κλπ. Επτά χρόνια που διέθεσαν χρήμα, κόπο και ψυχική φθορά.


Τα περισσότερα στοιχεία που παραθέτουμε είναι όπως μας τα ενεχείρισαν μέσα από τη δικογραφία.

Δικές μας παρεμβάσεις είναι μόνο οι σημειώσεις συντάκτη.

Ιστορικά να θυμίσουμε ότι η λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» άρχισε στις 28/1/2001.

Με το Ν 2338/95 ορίστηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι τόσο για την κατασκευή του όσο και για τη λειτουργία του. Ορους που η εταιρία αεροδρομίου οφείλει να συμμορφώνεται. Εχει δε και ειδική υπηρεσία περιβάλλοντος, η οποία παρακολουθεί την τήρηση των όρων αυτών κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του και συντάσσει ανά εξάμηνο εκθέσεις τις οποίες στη συνέχεια υποβάλλει στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

(σ.σ. Δηλαδή ο ελεγχόμενος (εταιρία) είναι και ελεγκτής!! Και ακολούθως το ΥΠΕΧΩΔΕ)


Ετσι, άρχισαν τα «όργανα». Οι κάτοικοι ης Αρτέμιδας στρέφονται με έγγραφά τους προς την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας (ΥΠΑ), για την ηχορύπανση που προέρχεται από το θόρυβο των βορείως απογειούμενων αεροσκαφών, εκτός καθορισμένης διαδικασίας απογειώσεων μείωσης θορύβου από τον ανατολικό κυρίως διάδρομο 3R και τον δυτικό 3L (φωτογραφική απεικόνιση του Αεροδρομίου).

Το 2003 ο δήμαρχος Αρτέμιδας με επτά κατά σειρά έγγραφα προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (Δ.Α.Α.) διαμαρτύρεται για την ηχορύπανση. Ο ΔΑΑ απαντά ότι αν και δεν έχει αρμοδιότητα για τα θέματα θορύβου, εν τούτοις αναφέρει ότι για θέματα προσέγγισης και απογείωσης είναι αρμόδια η ΥΠΑ.

Το μπαλάκι έχει αρχίσει να παίζει…

Ωστόσο οι Οικολογικοί σύλλογοι της Αρτέμιδας έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Η ΥΠΑ ζητάει από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών την ακύρωση της προσφυγής των συλλόγων, με την ανάλυση των θέσεων της, που περιείχαν όσα μέχρι τότε είχε απαντήσει στους συλλόγους το 2001και το 2002. Κύριος άξονας της αίτησης ακύρωσης είναι ότι «οι κανόνες εναέριας κυκλοφορίας τηρούνται, χωρίς παρεκκλίσεις, ότι σε περίπτωση αλλαγής διαδικασιών με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση ή τον περιορισμό της λειτουργίας κατά τις νυχτερινές ώρες ή και την απογείωση και προσγείωση από λιγότερους των 30 εκατομμυρίων επιβατών, το ελληνικό Δημόσιο θα αποζημιώσει για τις συνέπειες κλπ. Και ότι η ΥΠΑ έχει δέσμευση έναντι του Αεροδρομίου όσον αφορά την επιχειρησιακή λειτουργία!


Εν τω μεταξύ αντικαθίσταται ο Διοικητής της ΥΠΑ και στις 24/9/03 ο Δήμαρχος Αρτέμιδας του απευθύνει έγγραφο διαμαρτυρίας για απαράδεκτη ηχορύπανση που προκάλεσε αεροσκάφος κατά παράβαση νόμων και κανονισμών.


Ο νέος Διοικητής Σ. Κωνσταντινίδης λοιπόν, έγραψε στα παλιά του υποδήματα τις διαμαρτυρίες κατοίκων και Δημάρχου. Επί συνόλου 123 εγγράφων διαμαρτυρίας με το ίδιο περιεχόμενο σε περίοδο 10 μηνών (πόσες έστελνε την ημέρα!), ο Διοικητής όχι μόνο δεν απαντούσε, αλλά τις έβαζε στο αρχείο. (Αυτά που γράφουμε βρίσκονται στο φάκελο της δικογραφίας και είναι συνημμένα με άλλα έγγραφα).

Ετσι αισίως φθάσαμε στο 2004. Στις 13.1.ο ΔΑΑ απαντά στο δήμαρχο σε 4 επιστολές του, ότι η εταιρία του αεροδρομίου προβαίνει σε συνεχείς ενέργειες για να επιτευχθεί στο μέτρο του δυνατού η μείωση του θορύβου από τα αεροσκάφη και παραθέτει στατιστικά στοιχεία απογειώσεων και προσγειώσεων από τους δύο διαδρόμους κατά το 2003. Το έγγραφο κοινοποιείται και στο διοικητή της ΥΠΑ.


Ο χρόνος κυλάει, έρχονται οι εκλογές του 2004, αλλάζει ο διοικητής της ΥΠΑ (Π. Μανούσος ο νέος), ο οποίος στις 14/12 υπογράφει απαντητικό έγγραφο προς τον Υπ. Μεταφορών πάνω σε αίτηση αναφοράς κατοίκου της Αρτέμιδας. Αναφέρει ο νέος διοικητής στο έγγραφό του ότι «του εισηγήθηκαν, ότι την έκδοση για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών όρων του ΔΑΑ την έχει η Υπηρεσία περιβάλλοντος του ΔΑΑ. και το ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο βάσει της σύμβασης έχει την εποπτεία των σταθμών παρακολούθησης θορύβου και εναέριας ρύπανσης και ότι η ΥΠΑ για την προστασία των κατοίκων βάσει της ειδικής μελέτης θορύβου που εκπονήθηκε προχώρησε στη δημοσίευση διαδικασιών μείωσης θορύβου που δημοσιεύθηκαν στο ΑIR για κοντινές και μακρινές ζώνες κατοικίας κλπ.»

Εχουν καταθέσει για το θέμα αυτό ερωτήσεις στη Βουλή οι βουλευτές Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Βασίλης Οικονόμου και ο Θ. Λεβέντης, οι οποίοι παίρνουν τις ίδιες με τους κατοίκους και τον δήμαρχο απαντήσεις.


Και φτάσαμε στο 2006 με νέο διοικητή της ΥΠΑ (Δ. Σταμάτης), ο οποίος απαντά στο δήμαρχο Αρτέμιδας περίπου τα εξής!


«1. Ότι δεν μπορεί η ΥΠΑ να εξαλείψει τον θόρυβο χωρίς να μειωθούν τα επίπεδα ασφάλειας των πτήσεων ή η λειτουργικότητα του αεροδρομίου.

2. Ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΥΠΑ και τους τεχνικούς συμβούλους του Δημάρχου, για να εξευρεθεί τρόπος ανακούφισης των κατοίκων από το θόρυβο, εξετάστηκαν τα θέματα που προτάθηκαν από τους εκπροσώπους του δήμου.

Και μια σειρά άλλες αιτιάσεις. Ότι έχει τοποθετηθεί από το 2004 (έχουμε 2006) δοκιμαστικό όργανο ελέγχου του θορύβου.

Ότι η υπηρεσία έχει υιοθετήσει τις διαδικασίες του ICAO, όμως επιτρέπεται στους κυβερνήτες να μη τηρούν τις διαδικασίες, εάν επιβάλλεται από επιχειρησιακούς λόγους.

Ότι η εκπόνηση νέων ενόργανων διαδικασιών απογείωσης από το διάδρομο 03R δεν είναι εφικτή.

Ότι κατάργηση απογειώσεων από το 03R δεν είναι εφικτή χωρίς τη δραματική μείωση της χωρητικότητας του αεροδρομίου κλπ.


Στις 31/10/06 έρχεται νέος διοικητής της ΥΠΑ (Ι. Ανδριανόπουλος), ο οποίος απαντά σε εξώδικη δήλωση διαμαρτυρίας του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αρτέμιδας, επαναλαμβάνοντας την ίδια αιτιολογία των προηγούμενων αντίστοιχων εγγράφων.


Και φθάνουμε στο 2008


Το Εφετείο Αθηνών, που όπως γράφουμε στην εισαγωγή μας, έχουν προσφύγει δέκα κάτοικοι της περιοχής, αφού μελετάει όλα τα στοιχεία καταλήγει στο δια ταύτα:


Δεχόμαστε εν μέρει κατ’ ουσία τις προσφυγές των (ονομάζει δέκα κατοίκους της περιοχή), κατά της υπαρ.Β46/2005 διατάξεως της εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών με την οποία απερρίφθη κατ’ αρθρ. 4752 Κ.Π.Δ. ή από 25.2.2003 έγκλησή τους κατά την μελών της Διοικήσεως της ΥΠΑ, αρμοδίων των αεροπορικών εταιρειών που εκμεταλεύονται τα αεροσκάφη και όσων εκτελούν παράνομες πτήσεις, των αρμοδίων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (Ελευθέριος Βενιζέλος) για θέματα περιβάλλοντος της διοικήσεως του ΔΑΑ των ελεγκτών του Πύργου ελέγχου, λειτουργίας παντός υπευθύνου του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

Παραγγέλομε του εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών να ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος (αρθρ.259πκ) και παρ. αρθρ. 28παρ.1εδ.α Ν 1650/86.

Απορρίπτομε κατά τις λοιπές αιτιάσεις τις υπό κρίση προσφυγές.

Αθήνα 9.6.2008-07-24

 


Περιφέρεια Αττικής

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 229 guests και κανένα μέλος