Υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Χρυσάνθης Κισκήρα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατ. Αττικής με θέματα τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου 2013 και το σχεδιασμό και τις δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και ετοιμότητα των φορέων στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και σεισμών.
 
Η Αντιπεριφερειάρχης Χρυσάνθη Κισκήρα, ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας, επεμβάσεων και πληροφόρησης που επικράτησε κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο καθώς και για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και υπευθυνότητας που έδειξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι.
 
Αναφέρθηκε στον απολογισμό εκτενέστερα, αν και όπως είπε, ο φετεινός χειμώνας ήταν ήπιος. Μίλησε για το σχεδιασμό που πρέπει να οργανώσουν για να αντιμετωπίσουν την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και τις τροποποιήσεις που έγιναν στο νόμο προς το καλύτερο για τις δράσεις και για τους εθελοντές.
 
Επεσήμανε ότι: «Στην περασμένη αντιπυρική περίοδο, τα περιστατικά που προέκυψαν αντιμετωπίστηκαν με αποτελεσματικότητα και επιτυχία. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δουλέψαμε όλοι μαζί, ο καθένας από τη δική του θέση, και έχοντας συναίσθηση των ευθυνών του,  σαν μία ομάδα και πάντοτε υπό την καθοδήγηση του Πυροσβεστικού Σώματος. Με την ίδια λογική θα πρέπει να προχωρήσουμε με οργανωμένο σχέδιο και για την αντιμετώπιση τυχόν πυρκαγιών και φέτος. Το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρξει καμία πυρκαγιά, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.
 
Γι΄ αυτό κι εμείς θα βαδίσουμε βάσει συγκεκριμένης στρατηγικής συνεργασίας, ώστε στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου να έχουμε πετύχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με συγκεκριμένες και συντονισμένες ενέργειες για την πρόληψη καταρχάς και φυσικά και την καταστολή των πυρκαγιών, όπου θα υπάρξει πρόβλημα.
 
Και φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Ξεκινήσαμε έγκαιρα  την προετοιμασία και τον συντονισμό των ενεργειών μας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».
 
Αναφέρθηκε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς την κατεύθυνση της πρόληψης:
  1. Έργα αντιπυρικής προστασίας δασών και δασικών εκτάσεων
  2. Καθαρισμοί βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου.
  3. Μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αστικών Απορριμμάτων που ανήκουν στους Δήμους.
  4. Μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο.
  5. Επιτήρηση δασών – Μικτές Περιπολίες Δήμων και εθελοντικών οργανώσεων σε συνεργασία πάντα με την Πυροσβεστική, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός.
  6. Συνεργασία φορέων με το Πυροσβεστικό Σώμα για τη διάθεση υλικών και μέσων.
  7. Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς.
  8. Κινητοποίηση και συντονισμό Εθελοντικών Οργανώσεων - Οργάνωση Εθελοντισμού σε επίπεδο Δήμων.
Επίσης ζήτησε από τους Δήμους να συγκαλέσουν άμεσα τα Τοπικά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας και να μεριμνήσουν εγκαίρως για τους προληπτικούς καθαρισμούς βλάστησης, που έχουν ιδιαίτερη σημασία τις περιόδους υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων.
 
Επεσήμανε άλλη μια φορά ότι η συνάντησή τους έχει σκοπό να αποσαφηνίσει το ρόλο και τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα που συμμετέχει στο ΣΟΠΠΕ:
 
Ο καθένας από εμάς πρέπει να έχει ΞΕΚΑΘΑΡΗ εικόνα του τι πρέπει να κάνει, έτσι ώστε όταν προκύψει το πρόβλημα, να αναλαμβάνει άμεσα δράση, σε σχέση μάλιστα και με το νέο Νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και αφορά την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
 
Τι περιλαμβάνει ο νέος νόμος
 
Τέλος, έκανε αναφορά στο νέο νόμο που αφορά την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κυρίως στα σημεία εκείνα που ενισχύουν το θεσμό της Πολιτικής Προστασίας σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Εθελοντές.
Συγκεκριμένα επεσήμανε:
·       Συστήνεται Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.), που αποτελείται από το Συντονιστικό - Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος (το παλιό 199), το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης
·       Ο Διοικητής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του πυροσβεστικού έργου και το συντονισμό των πυροσβεστικών και λοιπών τακτικών επιχειρησιακών και υποστηρικτικών δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς, θεομηνίας ή άλλης επιχείρησης πολιτικής προστασίας.
·       Αναβαθμίζεται η Πυροσβεστική Ακαδημία στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας. Εκτός των άλλων θα παρέχει εκπαίδευση (προγράμματα κατάρτισης, επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης) σχετικά με την διαχείριση κρίσεων σε στελέχη της Πολιτικής Προστασίας που ασχολούνται στον Α’ και Β’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
·       Στην Πυροσβεστική Ακαδημία θα πραγματοποιούνται ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας.
·       Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ο επιχειρησιακός βραχίονας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
·       Σε κάθε Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση δημιουργούνται Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων στα οποία συμμετέχουν και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.
·       Στη Γ.Γ.Π.Π. δημιουργείται η Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας, κάτω από την οποία διαρθρώνεται η δομή της Γενικής Γραμματείας.
·       Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας εισηγείται στον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη την κατανομή πιστώσεων (τακτικών ή έκτακτων) προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού. Από την μέχρι τώρα κείμενη νομοθεσία χρήματα δίνονταν μόνο στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.
·       Γίνεται εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στην Πυροσβεστική Ακαδημία.
·       Κατηγοριοποιούνται και εντάσσονται εθελοντικες οργανώσεις και ειδικευμένοι εθελοντές στις ακόλουθες κατηγορίες: A. Δασοπροστασία, Β. Δασοπυρόσβεση, Γ. Έρευνα και Διάσωση, Δ. Παροχή Βοήθειας, Ε. Τηλεπικοινωνίες.
·       Προσδιορίζεται η επιχειρησιακή εμπλοκή και ο συντονισμός των εθελοντικών οργανώσεων που είναι ενταγμένες στο μητρώο της Γ.Γ.Π.Π.
·       Προβλέπεται ασφαλιστική κάλυψη των εθελοντών πολιτικής προστασίας.
 
·       Ορίζονται προϋποθέσεις οικονομικής ενίσχυσης των εθελοντικών οργανώσεων.
 
Μετά την Αντιπεριφερειάρχη το λόγο πήρε o Προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας Αντολικής Αττικής και στη συνέχεια ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Περιφέρειας Αττικής και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων.
 
Τέθηκαν ζητήματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και αναφέρθηκαν οι τομείς που απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια και ενίσχυση ενώ έγινε ειδική αναφορά στον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές τόσο οι προληπτικές ενέργειες όσο και οι δράσεις αντιμετώπισης τη στιγμή που τα φαινόμενα λαμβάνουν χώρα.
 
Οι συμμετέχοντες στο ΣΟΠΠ αναγνώρισαν τα θετικά αποτελέσματα του απολογισμού της χειμερινής περιόδου ως προς τη βοήθεια που είχαν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και τους εμπλεκόμενους φορείς και δήλωσαν την ικανοποίησή τους για τη μέχρι τώρα συνεργασία με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες τους στην Αντιπεριφερειάρχη η οποία ήταν ανελλιπώς πλάι τους, στο δύσκολο έργο τους, συντονίζοντας και υποστηρίζοντας τις δράσεις τους.
 

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 300 guests και κανένα μέλος