Καταγγέλλει η Ανώτατη Συνομοσπονδία
Γονέων Μαθητών Ελλάδος
Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδος καταγγέλλει φαινόμενα κακοδιαχείρισης των Δημάρχων από τις χρηματοδοτήσεις των σχολείων...

Παρακρατούν οι Δήμοι

τη Χρηματοδότηση δημόσιων σχολείων

 

Καταγγέλλει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος


Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Ελλάδος καταγγέλλει φαινόμενα κακοδιαχείρισης των Δημάρχων από τις χρηματοδοτήσεις των σχολείων. Μάλιστα αναφέρει και παραδείγματα Δήμων που οφείλουν ακόμα την Γ και Δ δόση του 2006. Ευτυχώς δεν ανήκουν στην Ανατολική Αττική.


Γράφουν στην επιστολή τους προς τον Υπουργό μεταξύ άλλων: Η μεταφορά της επιχορήγησης για τις λειτουργικές ανάγκες από την Περιφέρεια, μέσω των Δήμων, στις Σχολικές Επιτροπές, σε συνθήκες υποχρηματοδότησης της δημόσιας εκπαίδευσης,  έχει γίνει μεγάλος βραχνάς για τη λειτουργία των σχολείων.

Οι Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας (που συγκροτούνται βάσει του Ν.1566, άρθρο) σπανίως συνεδριάζουν και λογοδοτούν.

Πολλοί Δημοτικοί άρχοντες απαξιούν να δώσουν λογαριασμό, όταν οι Σύλλογοι Γονέων αντιλαμβάνονται πως οι κατανομές δεν γίνονται στην ώρα τους, τα ποσά δεν μοιράζονται με ενιαία και δίκαια κριτήρια, σε κάποιες περιπτώσεις παρακρατούνται ποσά  και είναι άγνωστο που διατίθενται.

Οι Σύλλογοι Γονέων διαμαρτύρονται έντονα  γι’ αυτή την κατάσταση κι έχουν φτάσει ως και στα δικαστήρια για να αποτρέψουν τη λεηλασία του ταμείου των σχολείων.

Πολλοί Διευθυντές σχολείων κρατούν παθητική στάση απέναντι στην αυθαιρεσία των Δημάρχων. Ένας μικρότερος αριθμός Διευθυντών θεωρεί καθήκον του να καταθέτει στην τράπεζα τα χρήματα και να φορτώνει τις ανάγκες στους γονείς. Έχουν καταγγελθεί περιπτώσεις που το σχολείο τσιγκουνεύεται τις φωτοτυπίες κι έχει στην τράπεζα 30.000 ευρω.

Για να αντισταθμίσουν το οικονομικό έλλειμμα ζητούν από τους γονείς να πληρώνουν από το υστέρημά τους για τις ανάγκες λειτουργίας του σχολείου.

Έχει δημοσιευτεί πολλές φορές στις εφημερίδες  η απαίτηση να πληρώνουν οι γονείς για τις φωτοτυπίες, για τα υλικά του ολοήμερου, για τα παιχνίδια και τα υλικά του νηπιαγωγείου, για τα αναλώσιμα των εργαστηρίων, για τις επισκευές των υπολογιστών, για να αποκτήσει το σχολείο βιβλιοθήκη, για αθλητικό υλικό, για πρόσληψη τραπεζοκόμου κλπ.

Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι εκτός από την καθυστέρηση της καταβολής των χρημάτων από τους Δήμους, υπάρχει και το πρόβλημα της συνεχούς μείωσης του ύψους των δόσεων χρόνο με το χρόνο, που φέτος φτάνει στο 30% κατά μέσο όρο στη δόση του Β΄ εξαμήνου.

Με τη συνεχή μείωση των χρημάτων, οι σχολικές επιτροπές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και να καλύψουν τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να καλούνται οι Σύλλογοι Γονέων να συμπληρώσουν τις ελλείψεις.

Απαιτούμε τα χρήματα των σχολικών επιτροπών να έρχονται στην ώρα τους και στο ύψος που είναι απαραίτητο, για να καλύπτουν πραγματικά τις ανάγκες των σχολικών μονάδων.

Θεωρούμε πως είναι προτιμότερο να μοιράζονται απευθείας στις Σχολικές Επιτροπές από την Περιφέρεια, κατανέμοντας με ενιαία κριτήρια όλα τα χρήματα στα σχολεία.

Δικλείδα ασφαλείας να είναι η τακτική λειτουργία του Σχολικού Συμβουλίου και η υποχρέωση ενημέρωσης των φορέων από τον Διευθυντή και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής για την πορεία της χρηματοδότησης.

Επιπλέον θα πρέπει να επισημανθεί η υποχρέωση των Διευθυντών για ουσιαστική και τακτική λειτουργία, με ενημέρωση όλων των φορέων (Συλλόγων Γονέων και 15μελών ), των Σχολικών Συμβουλίων. Το ίδιο ισχύει για την υποχρέωση του Προϊστάμενου της Εκπαίδευσης να ελέγχει κατά πόσο συγκαλούνται και λειτουργούν τα συμμετοχικά όργανα σε κάθε σχολείο.

Περιμένουμε άμεσα τις ενέργειές σας.
 

Σ.Σ. Δεν είναι τυχαίο, εν τέλει, που οι Δήμαρχοι βγάζουν στις Δημαρχιακές Επιτροπές τους δικούς τους ανθρώπους. Εχουν γνώση οι φύλακες…

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 114 guests και κανένα μέλος