Καταγγέλει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης


kke-pafilis-ellhniko-09Στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» της Αργυρούπολης έγινε την Κυριακή 30/3 η συγκέντρωση που διοργάνωσε η KOA Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «Εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο και το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού».

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμό της υποψήφιας δημάρχου Αλίμου, Κυριακής Κουμαριανού,

Μίλησαν επίσης, ο Θοδωρής Λιάπης, υποψήφιος δήμαρχος Αργυρούπολης - Ελληνικού, ο Βασίλης Δημόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας και ο Νίκος Παπαγεωργίου, υποψήφιος δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.

Ο Θανάσης Παφίλης είπε

kke-pafilis-ellhniko«Οι εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού αφορούν πρώτα και κύρια τους νέους, τους εργαζόμενους τις λαϊκές οικογένειες όχι μόνο αυτής περιοχής αλλά ολόκληρης της Αττικής.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια επέλαση επιχειρηματικών συμφερόντων που αφορούν Δέλτα, Φλοίσβο, πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, πρώην Αμερικανική βάση, Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά, Αστέρα Βουλιαγμένης και στα εκατοντάδες στρέμματα εκκλησιαστικής περιουσίας στη Βουλιαγμένη.

Επομένως το θέμα της παραλιακής ζώνης και του Ελληνικού δεν είναι μια αντιπαράθεση που αφορά κάποια μεγάλα οικόπεδα και το τι θα γίνει με αυτά. Πρόκειται για ένα ενιαίο σχεδιασμό για την καπιταλιστική ανάπτυξη της Αττικής που καταγράφεται στο ΕΣΠΑ, στο νεώτερο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, και σε διάφορα σχέδια που το εξειδικεύουν.

Ο σχεδιασμός της άρχουσας τάξης για την Αττική υπηρετεί το στόχο ανάδειξης της χώρας ως διεθνούς κόμβου μεταφορών - εμπορίου - ενέργειας και του λεκανοπεδίου της Αττικής ως μητροπολιτικού κέντρου σχετικών υπηρεσιών (χρηματοπιστωτικές, ναυτιλιακές, τουριστικές και τεχνικές)

Η αξιοποίηση του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης εντάσσεται σε αυτό το γενικό σχεδιασμό που υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου μακριά και απέναντι από τις λαϊκές ανάγκες.

Στην πραγματικότητα η προώθηση αυτού του σχεδίου και η υλοποίησή του ισοδυναμεί με κλιμάκωση της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα.

Αποκαλυπτικό το παράδειγμα ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού

Το παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού όπως προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο είναι αποκαλυπτικό: Οι τουριστικές εγκαταστάσεις, τα ξενοδοχεία πολλών αστέρων που σχεδιάζονται, οι διάφορες δραστηριότητες υψηλού κόστους για την ψυχαγωγία αυτού του τουρισμού αποκλείουν στην πράξη την πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων της Αττικής από αυτές. Επιδεινώνουν σημαντικά γενικότερα την πρόσβασή τους στο Θαλάσσιο μέτωπο, ανεξάρτητα από τη μορφή αποκλεισμού (π.χ. αν υπάρχει εισιτήριο εισόδου σε έναν κλειστό χώρο ή αν οι τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι απαγορευτικές). Συγχρόνως η υλοποίηση των σχεδίων αυτών οικοδομεί τους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, ενώ δεν προβλέπεται η προώθηση μέτρων για την αντιμετώπιση των άμεσων πιεστικών αναγκών των λαϊκών στρωμάτων. Ο τουρισμός υψηλού επιπέδου που ευαγγελίζονται σημαίνει ότι οι παραλίες, οι χώροι κ.λπ. θα αξιοποιούνται από τους τουρίστες για την κερδοφορία των ομίλων, αποκλείοντας τους κατοίκους. Γενικά οι δραστηριότητες αυτές συνεπάγονται επιβάρυνση των μεταφορών της περιφέρειας, αύξηση του κόστους τους για τα λαϊκά στρώματα, επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε βάρος των κατοίκων.

Μια άλλη πλευρά, εξίσου σημαντική, που αποδεικνύει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αφορά την εκμετάλλευση και καταλήστευση των εργαζομένων και κατά τη διάρκεια της κατασκευής και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Τα πολυδιαφημισμένα έργα θα κατασκευασθούν από τα χέρια των εργατών με μεροκάματα φτώχειας με τσακισμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι με εργασιακές σχέσεις γαλέρας, με μισθούς και ημερομίσθια πείνας με ελαστικές θέσεις εργασίας για να εξασφαλισθούν τα κέρδη των επενδυτών και των πλουτοκρατών.

Αυτή η πραγματικότητα αποκαλύπτει πως η όποια ανάπτυξη υπόσχεται η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα περάσει από τα ερείπια των εργατικών δικαιωμάτων.

Αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό πρόβλημα

Οι αποκρατικοποιήσεις πραγματοποιούνται για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, ώστε να βρεθούν νέα πεδία κερδοφόρας τοποθέτησης. Δεν πρόκειται για καινούργια πολιτική. Ας θυμηθούμε την πολιτική της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (π.χ. Ενέργεια) όλο το προηγούμενο διάστημα. Στην πραγματικότητα η πολιτική αυτή εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ΕΕ γιατί απαντά στις ανάγκες των ομίλων. Στην ουσία το αστικό κράτος χρηματοδοτεί την κερδοφορία των ομίλων μέσα και από την εκχώρηση σ' αυτούς κρατικής περιουσίας. Εντάσσεται μέσα στο ρόλο του κράτους που στοχεύει στη διασφάλιση της διευρυμένης αναπαραγωγής του κεφαλαίου.

Στα πλαίσια αυτά, η συζήτηση περί "ξεπουλήματος" αποπροσανατολίζει από το πραγματικό πρόβλημα. Απ' τη μια ασκεί κριτική κυρίως στο ύψος της πώλησης και αποδέχεται την ουσία της, ενώ την ίδια στιγμή συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή την κερδοφορία των ομίλων, την πολιτική ΕΕ - άρχουσας τάξης που την υπηρετεί.

Άλλες λύσεις κάνουν λόγο για ανάγκη πράσινου στο Ελληνικό, για ανάγκη διατήρησής του ως δημόσιας έκτασης και καλούν σε πάλη για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης.

Η μελέτη του ΕΜΠ για το Ελληνικό, την οποία έχουν κάνει σήμερα σημαία τους όχι μόνο οι τοπικές αρχές των γύρω Δήμων αλλά και μια σειρά φορείς και "κινήσεις πολιτών", κινείται στη λογική του "μικρότερου κακού".

Η επιστημονική αξία της μελέτης του ΕΜΠ κρίνεται θετική καθώς εστιάζει στην αξιοποίηση του υπάρχοντος κτιριακού δυναμικού, στη σταδιακή υλοποίηση έργων πρασίνου χαμηλού κόστους και μιας σειράς δράσεων που αναδεικνύουν ταυτόχρονα τις δυνατότητες που υπάρχουν για αξιοποίηση του χώρου με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Η επιστημονική τεκμηρίωση της μελέτης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Από την άλλη, όμως, δεν αποκλείει τη μερική εμπορευματοποίηση του χώρου, θεωρώντας ως συμβατές με το πάρκο και αποδεκτές χρήσεις εμπορικές είτε τοπικού επιπέδου είτε μητροπολιτικού, αναψυχής κ.λπ., με πρόσχημα ότι τα έσοδα από αυτές θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση του πάρκου. Επίσης προτείνουν εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου σκοπιμότητας με στόχο την αυτοχρηματοδότηση το οποίο θα οδηγήσει σε πρόσθετα χαράτσια για τους επισκέπτες.

Ουσιαστικά η πρόταση, στο όνομα της ανάγκης δημιουργίας ενός πάρκου, καλεί τους εργαζόμενους να δεχτούν την ιδιωτικοποίησή του, την ανάπτυξη κερδοφόρων δραστηριοτήτων για τη χρηματοδότηση της συντήρησής του. Επίσης δεν γίνεται λόγος για το ποιος θα αναλάβει και ποιος θα πληρώσει τα αναγκαία έργα για τη μετατροπή του. Δεν λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη κάλυψης των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών της περιοχής και της Αττικής στο σύνολο της. Στην ουσία, είναι παραπλανητικές γιατί αποδέχονται το συνολικό πλαίσιο καπιταλιστικής ανάπτυξης που παράγει την ανάγκη αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων σ' αυτή την κατεύθυνση.  

Κριτήριο ανάπτυξης η ικανοποίηση των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών

Η αφόρητη κατάσταση που ζουν δεκαετίες τώρα τα λαϊκά στρώματα στην Αττική και που γίνεται δραματική στις συνθήκες της κρίσης είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που έχει ως κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι των λαϊκών αναγκών.

Στον αντίποδα αυτής, η δική μας πρόταση είναι ο δρόμος της λαϊκής οικονομίας που έχει ως κριτήριο ανάπτυξης την ικανοποίηση των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών.

Για το χώρο του Ελληνικού, ο σχεδιασμός πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον καλύτερο τρόπο αξιοποίησης του χώρου, τον τρόπο εξεύρεσης πόρων για την κατασκευή και τη συντήρησή του στη συνέχεια, το είδος των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν κ.λπ.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι κομμουνιστές στην τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" θα πρωτοστατήσουμε στην πάλη του λαού για:

•     Καμία ιδιωτικοποίηση, καμιά εμπορευματοποίηση στο χώρο του Αεροδρομίου του Ελληνικού, στην πρώην αμερικάνικη βάση, σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης, που στηρίζεται και με τη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων μέσω ΕΣΠΑ. Είναι χρήματα των εργαζομένων που αξιοποιούνται προκειμένου να στηρίξουν μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με όρο την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης και της παραχώρησης μέσω ΣΔΙΤ και στην κατασκευή και στην αξιοποίηση των έργων.

•     Καμία αλλαγή στις χρήσεις γης που θα επιτρέψει στις πολυεθνικές να στήσουν ένα τεράστιο επιχειρηματικό παιχνίδι σε βάρος του λαού.

•    ΟΧΙ στη μετεγκατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου του Αγίου Κοσμά. Βελτίωση και αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών του.

•    Ανάπτυξη ενός υπερτοπικού πόλου πρασίνου με τη δημιουργία ενός μεγάλου πολυθεματικού πάρκου στην περιοχή, που θα καλύπτει το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Δωρεάν άθληση, ψυχαγωγία και πολιτιστική δραστηριότητα για τους νέους, τους εργαζόμενους, με δημόσιες και δωρεάν υποδομές Υγείας και Πρόνοιας για όλο το λαό.

•    Ακύρωση όλων των συμβάσεων παραχώρησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αξιοποίησή τους προς όφελος του λαού.

•    Η κατασκευή των όποιων έργων στην περιοχή να γίνει χωρίς Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και συμβάσεις παραχώρησης. Οι δαπάνες για την κατασκευή του πάρκου και την ανάπλαση του χώρου πρέπει να βαρύνουν αποκλειστικά το κράτος.

Το ΚΚΕ και η "Λαϊκή Συσπείρωση" απευθυνόμενοι στα λαϊκά στρώματα της Αττικής τους καλούμε να προβληματισθούν από την ίδια τους την πείρα και έτσι να κρίνουν μπροστά στις κάλπες.

Το ΚΚΕ σε καιρούς δύσκολους σήκωσε το ανάστημά του και είπε την αλήθεια στο λαό, πως η ΕΕ είναι του κεφαλαίου και όχι των λαών και δεν αλλάζει.

Οι εξελίξεις μας δικαίωσαν.

Σήμερα, μπροστά στα συντρίμμια και τα αδιέξοδα, πάλι τα ίδια. Σήμερα οι ίδιες δυνάμεις σου λένε: Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι θα βελτιώσουν την ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πως θα την αλλάξει.

Σου λένε και πάλι ψέματα. Θυμήσου. Σκέψου. Το ΚΚΕ λέει πως θα βελτιωθεί και θα αλλάξει η ΕΕ προς το χειρότερο για τους λαούς. Το ζεις καθημερινά.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 103 guests και κανένα μέλος