• Ψήφισμα του Δήμου Παλλήνης

Ορόσημο στα χρονικά της δικαιοσύνης χαρακτηρίζεται η ομόφωνη απόφαση του ανωτάτου πειθαρχικού οργάνου του Αρείου Πάγου, την περασμένη Πέμπτη (10/7), με την οποία απαλλάσσεται των κατηγοριών της «βάναυσης προσβολής του κύρους της δικαιοσύνης και της ασυμβίβαστης συμπεριφοράς με το αξίωμα του δικαστικού λειτουργού»,  ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Σωτήρης Μπάγιας... 

Απηλλάγη ο  πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας

Σωτήρης Μπάγιας

για την κριτική του, για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης


Ψήφισμα του Δήμου Παλλήνης

 

Ορόσημο στα χρονικά της δικαιοσύνης χαρακτηρίζεται η ομόφωνη απόφαση του ανωτάτου πειθαρχικού οργάνου του Αρείου Πάγου, την περασμένη Πέμπτη (10/7), με την οποία απαλλάσσεται των κατηγοριών της «βάναυσης προσβολής του κύρους της δικαιοσύνης και της ασυμβίβαστης συμπεριφοράς με το αξίωμα του δικαστικού λειτουργού»,  ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Σωτήρης Μπάγιας.


Την έρευνα με το παραπάνω κατηγορητήριο κατά του Σ. Μπάγια, είχε διατάξει ο Γεν. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, για την κριτική που είχε ασκήσει ο πρόεδρος των Εισαγγελέων, αναφορικά με τη λειτουργία της δικαιοσύνης, σε συνέντευξη του την 18η Μαρτίου τρέχοντος έτος.


Η απόφαση του πειθαρχικού οργάνου του Αρείου Πάγου ανταποκρίνεται στο κοινό περί δικαίου και δικαιωμάτων αίσθημα και στην νομική και πολιτική άποψη περί των δικαιωμάτων και των δικαστικών λειτουργών, έκφρασης γνώμης και κριτικής.


Ενδεικτικά, στη δίωξη που είχε ασκήσει κατά του Μπάγια ο Σανιδάς είχαν εκφραστεί έντονες αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ) και τρεις δικαστικές ενώσεις (Ε.Δ. Λειτουργών Σ.τ.Ε., Ελεγκτικού Συνεδρίου, και την Ένωση Διοικητικών Δικαστών), οι οποίες μεταξύ άλλων ανέφεραν: «…Στην εποχή της καλοπέρασης, της σιωπής, των δημοσίων σχέσεων και της αδράνειας οι ελεύθερες και αδέσμευτες φωνές είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρους περιχαρακωμένους και με ιεραρχική δομή, όπως η Δικαιοσύνη» και κατέληγαν: «…Η Δικαιοσύνη δε3ν προστατεύεται με την άσκηση πειθαρχικών διώξεων, αλλά με την έμπρακτη καθημερινή ανεξάρτητη και αποτελεσματική λειτουργία της, έτσι που να πείθει την κοινή γνώμη».

 

Οι δηλώσεις Μπάγια


Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Σωτήρης Μπάγιας είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ρητά: «[…] η ελευθερία του λόγου και η άσκηση κριτικής αποτελούν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα – συνταγματικά κατοχυρωμένα… Επισημαίνω ακόμη ότι σύμφωνα με τον οργανισμό των δικαστηρίων (άρθρο 91 παρ. 5) η δημόσια έκφραση γνώμης και κριτικής από δικαστικούς λειτουργούς, όταν μάλιστα γίνεται στο πλαίσιο συνδικαλιστικής δραστηριότητας, δεν μπορεί να αποτελέσει πειθαρχικό παράπτωμα…

…Δεν διεκδικώ το αλάθητο της κριτικής μου. Διεκδικώ όμως το δικαίωμά μου να μπορώ να ασκώ κριτική. Και θα επιμείνω στο δικαίωμά μου αυτό. Θα πρέπει όλοι περιλαμβανομένου και του κ. Σανιδά, να γνωρίζουν ότι ουδείς είναι υπεράνω κριτικής…»

 

Ψήφισμα Δήμου Παλλήνης


Σε ψήφισμα που εξέδωσε ομόφωνα στις 2/7 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλλήνης – του οποίου ο εκλεκτός δικαστικός είναι δημότης – αναφέρονται μεταξύ άλλων: «[…] Ο ιεραρχικός έλεγχος που γίνεται για να καταδικάσει τη δημόσια έκφραση κριτικής από δικαστικό λειτουργό και συνδικαλιστή του χώρου, δεν προστατεύει το κύρος της Δικαιοσύνης, αλλά το υπονομεύει, διότι η άρνησή της να δεχθεί να ακούσει την κριτική που γίνεται από κάποιο μέλος της, δείχνει την αδυναμία της που καλύπτεται πίσω από τη μάσκα της φερόμενης αυθεντίας.

Η Δημοκρατία έχει ανάγκη από ελεύθερες φωνές και η κοινωνία από ελεύθερες ψυχές σαν το Σωτήρη Μπάγια, οι οποίες δεν αρκούνται στην προστασία των κεκτημένων τους, αλλά παλεύουν για ένα καλύτερο κόσμο».

 


Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 283 guests και κανένα μέλος