Βραβεύσεις και απονομές σε εθελοντές και εκπροσώπους φορέων



Με την παρουσία της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, στο πρόσωπο του Υπαρχηγού, αντιστρατήγου, Δημοσθένη Καβέτσου, δεκάδων εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, τοπικών συλλόγων Κορωπίου και πολιτών, πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 7 Μαρτίου, στο Δημαρχείο Κρωπίας, η εκδήλωση βράβευσης τηε προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου 2013.

Η εκδήλωση είχε τρία μέρη:

― Απονομή τιμής ένεκεν στη οικογένεια του αδικοχαμένου παλικαριού, πυροσβέστη Ηλία Παπαθεοδώρου, που έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία και ουσιαστικά η τιμή και η στήριξη στο έργο του Π.Σ και των στελεχών τους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους.

― Η θέληση των εθελοντικών ομάδων, να στείλουν μήνυμα συμμετοχής και αντίστασης για την υπεράσπιση του Υμηττού, των δασών της νοτιοανατολικής Αττικής και της περιουσίας των πολιτών και

― Η θετική αποτίμηση της αντιπυρικής περιόδου και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για την επόμενη αντιπυρική περίοδο του 2014.

Ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, συνεχάρη

Ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Δημοσθένης Καβέτσος, παρέλαβε την τιμητική πλακέτα του Αρχηγού, αντιστρατήγου Βασίλη Παπαγεωργίου και των διοικητών Αττικής και Αν.Αττικής Υπαρχηγού του Π.Σ., που δεν μπόρεσαν να παραστούν, συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους, μετέφερε τον σεβασμό του στο έργο των εθελοντών και στο έργο τους ειδικά αυτή την περίοδο.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης, ευχαρίστησε θερμά την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αττικής, για τη μεγάλη τιμή που έκαναν να παραστούν και να στηρίξουν τον εθελοντισμό, εξήρε για άλλη μια φορά την συμβολή της Π.Υ Κορωπίου στην άμεση κατάσβεση των πυρκαγιών στην περιοχή και την τεράστια χρησιμότητα της παρουσίας της τοπικής πυροσβεστικής μονάδας σε μια από τις πιο δύσκολες περιοχές της Αττικής.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι πολιτική μας βούληση να ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο για την άσκηση αρμοδιοτήτων μας σε πείσμα των μέτρων περιστολής των πόρων μας. Με πάση θυσία ενισχύουμε τις κοινωνικές πολιτικές και δομές μας και αν το “θέλετε” μέρος της κοινωνικής μας στόχευσης είναι και το φυσικό περιβάλλον και η διαφύλαξη των περιουσιών των δημοτών από τις πυρκαγιές καθώς και η παροχή κάθε βοήθειας. Η Πυροσβεστική μας Υπηρεσία, ο σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδας, ο Κυνηγετικός σύλλογος, οι τοπικοί σύλλογοι και οι εθελοντικές ομάδες των Δήμων, η ομάδας εθελοντικής δασοπροστασίας και πρώτης προσβολής του Δήμου Κρωπίας, οι εργαζόμενοι στον ΣΠΑΥ, οι δημοτικοί υπάλληλοι, οι εθελοντές, οι δωρητές και χορηγοί μας, που θα τιμηθούν ονομαστικά, είναι η «ανθρώπινη περιουσία» του Δήμου μας. Πρακτικός στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν έγκαιρη επέμβαση στα πρώτα λεπτά έναρξης μιας φωτιάς, θεμελιώδης όμως είναι η πρόληψη των πυρκαγιών με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών».

Ο αντιπρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ, Κώστας Παπαδόπουλος, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του συνδέσμου Ν. Χαρδαλιά, δήμαρχο Βύρωνα, εξήρε, μεταξύ άλλων, τις προσπάθειες του Δήμου Κρωπίας στην στήριξη του εθελοντισμού και των φορέων πρόληψης και δασοπυρόσβεσης και επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του Συνδέσμου για το παρόν και το μέλλον της προστασίας του Υμηττού.

Χαιρετισμοί απηύθυναν και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Πλούσιοςοαπολογισμός

Το πλήθος των περιστατικών πυρκαγιών που η ομάδα του Κορωπίου μαζί με την Π.Υ Κρωπίας αντιμετώπισε προσέγγισαν τα 120 μαζί με τα περιστατικά παροχής βοήθειας σε πολίτες και σε τροχαία ατυχήματα! Μεγάλη ήταν και το 2013 η σημασία που έδωσε ο Δήμος και ο ΣΠΑΥ στις αποψιλώσεις περιμετρικά του Υμηττού και στις εντός (υποχρεωτικές από ιδιοκτήτες στα οικόπεδά τους) και εκτός σχεδίου, τις έγκαιρες αποψιλώσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου και των αγροτικών συλλόγων (ΑΣΚ και Κεκρωπία) τις εκτεταμένες, διαμορφώσεις και διανοίξεις αγροτικών και δασικών δρόμων καθώς και των παραλιακών περιοχών-ακτών, τις δράσεις καθαρισμών στις παραλιακές και άλλες δασικές περιοχές στο πλαίσιο της δράσης «Let’s Do iT». Η προσπάθεια είχε, μεγάλο πείσμα από μέρους μας, οργάνωση, επιχειρησιακή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κορωπίου, τον ΣΠΑΥ, ακριβής και έγκαιρος εντοπισμός των εστιών από Π.Υ, δημοτικούς πυροφύλακες, πολίτες, συλλόγους, και εθελοντές. Συμπερασματικά, οι υπάλληλοι, οι εθελοντές και το Πυροσβεστικό Σώμα κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Στην έκθεση αναφέρεται και το μεγάλο έργο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της παλιάς χωματερής που δημοπρατήθηκε, την Τρίτη 14 Μαΐου 2013 και οι εργασίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2013. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το έργο ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2014 και παύει να αποτελεί αίτιο κινδύνου για πυρκαγιά στον Υμηττό και να απασχολεί προσωπικό φύλαξης και υδροφόρες του Δήμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των περιστατικών που αντιμετώπισε η ομάδα «πρώτης προσβολής» μαζί με την Π.Υ Κρωπίας, υπήρξε μια περίοδος πολλαπλών περιστατικών (3 Ιουνίου έως 23 Ιουνίου) και σε συνεχή βάση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Κατά μέσο όρο είχαμε περίπου 2 περιστατικά την ημέρα(!)με όλων των ειδών τις πιθανές αιτίες(από πρόθεση, αμέλεια, τροχαίο ατύχημα, κεραυνό κα.) οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία πριν εξελιχθούν σε μέτωπα με απρόβλεπτες συνέπειες

. Ανάμεσα στα πολλά περιστατικά ξεχωρίζουν οι φωτιές: στο Λυκοτούμπανο, στις 22 Ιουνίου, κοντά στη Σταμάλα, έκαψε 300 στρέμματα με ελαιόδεντρα, δασική έκταση, μια επιχείρηση ξυλείας και αυλές οικιών. Στις 23 Ιουνίου, κινδύνεψε ο δασικός θύλακας στο Κίτσι, πίσω από τα σχολεία. Η φωτιά ξεκίνησε στις 12.25 το μεσημέρι και άμεσα δύο οχήματα της Π.Π Κρωπίας και υδροφόρο κατέφτασαν στο σημείο. Με την κινητοποίηση για τελική κατάσβεση της Π.Υ Κρωπίας υπήρξε έλεγχος με μικρές απώλειες σε σχέση με την επικινδυνότητα του περιστατικού που επεκτάθηκε κοντά σε σπίτια. Μια επικίνδυνη φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι της 27ης Σεπτεμβρίου, στη θέση Κλιατόρι στον Υμηττό, στην οδό Λυσιμάχου δίπλα από κτήμα, με αιτία μια καρακάξα που έπιασαν φωτιά τα φτερά της από επαφή της με καλώδια της ΔΕΗ (ηλεκτροπληξία) και έπεσε στο έδαφος προκαλώντας φωτιά. Η επέμβαση ήταν άμεση από την ομάδα του Κορωπίου και της Π.Υ Κρωπίας και τέλος η μεγάλη φωτιά στο Μαρκόπουλο και το όρος Μερέντα.

Η τελετή βράβευσης

Στην τελετή της βράβευσης ξεχώρισε, μεταξύ άλλων, η απονομή τιμητικής πλακέτας στην οικογένεια του αείμνηστου πυροσβέστη, από το Κορωπί, Ηλία Παπαθεοδώρου, που έχασε τη ζωή του στο βωμό του καθήκοντος, περιπολώντας, στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, στις 9 Ιουλίου 2013. Την παρέλαβε ο κ. Αντώνιος Παπαθεοδώρου, αδελφός του. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης.

Βραβεύθηκαν επίσης, το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας στο πρόσωπο του αρχηγού του Π.Σ, αντιστρατήγου, Βασιλείου Παπαγεωργίου,(το παρέλαβε ο Υπαρχηγός του Π.Σ, αντιστράτηγος Δημοσθένης Καβέτσος) η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κρωπίας (το παρέλαβε ο Διοικητής, Αθ.Τζοίτης) για την συμβολή της στην αντιπυρική περίοδο 2013.

Απονομή τίτλου τιμής ένεκεν

Απονεμήθηκε τίτλος τιμής ένεκεν : στην Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής (το παρέλαβε ο διευθυντής της, Ανδρέας Πράσινος)μ στον Σ.Π.Α.Υ και τους εργαζομένους του για την προσφορά τους (το παρέλαβε ο αντιπρόεδρος ΣΠΑΥ κ. Κ. Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης), στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Λαυρεωτικής, τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας και της εθελοντικής ομάδας Κουβαρά, κ. Δημ. Σόφο), στο Δασονομείο Κορωπίου, στους αγροτικούς συλλόγους Κορωπίου (Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορωπίου, και Κεκρωπίας) για τη διαχρονική συμβολή τους στην αντιπυρική προστασία και την υπεράσπιση των γεωργικών και δασικών περιοχών του Υμηττού και του Κορωπίου, στον Κυνηγετικό σύλλογο Κορωπίου για τη συνεχή δασοφύλαξη του Υμηττού και τη διαχρονική περιβαλλοντική του δράση (το παρέλαβε -μαζί με τον κ.Δημήτρη Γκίκα, η κα Μαίρη Βαρνάβα), στον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδος (το παρέλαβε ο πρόεδρος του ΣΡΕ, κ.Παναγιώτης Λάιος ), στη διοίκηση και το Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΕΚΑΒ, στην ομάδα πολιτικής Προστασίας Δήμου Κρωπίας (το παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Πολιτ.Προστασίας Θοδωρής Γρίβας),στο 2ο Σύστημα Προσκόπων Κορωπίου, στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Κορωπίου(ΣΕΟ), στον κ. Τάσο Σκουρλή και τον υποδιοικητή Π.Υ Κρωπίας, Δ.Καλιανιώτη.

Επίσης, απονεμήθηκε τίτλος τιμής ένεκεν στις δημοτικές εθελοντικές ομάδες που παρευρέθηκαν : Σαρωνικού-Καλυβίων (το παρέλαβε ο Δημ. Σόφος καθότι ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας Δήμου Σαρωνικού κ. Γεώργιος Σοφρώνης δεν μπόρεσε να παραστεί), Παιανίας (το παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Στ.Δάβαρης και μέλη της εθελοντικής ομάδας), Καισαριανής, (το παρέλαβε ο κ.Γεωργακάκης), Ηλιούπολης, Παπάγου-Χολαργού (τους τίτλους παρέλαβε, ο αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ), Βύρωνα, εθελοντές Γλυφάδας, Βούλας, ομάδα πολιτικής προστασίας και εθελοντικής δασοπροστασίας Δήμου Κρωπίας (το παρέλαβαν οι : Θοδωρής Γρίβας, Σπυρίδων Κοσμάς, Δημήτρης Σιδέρης, Θεόδωρος Θεοδωρακόπουλος, Μάριος Ανδρέου Στέλιος Κιτσάκης, Δημήτρης Καραγιάννης, Κατερίνα Μαλαμά, Βασίλειος Καραφώτης, Πέτρος Καζαντζής, Aννα Κατρακάση, Ηλίας Α.Καρβελούτσος, Δημήτριος Καραγιάννης, Αθηνά Δ. Γκίκα, Ιωάννης Ντελλής, Αλέξανδρος Ξεφτεράκης, Διονύσης Μποτώνης, Σπύρος Μποτώνης Τάσος Νοδάρας, Βασίλειος Γκίκας, Νικήτας Τσεβάς, Γεώργιος Πλακιάς, Ιορδάνης Γιαγκαζόγλου, Γρηγόρης Στεργίου, Χρήστος Τσάκος, Ιωάννης Κατιμερτζόγλου και Παύλος Μπάτρας), Μαρκοπούλου (το παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Μαρκοπούλου κ.Μαγγανάς με αντιπροσωπεία της εθελοντικής ομάδας), στις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας και πυρόσβεσης: Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Βορειοανατολικού τομέα Υμηττού (το παρέλαβε ο κ.Ευάγγελος Τσιγκρέλης), Βάρης (το παρέλαβε ο κ.Σαμαράς), η Ε.Ο.ΜΑ.Κ (το παρέλαβε ο κ. Παναγιώτης Λάμπρου).

Απονεμήθηκε τίτλος τιμής ένεκεν στους, Θοδωρή Αγγούρη, Αντώνη Ξενόπουλο, Βασίλη Καραφώτη για τον ακριβή και έγκαιρο εντοπισμό εστιών φωτιάς και στους δωρητές του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντικής Δασοπροστασίας Δήμου Κρωπίας : κ. Παπαγεωργίου εκπρόσωπο του προέδρου του Δ.Σ της Ένωσης Εταιριών Ανατολικής Αττικής κ.Γεωργίου Γκινοσάτη, την καΕλένη Χατζηγιάννη, για τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης οικοπέδου για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτικής Προστασίας(το παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Αθανάσιος Πουλάκης), κ. Διονύση Μποτώνη, εθελοντή Δήμου Κρωπίας και μέλους της ομάδας του Αιγαίου, τον κ. Λάκη Στεργιόπουλο, τον κ. Σωτήριο Κολομβούνη, τον κ. Τάκη Λέκκα, τον κ. Δημήτριο Γ. Λέκκα, τον κ. Ηλία Σαλαμούρα, τον κ. Πατητή ενώ αναφορά έγινεστα super Market, ΑΒ Βασιλόπουλος και My Market για την προσφορά τους σε νερά και αναψυκτικά καθώς και στον κ. Γ.Χατζηπέτρο, γεωπόνο του Δήμου Κρωπίας.

Τέλος, απονεμήθηκε τίτλος τιμής ένεκεν στους τοπικούς συλλόγους του Κορωπίου: Προοδευτικός- Εξωραϊστικός Αγ. Μαρίνας(κα.Σπυριδούλα Άρμστρονγκ), Αγ.Γεωργίου -Αγίας Μαρίνας Κορωπίου, Αλθέας (καΜαίρη Καλαμαράκη), Αγ.Δημητρίου Αλυκού , ΝΑΟ «Κέκροψ» (Γ. Καμνής και Δήμητρα Μιχαιρίνα), Σύνδεσμος Οικιστών Αμπελώνα (κ.Ν.Σπίνος), Εξωραϊστικός Κίτσι Κορωπίου «Η Άνοιξη» (κ.Γ.Μανιάτης),«Αγία Παρασκευή» Καρελλά (κ.Γεωργ.Μπακαλώνης), Βίλιζας (κ.Στρίγκος, κ.Ξενόπουλος), Αγίου Νικολάου-Ανάπλαση (κ.Σιγάλας), Πανοράματος (κ.Βλαχοδιονυσόπουλος),«Προφήτης Ηλίας (λόγοι υγείας δεν επέτρεψαν να παραστεί ο πρόεδρος κ.Σκορδαλός, και το παρέλαβε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Β.Γούλας), Κρήτες «Ο Ψηλορείτης» (κ.Γ.Σουλιώτης), Ποντίων Κορωπίου (καΕλένη Παυλίδου) ενώ αναφέρθηκαν και άλλοι σύλλογοι, εθνικοτοπικοί και τοπικοί φορείς της περιφέρειας Κρωπίας που δεν μπόρεσαν να παραστούν.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 91 guests και κανένα μέλος