politiki-prostasia-1Απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και σχέδιο δράσης για την νέα περίοδο συζήτησαν ο Δήμος 3Β με τις εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας και φορείς, στις 28 Φεβρουαρίου, μετά από πρόσκληση του Δήμου.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν α) ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2013, β) η αναθεώρηση – επικαιροποίηση Επιχ. Σχεδίου 3Β και γ) Προγραμματισμός δράσης για την αντιπυρική περίοδο από 1/5 – 31/10/2014.
Όλοι επεσήμαναν την σημαντικότητα της πρόληψης. Μέρος αυτής είναι και ο καθαρισμός των ξερών χόρτων, η αποψίλωση των οικοπέδων. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δ. Κοντονής, όπως ενημέρωσε, έχει ήδη στείλει επιστολές προς τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων για να μεριμνήσουν να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους.
Πέρα από κάποιες βλάβες σε οχήματα του δήμου που θα επισκευαστούν άμεσα, όπως αποφασίστηκε στην συζήτηση, το θέμα που φάνηκε να «καίει» είναι το κατά πόσον οι εθελοντές θα μπορούν να οδηγούν νόμιμα φέτος τα πυροσβεστικά οχήματα του δήμου.
Το πρόβλημα αυτό προέκυψε μετά από καταγγελία αγνώστου, που έγινε κατά του Παν. Σωτηρόπουλου δημοτικού συμβούλου και εθελοντή με υπερβάλλοντα ζήλο θα λέγαμε και γι’ αυτό έχει δημιουργήσει τριβές και παράπονα που έχουν φθάσει πολλές φορές και στην εφημερίδα μας.
Η καταγγελία έφθασε στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο έβγαλε πόρισμα και τον παρέπεμψε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για πειθαρχικές ευθύνες.
Η απόφαση ανάκλησης κοινοποιήθηκε στον Δήμαρχο Σπύρο Πανά,  η οποία απαγορεύει οι  εθελοντές να οδηγούν τα πυροσβεστικά οχήματα, κάτι που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αντιπυρική προστασία του Δήμου.
Ανάλογο πρόβλημα, όπως είπαν οι εθελοντές, και απ’ όσο γνωρίζουμε κι εμείς, δεν έχει προκύψει σε άλλο δήμο. Οι εθελοντές οδηγούν κανονικά τα πυροσβεστικά οχήματα.  Εδώ όμως έχει ληφθεί μία απόφαση και όποιος την παραβιάσει, μπορεί να υποστεί κυρώσεις...
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος, έχει ζητήσει από το νομικό πρόσωπο του Δήμου να βρει λύση στο πρόβλημα, γιατί έρχεται η καλοκαιρινή περίοδος και φέτος δεν θα μπορέσουν να πάρουν ούτε δημηνιαίο extra προσωπικό. «Άρα την ευθύνη της περιοχής μας θα την έχουμε εμείς οι ίδιοι, κι εσείς οι εθελοντές και οι πολίτες αυτού του Δήμου» συμπλήρωσε.
Οι εθελοντές ανέφεραν ότι η υπεύθυνη του Σώματος Ελεγκτών Δημ. Διοίκησης τους είπε ότι θα πρέπει να παίρνουν άδεια χρήσης των οχημάτων ανά συμβάν (δηλαδή σε κάθε φωτιά!!). Κάτι τέτοιο είναι φυσικά ανέφικτο, αφού η φωτιά δεν ρωτάει πότε θ’ ανάψει, και όταν ανάψει αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και ψάχνουμε να πάρουμε υπογραφές και σφραγίδες, θα καούμε ζωντανοί...
Το πρόβλημα είναι πρωτίστως γραφειοκρατικό γιατί  τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου έχουν χαρακτηριστεί ως Μηχανήματα Έρχου (Μ.Ε.) και σύμφωνα με το νόμο χρειάζεται ειδική άδεια χειριστή μηχανημάτων για να τα χρησιμοποιήσει κάποιος. Βέβαια ο νόμος λέει, ότι χρειάζεται ειδική άδεια για την χρήση του μηχανήματος έργου και όχι για την κυκλοφορία του στους οδικούς άξονες. Τα πυροσβεστικά οχήματα δεν είναι μηχανήματα έργου, λειτουργούν όπως ένα κανονικό αυτοκίνητο. Ο λόγος που χαρακτηρίστηκαν Μ.Ε. είναι ότι έτσι έχουν απεριόριστα καύσιμα και μπορούν να λειτουργούν αργίες και γενικά μέρες και ώρες που ο δήμος είναι κλειστός, πλεονεκτήματα που ένα πυροσβεστικό όχημα είναι αναγκαίο να έχει.

Ο Δήμαρχος ανέλαβε
την πολιτική ευθύνη

Το νομικό πρόσωπο του Δήμου δεν βρήκε λύση στο ...σταυρόλεξο κι έτσι, ο Δήμαρχος δήλωσε: «Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη με κίνδυνο να χάσω και την θέση μου, να υπογράψω όποια απόφαση πάρουμε για να μπορέσουν οι εθελοντές να κάνουν την δουλειά τους, σε περίπτωση που δεν βρεθεί άλλη λύση».
Ηλέκτρα Βενετσάνου
Αφήστε σχόλιο...

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 175 guests και κανένα μέλος