Ανοιχτό απολογισμό έκανε η Δημοτική Αρχή σε ειδική συνεδρίαση στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου Βάρης, παρουσία όλου του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως είχε αναγγελθεί.
Ο Δήμαρχος έκανε τον απολογισμό του χρόνου που πέρασε και παρουσίασε την μελλοντικά του σχέδια...

Με ισχνή  παρουσία δημοτών

έγινεη λογοδοσία του Δημάρχου Βάρης

 

Ανοιχτό απολογισμό έκανε η Δημοτική Αρχή σε ειδική συνεδρίαση στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου Βάρης, παρουσία όλου του σώματος του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως είχε αναγγελθεί.

Ο Δήμαρχος έκανε τον απολογισμό του χρόνου που πέρασε και παρουσίασε την μελλοντικά του σχέδια, πράγμα άλλωστε που είχε πράξει και στην εκδήλωση απολογισμού, που είχε πραγματοποιήσει ένα μήνα πριν περίπου.

Τότε είχαμε σημειώσει ότι η αίθουσα ήταν κατάμεστη και ο κόσμος έμεινε απέξω, και προτείναμε να γίνει η λογοδοσία σε νέο χώρο για να χωρέσει ο κόσμος, που θα έσπευδε να ακούσει αλλά και να καταθέσει προτάσεις, αντιρρήσεις και προβλήματα.

Διαψευθήκαμε όμως, η σημερινή παρουσία ήταν απελπιστικά μικρή. Τι έφταιξε; Δεν ενημερώθηκε ο κόσμος; Δεν ενδιαφέρθηκε ή ικανοποιήθηκε από αυτά που άκουσε την πρώτη φορά και δεν τον ενδιέφερε τι θα πουν οι υπόλοιποι;

Στον παρόν ρεπορτάζ μας, είναι φυσικό, να αναλωθούμε σ’ αυτά που ακούσαμε από συμβούλους και πολίτες, που βρέθηκαν εκεί και μίλησαν, και που ήταν κατά κύριο λόγο καυστικές υπομνήσεις σε υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν, στην απουσία της δημοτικής αρχής από τα καθημερινά τους προβλήματα, που παραμένουν ίδια.

Δήμαρχε, βάλε γκάζι... Ο κόσμος έχει απαιτήσεις και δεν μπορεί να περιμένει.


Στην προγραμματισμένη λοιπόν λογοδοσία μίλησε ο Δήμαρχος για όλα παλιά και νέα και μελλούμενα. Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και τ. δήμαρχος Δημήτρης Αναστασίου, που κι αυτός με τη σειρά του ανέτρεξε σε έναν μίνι απολογισμό του δικού του προηγούμενου έργου, προσπαθώντας να απαντήσει στις κατηγορίες του δημάρχου Παν. Καπετανέα και να υπεραμυνθεί των πράξεών του.

Επεσήμανε ότι ο Δήμαρχος στη σημερινή λογοδοσία, παρουσίασε ένα διαφορετικό ύφος από την προηγούμενη.

Αλλοτε συγκινησιακός, άλλοτε “εγώ θα τα κάνω όλα” και άλλοτε καταγγελτικός, μηδενικός για το προηγούμενο έργο. «Από εμένα δεν θα ακούσει κάτι τέτοιο. Ο κάθε ένας που υπήρξε πριν από εμένα και μετά από εμένα, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, προσπαθεί να προσφέρει όσο μπορεί περισσότερο. Επομένως γίνεται πολύ κακό από τη μια να λέμε ότι δεν μηδενίζουμε το έργο απ’ την άλλη να το μηδενίζουμε. Μα σ’ αυτό τον τόπο δεν έχει γίνει τίποτα αυτά τα χρόνια;», κατέληξε ο Δ. Αναστασίου και τόνισε:

«Εχει κατά κόρον ακουστεί ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή άφησε δυσθεόρατα χρέη, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε στο λαό. Αυτό ειπώθηκε και τώρα και την προηγούμενη φορά.

Η επιλογή μας όλο αυτό το διάστημα στο Δήμο είναι να έχουμε έναν πολιτικό λόγο τίμιο και πολισμένο. Αυτή η συνειδητή μας επιλογή επειδή δεν είχε κραυγές και δεν είχε υστερίες εξελήφθη ως αδυναμία. Προφανώς πολλές φορές ο πολιτισμένος πολιτικός λόγος δεν μπορεί να εκτιμηθεί σωστά. Μας υποχρεώνει όμως σήμερα να αφήσουμε αυτή την πολιτική που έχουμε και να πούμε κάποια πράγματα που έπρεπε να ειπωθούν εντελώς διαφορετικά. Μόνο που σήμερα δεν κρίνομαι εγώ, κρίνεστε εσείς».

Στις αιτιάσεις του Δημάρχου ότι παρέλαβε έναν Δήμο αποδιοργανωμένο, διαλυμένο, ο Δ. Αναστασίου απαρρίθμησε μια σειρά έργα, που τα βρήκε η παρούσα Δημοτική Αρχή ως “ώριμο φρούτο”.

– Πλατείας Δημητρίου, Οργανόγραμμα Δήμου, Κτίριο Αρτέμιδας, Κλειστό Γυμναστήριο κ.ά.


Κατήγγειλε ότι δεν του δόθηκαν στοιχεία, όταν τα  ζήτησε με γραπτή αίτηση, γιατί όπως του απάντησε ο πρόεδρος, η αίτησή του δεν ήταν πρωτοκολλημμένη.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος απάντησε επιβεβαιώνοντας το στοιχείο της αίτησης, αφού του απάντησε «Ελάτε κ. Αναστασίου αύριο το πρωί στο Δήμο να κάνετε αίτηση και να πάρετε όποιο στοιχείο θέλετε».


Ο Πρόεδρος του παρατήρησε ότι έχει ξεπεράσει το χρόνο ομιλίας του, και πρέπει να κλείσει. Ο Δ. Αναστασίου επικαλέστηκε τη ρήση του Δημάρχου ότι στη συνεδρίαση αυτή θα μείνει μέχρι το πρωί να ακούει. Και τόνισε:

«...πρέπει να υπάρχει και μια ευαισθησία σε πράγματα που αφορούν συνειδήσεις, υπολήψεις και εν πάσει περιπτώσει που έχουν σχέση με τους άλλους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ πέρα.

Και δεν με ενδιαφέρει εμένα η πολιτική, αλλά η θέση μου στην κοινωνία, και πολύ περισσότερο η θέση μου απέναντι στα παιδιά μου».

Με ένα ευχαριστώ, ο πρόεδρος έκοψε τον Δ. Αναστασίου, ο οποίος του ανταπάντησε: «σας ευχαριστώ για την αφαίρεση του λόγου κ. Πρόεδρε».


Στη συνέχεια μίλησε ο Αν. Ιγγλέζος επικεφαλής της παράταξης του Κ. Μπαγλατζή μετά την παραίτησή του, ο οποίος τόνισε: «Εμένα κύριε Δήμαρχε δεν με πείσατε. Γιατί από έναν δήμαρχο της σημερινής κοινωνίας και μιας σύγχρονης πόλης περιμένω να μην ασχολείται με τα αυτονόητα. Και  τα πεζοδρόμια και δεντροφύτευση να δημιουργήσετε και νέα σχολεία και νέες υποδομές σε ένα χώρο και ένα τόπο που αναπτύσσεται.

...Οσον αφορά την τοποθέτησή σας για το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του που πραγματοποίησε ο κ. Αναστασίου, εγώ σας είχα προκαλέσει και τότε να πάρετε απόφαση να αποσύρετε και τα σαράντα θέματα. Και σας προκαλώ και τώρα αφού και σήμερα πιστεύετε ότι πολλά από αυτά τα θέματα που πάρθηκαν τότε κάνουν κακό στον τόπο.

Εσείς δηλώσατε προεκλογικά ότι στην περιοχή μας λειτουργούν παράνομα καταστήματα και θα βγάζατε τη μπουλντόζα να τα γκρεμίσετε. Το ερώτημά μου είναι απλό ή είχατε κάνει λάθος και δεν λειτουργούσαν παράνομα καταστήματα ή λειτουργούν και δεν τα έχετε αγγίξει. Οφείλετε  να απαντήσετε».


Τη σκυτάλη πήρε ο Δημήτρης Κυπριώτης επικεφαλής παράταξης, επίσης.

Ο Δ. Κυπριώτης κατηγόρησε την πλειοψηφία του Δημάρχου για υποτίμηση της νοημοσύνης της μειοψηφίας και αναφέρθηκε στις αρχές της παράταξης του Δημάρχου, διαβάζοντας από δικό τους κείμενο.

«Διαφάνεια, δημοκρατία, ενότητα, στρατηγικός σχεδιασμός, αξιοποίηση εθνικών προγραμμάτων, αναγνώριση συνεισφοράς των πολιτών, πλατειά συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

Διαφάνεια: μιλάτε  προεκλογικά στα οικονομικά για Δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής διαφανούς διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου. Αυτά είπε προγραμματικά και γι’ αυτό ψηφίστηκε. Γιατί δεν τη φτιάξατε κ. Δήμαρχε;

Επιτροπή διαχείρισης της παραλίας και τολμήσατε να μη βάλετε ούτε έναν άνθρωπο από την αντιπολίτευση  Για να μου τη φορέσουνε»: όπως είπατε. Εμείς δηλαδή της αντιπολίτευσης θα τον οδηγήσουμε σε λάθος. Και αυτή η επιτροπή δεν έκανε καμία συνεδρίαση.

Πέστε την αλήθεια στον κόσμο για τα οικονομικά. 50% εφαρμόσατε από τον προϋπολογισμό του πρώτου χρόνου.

– Για το ΓΠΣ που δεσμευθήκατε προεκλογικά.

– Για συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που στηρίζει η Δημοτική Αρχή.

Είναι λοιπόν οικονομικά συμφέροντα για το ΓΠΣ που κρατάτε δέσμια την πόλη;

Αναφέρθηκε στο Do it και στο χώρο στάθμευσης που κρατάει παράνομα ο επιχειρηματίας.

Κατήγγειλε ότι πάνε όλοι οι σύλλογοι εκεί και κάνουν promotion.

Διάβασε κείμενα του Καπετανέα για την παραλία: «καταγγέλλω τους υπευθύνους που μέχρι τώρα δεν έχουν εφαρμόσει αποφάσεις του Δ.Σ και συγκεκριμένα έχει γίνει μία επιτροπή για την παραλία. Ένα χρόνο δεν είχε το θάρρος κανείς να τη συγκαλέσει ούτε μία φορά». Αυτά λέγατε στον κ,. Αναστασίου. Σας τα επιστρέφω λοιπόν γιατί κι εσείς τα ίδια κάνατε.


Στη συνέχεια μίλησαν με τη σειρά οι Αντιδήμαρχοι Μαρία Γεμελιάρη, Δήμητρα Σουτόγλου, Τάσος Χατζηδαβιτίδης και ακόμη η παραιτηθείσα πλέον πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Μ. Αργυροπούλου. Και οι τρεις Αντιδήμαρχοι, ο καθένας με το δικό του τρόπο, έκαναν έναν μικρό απολογισμό του έργου τους. Η Μαρία Γεμελιάρη για την Τράπεζα αίματος, η Δήμητρα Σουτόγλου για την Πυρασφάλεια και τους εθελοντές, ο Τάσος Χατζηδαβιτίδης για τα συνεργεία καθαριότητας και τις προμήθειες, που τις κατέβασε σε σοβαρά ποσοστά.


Και ο λόγος στους δημότες


Για την ασφαλή διέλευση των μαθητών εκατέρωθεν της Λεωφ. Βάρης, μίλησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων το Δημ. Σχολείο Διλόφου, για τις σχολικές αίθουσες που λείπουν και χρησιμοποιούν τις αποθήκες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου ιδιοκτητών εκτός σχεδίου Παύλος Ζουλάκης, εξέφρασε τους φόβους τους ότι δεν θα δουν ΓΠΣ στη θητεία της παρούσας Δημοτικής Αρχής. “Δεν θα επαρκέσει ο χρόνος”.


Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηλαδέζας μίλησε για τα πολλά ατυχήματα, που είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας πεζοδρομίων. Για χαντάκια στους δρόμους που καταστρέφουν αυτοκίνητα. Για “προβλήματα που δεν κοστίζουν”, όπως είπε και μπορούν να επιλυθούν. Οι ταμπέλες στους δρόμους, που τις υποσχεθήκατε. 


Η Μαρία Κυλάκου μίλησε για τη Βάρκιζα. Για τη συγκοινωνία που δεν έχει για το κόψιμο της γραμμής 116 & 149.

Η Ερμιόνη Αγγελοπούλου: Θα συμβεί ατύχημα. Εχω κάνει έγγραφα, έχω πάει στην κ. Αργυροπούλου έχω πάει στον κ. Χατζηδαβιτίδη. Ουδείς ήρθε επί τόπου. Ούτε ένα στοπ.

Απορώ γιατί πληρώνουμε τόσα δημοτικά τέλη, χωρίς να έχει γίνει τίποτα. Πόσο υπομονή να κάνουμε!

Γ. Μπαγλατζής, τ. δημοτικός σύμβουλος, ζήτησε να μάθει ποιο ήταν το άνοιγμα του Δήμου στα οικονομικά το Φεβρουάριο 2007 και ποιο είναι τον Ιανουάριο 2008.

Είπε δε με νόμημα: «ήμουνα ένας δημοτικός σύμβουλος και τώρα αν και μη εκλεγμένος, έχω πολλαπλάσιους ψήφους από τους περισσότερους δημοτικούς σας συμβούλους», πράγμα που κέντρισε το νευρικό σύστημα του Μελιδώνη, ο οποίος φώναξε, “υπονοείτε κάτι”.

Εμ, κύριε Μελιδώνη μου γιατί να μην υποννοεί’

Ο Βασίλης Σιαμέτης τους επέριψε ευθύνες για τη διάβαση κυκλοφορίας στα Βλάχικα, τονίζοντας ότι δεν χρειάζονται χρήματα αλλά φαντασία. Για τον αγωγό της αποχέτευσης που υπερχειλίζει κάθε τόσο στο Δίλοφο...


Ο Νίκος Βάσης κάτοικος της λακούβας, της σκόνης, χωρίς πεζοδρόμια, με το 80% κτισμένης Μηλαδέζας, όπως εν ολίγοις είπε. Δέκα χρόνια τώρα δεν έχει γίνει τίποτα.

Τον κύκλο των παραπόνων, υποδείξεων έκλεισε ο παλιός δήμαρχος Κώσας Μπαγλατζής, επισημαίνοντας ότι “οι αγώνες κερδίζονται με την παρουσία και όχι με την απουσία. Γιατί τώρα οι αποφάσεις έχουν παρθεί ομόφωνα!’

«Παραδεχθήκατε ότι 4 χρόνια ως αντιπολίτευση δεν μάθατε τίποτα. Και ήρθατε τώρα εσείς ως σωσίας να τα κάνετε όλα».


Απαντήσεις έδωσε ο δήμαρχος Παν. Καπετανέας.

 


Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 116 guests και κανένα μέλος