-
Γράφτηκε από τον/την ΕΒΔΟΜΗ
-
Δημοσιεύθηκε : 05 Φεβρουαρίου 2014
Εύσημα παίρνει η Δημοτική Επιτροπή Υγείας Κορωπίου
Μια Επιτροπή που δουλεύει άριστα με εθελοντές γιατρούς υπό την προεδρία του δημοτικού σύμβούλου και γιατρού Σπυρίδωνα Κόλλια
Tην πρώτη του νέου έτους συνεδρίαση πραγματοποίησε η Δημοτική Επιτροπή Υγείας Κορωπίου (ΔΕΥΚ) υπό την προεδρία του δημοτικού συμβούλου και προέδρου της, Σπυρίδωνα Κόλλια. Την συνεδρίαση απασχόλησε το νέο νομοσχέδιο για την υγεία που κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και οι πιθανές επιπτώσεις στο σύστημα υγείας και στη λειτουργία των δημοτικών δομών πρωτοβάθμιας παροχής φροντίδας, αν ψηφιστεί και εγκριθεί από τη Βουλή.
Την εισήγηση για το παραπάνω ζήτημα έκανε ο επιστημονικός συνεργάτης της Δ.Ε Υγείας, εθελοντής ιατρός Αντώνης Γεωργάκης, ο οποίος περιέγραψε με σαφήνεια τις δραματικές επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στον χώρο της υγείας. Η εξέλιξη αυτή επιτάσσει τη μεγαλύτερη δημοσιοποίηση του ρόλου της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης δηλ. των δήμων, στη στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πλαίσιο μιας επαναθεμελίωσης του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να αποφασίζει η κεντρική διοίκηση τέτοιας έκτασης και φύσεως αλλαγές, χωρίς διάλογο, χωρίς διεπιστημονική υποστήριξη, σημειώνουν με νόημα, μέλη της επιτροπής.
Στη συνέχεια διεξήχθη συζήτηση για τον απολογισμό της λειτουργίας των νέων δημοτικών δομών των Δημοτικών Ιατρείων και Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου καθώς και της δομής κοινωνικού παντοπωλείου. Επισημάνθηκαν προβλήματα, προτάθηκαν πρακτικές λύσεις και προσδιορίστηκαν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν.
Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Κ. Σπυρίδων Κόλλιας ενημέρωσε ότι εξυπηρετούνται από τις δομές δημοτικών ιατρείων, κοινωνικού ιατρείου, φαρμακείου κατά μέσο όσο 550 δημότες, ενώ τον Δεκέμβριο εξυπηρετήθηκαν πάνω από 750 άποροι, ανασφάλιστοι και άνεργοι. Ο Σπ. Κόλλιας επισήμανε ότι η φτωχοποίηση των οικογενειών και ευπαθών ομάδων δεν έχει σταθεροποιηθεί με αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση των πολιτών που προστρέχουν πλέον στις δημοτικές δομές ή σε οποιονδήποτε μπορεί να τους βοηθήσει.
Η Δημοτική Επιτροπή Υγείας (Δ.Ε.Υ.) αποφάσισε επίσης τη δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου σε δημοτικό κτίριο σε συνεργασία με κρατικές και ιδιωτικές μονάδες για την πρόληψη νοσημάτων που το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ θεωρεί επιβεβλημένο να αντιμετωπιστούν, τη διοργάνωση ημερίδας βράβευσης σε όσους στηρίζουν το έργο των κοινωνικών δομών υγείας, ενώ θα παρουσιαστούν εισηγήσεις για την ίδρυση της δημοτικής δομής πρόληψης καθώς και τα επιστημονικά συμπεράσματα από την περσινή δράση πρόληψης της στοματικής υγείας σε δημοτικά σχολεία.
Ιατρείο Κιτσίου
Οπως ενημέρωσα, μπαίνει σε πλήρη λειτουργία το πρωινό δημοτικό ιατρείο στο ΚΑΠΗ Κιτσίου, ύστερα από τις αναγκαίες προσαρμογές του χώρου και την υλικοτεχνική υποδομή του. Το ιατρείο λειτουργεί κάθε Τρίτη από 09:00-13:00 με την παθολόγο Μ. Κόλλια με προγραμματισμένα ραντεβού, στα τηλέφωνα 210-662 11 26 και 210-60 26 441 (ώρες 08:30-14:30).
Στην συνεδρίαση συμμετείχαν, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υγείας, δημοτικός σύμβουλος και ιατρός Σπυρίδων Κόλλιας, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής Ανδρέας Ντούνης, ο επιστημονικός συνεργάτης της Δ.Ε Υγείας, εθελοντής ιατρός, κ.Αντώνης Γεωργάκης, η γραμματέας Χριστίνα Παπαχρήστου, ο γραμματέας του Δ.Σ Κορωπίου Θεοφάνης Μιχαιρίνας, η κοινωνική λειτουργός του Κοινωνικού Φαρμακείου καΔώρα Τσέκερη, η φαρμακοποιός του Κοινωνικού Φαρμακείου, καΕυαγγελία Μπουγειατιώτη, η καΠαυλίνα Κυριάκου («Βοήθεια στο σπίτι»), η καΣτέλλα Πατσέλλη, νοσηλεύτρια των δημοτικών δομών υγείας, η καΜαρία Καζαντζή, υπάλληλος του Γραφείου Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Κρωπίας, ο διευθυντής της ΚΕΔΚ, κ.Νέστωρ Αποστολόπουλος και οι ειδικοί συνεργάτες Δήμου Κρωπίας, Ιωάννης Κατιμερτζόγλου και Ελένη Κωστίδη.