Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου 3Β για το 2014 με πολλές αντιδράσεις για την πίεση του Μιχελάκη.

 
Ψηφίστηκε καικαταρτίστηκεο προϋπολογισμός του Δήμου 3Β για το 2014, με μεγάλη καθυστέρηση, μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχημένες συνεδριάσεις, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας από πλευράς συμβούλων.

Ο δήμαρχος Σπύρος Πανάς έκανε μία μικρή αναφορά και στη συνέχεια την εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος οικονομικών Νίκος Ζαχαράτος.

Ο Σπ. Πανάς τόνισε ότι έπρεπε ο προϋπολογισμός να έχει κατατεθεί σε προσχέδιο από το Σεπτέμβρη, αλλά λόγω των “άκυρων” συνεδριάσεων ψηφίστηκε μαζί με τη βασιλόπιτα! (φωτο)

Οπως είπε ο Ν. Ζαχαράτος εξηγώνταςτηδιαδικασία: «ο Προϋπολογισμός του Δήμου 3Β για το έτος 2014 καταρτίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 του ν. zaxaratos4172/2013 και της ΚΥΑ 30842. Σύμφωνα με τον Ν. 4172/2013, η διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης του προϋπολογισμού έχει ώς εξής:

• Η Εκτελεστική Επιτροπή υποβάλλει προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Οικονομική Επιτροπή. Για τη σύνταξη του προσχεδίου, η Εκτελεστική Επιτροπή συγκεντρώνει τις προτάσεις των υπηρεσιών και της Επιτροπής Διαβούλευσης.

• Η Οικονομική Επιτροπή, έως τις 5/9, καταρτίζει το σχέδιο του προϋπολογισμού και το ενσωματώνει στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών.

• Το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ παρέχει τη γνώμη του.

• Η Οικονομική Επιτροπή υποβάλλει το σχέδιό της στο Δ.Σ. έως τέλος Οκτωβρίου. Το σχέδιο συνοδεύεται υποχρεωτικά από τη γνώμη του Παρατηρητηρίου.

• Το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζει έως 15/11 τον προϋπολογισμό και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης σε ειδική συνεδρίαση.

• Εάν το σχέδιο προϋπολογισμού δεν καταρτιστεί ή δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τότε το ίδιο το Δ.Σ. συγκαλείται έως τις 15 Νοεμβρίου για να καταρτίσει και να ψηφίσει τον προϋπολογισμό με βάση το τελευταίο διαμορφωμένο σχέδιο, λαμβάνοντας υπ' όψιν του τη γνώμη του Παρατηρητηρίου».



Ετσι λοιπόν οι διαδικασίες αυτές ακολουθήθηκαν μεν, αλλά δεν κατάφεραν να συνεδριάσουν κατ’ επανάληψιν, λόγω έλλειψης απαρτίας του Δ.Σ., με αποτέλεσμα να ψηφιστεί στην πρώτη δημοτική συνεδρίαση του έτους 2014 (13/1)



Βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ένας άλλος λόγος που πήγε τόσο πίσω η ψήφιση του προϋπολογισμού ήταν ότι η Οικονομική Επιτροπή απέρριψε στις 4 Σεπτεμβρίου, το προσχέδιο της Εκτελεστικής Επιτροπής. Έτσι, δεν καταρτίστηκε σχέδιο προϋπολογισμού και ο Δήμος 3Β δεν ενσωμάτωσε κανένα σχέδιο στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε επ' αυτού να εκφέρει γνώμη το Παρατηρητήριο.



Στο μεταξύ στις 23/12 έλαβε ο Δήμος 3Β επιστολή από το Υπουργείο Εσωτερικών, την οποία υπογράφει ο υπουργός Γ. Μιχελάκης με θέμα την τήρηση των προθεσμιών για τον έλεγχο των προϋπολογισμών στους ΟΤΑ.

Στην επιστολή του ο υπουργός ούτε λίγο ούτε πολύ, σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να έχει υποβληθεί στις αποκεντρωμένες διοικήσεις μέχρι 31.12.13 και αν δεν γίνει «η μη προσέλευση στις συνεδριάσεις καθώς και η άρνηση ψήφισης του προϋπολογισμού αναιτιολόγητα ...δύναται να στοιχειοθετήσει σοβαρή παράβαση καθήκοντος, για την οποία, βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου, προβλέπεται η απόδοση πειθαρχικών ευθυνών».



Πολλοkonstantelos-4-11ί ήταν οι σύμβουλοι που οργίστηκαν με το έγγραφο του Μιχελάκη, που τους απειλεί με πειθαρχικά μέτρα...

Ο Γρ. Κωνσταντέλλος το χαρακτήρισε “κατάπτυστο” λέγοντας: «αρνούμεθα να δώσουμε τεχνολογικού τύπου αιτιολόγηση στο έγγραφο του Μιχελάκη. [...] αυτότοχαρτίκ. συνάδελφοιμαςκλείνει. Κλείστετακαιπάμεσπίτι μας. Κι γι’ αυτή την παράνομη πράξη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση όφειλε να αντιδράσει, αλλά μάλλον δεν το έχει πάρει χαμπάρι, αφού μόνο σε 13 Δήμους σε όλη την Ελλάδα έχει πάει».

Δήλωσε δε ότι θα ψηφίσει λευικό αυτός και η παράταξή του, γιατί: «ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό αποδέχεσαι το έργο που έχει γίνει».



davakis-dΟ Δ. Δαβάκης καταψήφισε λέγοντας ότι: «δεν μου επιτρέπει το επίπεδοό μου να ψηφίσω έναν προϋπολογισμό που θα κατάσχει τραπεζικούς λογαριασμούς πόλιτών».



 
 
 
 
kapetaneas mikriΚαπετανέας: Σε μνημονιακή γραμμή ο προϋπολογισμός. Ακούσαμε παρεμβάσεις περικοπών, έτσι που θα σου απαγορέψει αύριο να πάρεις υλικά για να κάνεις μόνος σου ένα έργο στην πέριοχή σου».



Τι είναι το Παρατηρητήριο;

• Αξιολογεί τις προβλέψεις εσόδων που παρουσιάζουν οι ΟΤΑ και κάνει προτάσεις περί μείωσης των προβλεπόμενων εσόδων.

• Αξιολογεί και ελέγχει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

• Σε περίπτωση που διαπιστώσει απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10%, επισημαίνει στον ΟΤΑ και στην εποπτεύουσα αρχή τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η απόκλιση αυτή.

• Παρέχει, ταυτόχρονα, οδηγίες και εισηγείται μεθόδους προς αποφυγή δημιουργίας ελλείμματος.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 250 guests και κανένα μέλος