Η ημέρα της βάπτισης και η φυγή των καλικατζάρων

 
Τα Θεοφάνεια γιορτάστηκαν σε όλη την Ελλάδα με μεγάλη λαμπρότητα και ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή, παρά το τσουχτερό κρύο, σήμερα Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014.

g.karagianisΣτις πόλεις που έχουν θάλασσα έπεσαν στο νερό για να πιάσουν τον Σταυρό, πολλοί κάτοικοι όλων των ηλικών.

Εμείς βρεθήκαμε στον Ναυτικό Ομιλο Βούλας, ο οποίος έχει καθιερώσει και γιορτάζει στο λιμάνι, τα Θεοφάνεια.

Ετσι οι ιερείς του Αη-Γιάννη Βούλας, μετά το πέρας της τελετής στην εκκλησία κατέβηκαν στις εγκαταστάσεις του ΝΑΟΒ, όπου περίμενε πολύς κόσμος. Ηταν πολύ γραφικά με τα σκάφη και τα παιδιά που τα περιβάλουν.

Στη θάλασσα έπεσαν πολλοί, μικροί και μεγάλοι. Το Σταυρό έπιασε ο Γιώργος Καραγιάννης.

Ο ΝΑΟΒ στη συνέχεια έκοψε την βασιλόπιττα και πρόσφερε κουραμπιέδες και μελομακάρονα.
 
 
 
Τι γιορτάζουμε σήμερα;
 
 
Τα Θεοφάνια είναι χριστιανική γιορτή, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Εορτάζεται πάντα στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων).

Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανείων λέγεται επίσης και Επιφάνια και ΦώταΕορτή των Φώτων).

Γιορτάζουν τα ονόματα Φωτεινή, Φώτης, Ουρανία, Ιορδάνης, Θεοφάνης και Θεοχάρης.
 
 
Φεύγουν οι Καλικάντζαροι
 
Η σημερινή γιορτή όμως, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, έχει και άλλο χαρακτήρα. Αποτελεί διαιώνιση αρχαίων εθίμων και είναι η ημέρα της κάθαρσης, του εξαγνισμού από τα κακά δαιμόνια (Καλικατζάρια). Γι᾽αυτό την παραμονή ο παπάς επισκέπτεται τα σπίτια και τα αγιάζει (ραντίζει) με ένα κλωνάρι βασιλικό.

Οι νοικοκυρές την παραμονή αδειάζουν όλα τα δοχεία του νερού και τα αναποδογυρίζουν για να μη τα ‘’μαγαρίσουν’’ οι καλικάτζαροι που προσπαθούν να κρυφτούν από την ‘’αγιαστούρα’’ του παπά.

Οσοι έχουν τζάκι το αφήνουν αναμμένο όλη τη νύχτα για να μη μπουν μέσα και κρυφτούν οι Καλικάτζαροι.Την επομένη ημέρα οι κάτοικοι πηγαίνουν στην εκκλησία και παίρνουν αγιασμό από το νερό που βυθίζεται ο Σταυρός και μ᾽αυτό αγιάζουν τα κτήματά τους, τις ελιές τους, για να πάει καλά η παραγωγή.

Ηkonstantopoulos-k διαδικασία του αγιασμού έχει την αρχή της στους αρχαίους Ελληνες. Οι αρχαίοι Αθηναίοι είχαν τη τελετή των «Πλυντηρίων» όπως την αποκαλούσαν κατά την οποία μετέφεραν «εν πομπή» στην ακτή του Φαλήρου το άγαλμα της Αθηνάς. Εκεί το έπλεναν με θαλασσινό νερό για να το καθαρίσουν από ρίπους και να ανανεωθούν οι ιερές δυνάμεις του αγάλματος.

 
Στιγμιότυπο από το κόψιμο της βασιλόπιτας. Ο πρόεδρος Κ. Κωνσταντόπουλος κόβει την πίτα του ομίλου. Διακρίνεται αριστερά ο Δήμαρχος Σπ.Πανάς.

Προτεινόμενο Video

Διαφήμιση

Επισκέπτες σε σύνδεση

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 194 guests και κανένα μέλος